Granska och vidta åtgärder för anspråksproblem

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.

Anspråksproblem som kräver åtgärder från dig kan vara potentiella anspråk, bestridda anspråk och överklagade anspråk. När du har granskat dina anspråksproblem finns det några olika åtgärder du kan vidta. Det beror på anspråket.

Mer information om hur bestridda anspråk påverkar intäktsgenereringen finns i Intäktsgenerering under bestridanden av Content ID-anspråk.

Hitta anspråksproblem att granska

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Problem i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet och välj Problemtyp.
  4. Markera rutan bredvid Potentiellt anspråk, Bestritt anspråk och/eller Överklagat anspråk. Du kan finjustera sökningen genom att välja ytterligare filter:
    • Potentiellt anspråk: Skickat till granskning, Kort matchning, Videon har laddats upp av en annan användares innehållshanterare, Låg sannolikhet, Bryter mot YouTubes policy för intäktsgenerering, Retroaktiv blockering. Beskrivningar av filtren finns här.
    • Bestritt anspråk eller Överklagat anspråk: Upphovsrättsskyddat material har identifierats felaktigt, Tillåten användning, Auktoriserad, Originalinnehåll, Allmän egendom. Beskrivningar av filtren finns här.
    • Du kan använda andra filter för att finjustera listan ytterligare, till exempel Kanal-id, Annan part, Videolängd eller Matchningstyp.
  5. Klicka på ett enskilt anspråk. Sidan med anspråksinformation öppnas. Där finns mer information om anspråket.
Obs! Om en video med ett potentiellt anspråk är inställd på Privat kan videon inte spelas upp.

Vidta åtgärder för anspråksproblem

Potentiella och bestridda anspråk förfaller efter 30 dagar och överklagade anspråk förfaller efter 7 dagar. Kom ihåg att regelbundet kontrollera dina anspråk och vidta åtgärder.
Dra tillbaka anspråk

När du granskar ett potentiellt, bestritt eller överklagat anspråk på sidan med anspråksinformation kan du dra tillbaka anspråket på flera olika sätt:

• Dra tillbaka anspråk: Om anspråket förblir inaktivt kan du klicka på DRA TILLBAKA ANSPRÅK.
  • Dra tillbaka och utesluta anspråk: Om du vill dra tillbaka anspråket och utesluta den del av referensfilen som matchade videon klickar du på pilen  bredvid DRA TILLBAKA ANSPRÅK och sedan på Dra tillbaka och uteslut anspråk.
Obs! Om du drar tillbaka ett anspråk eller om anspråket upphör att gälla kan du inte göra anspråk aktivt igen.

Dra tillbaka flera anspråk samtidigt

Så här drar du tillbaka flera potentiella, bestridda eller överklagade anspråk för samma video med anspråk samtidigt:

1. Granska alla anspråk på sidan med anspråksinformation.
  2. Välj ett alternativ:
    • Dra tillbaka alla anspråk: Klicka på DRA TILLBAKA ANSPRÅK om du vill dra tillbaka alla anspråk på videon.
    • Markera anspråk som du vill dra tillbaka: Om du vill dra tillbaka några av anspråken på videon klickar du på pilen bredvid DRA TILLBAKA ANSPRÅK och klickar på Markera anspråk som du vill dra tillbaka. Markera rutorna för de anspråk du vill dra tillbaka.

Så här drar du tillbaka flera potentiella, bestridda eller överklagade anspråk för olika videor med anspråk samtidigt:

1. Öppna sidan Problem .
  2. Klicka på filterfältet och välj Problemtyp.
  3. Markera rutan bredvid Potentiellt anspråk, Bestritt anspråk och/eller Överklagat anspråk.
  4. Klicka på ANVÄND.
  5. Markera rutorna bredvid de videor vars anspråk du vill dra tillbaka.
  6. Klicka på DRA TILLBAKA ANSPRÅK i bannern högst upp.
Bekräfta potentiella anspråk

När du granskar ett potentiellt anspråk kan du bekräfta anspråket på några olika sätt på sidan med anspråksinformation:

• Bekräfta anspråk: Klicka på BEKRÄFTA ANSPRÅK om du vill bekräfta det potentiella anspråket och tillämpa matchningspolicyn.
  • Bekräfta anspråk och skicka en begäran om borttagning: Om du vill bekräfta att det potentiella anspråket är giltigt och skicka en begäran om borttagning för att be YouTube att ta bort videon klickar du på pilen bredvid BEKRÄFTA ANSPRÅK och väljer Borttagning av video med anspråk.

Bekräfta flera potentiella anspråk samtidigt

Så här bekräftar du alla potentiella anspråk på samma video samtidigt:

1. Gå igenom alla potentiella anspråk på sidan med anspråksinformation.
  2. Klicka på BEKRÄFTA ANSPRÅK.
Obs! Det går inte att markera och bekräfta några potentiella anspråk samtidigt.
Återställa bestridda anspråk

När du granskar ett anspråk som har bestridits kan du återställa anspråket på några olika sätt:

• Återställ anspråk: Klicka på ÅTERSTÄLL ANSPRÅK om du vill verifiera det bestridda anspråket som giltigt och göra det aktivt igen.
  • Återställ anspråk och skicka en begäran om borttagning: Om du vill verifiera att det bestridda anspråket är giltigt och skicka en begäran om borttagning för att be YouTube att ta bort videon klickar du på pilen bredvid ÅTERSTÄLL ANSPRÅK och väljer Borttagning av video med anspråk.

Återställa flera bestridda anspråk på en gång

Så här återställer du flera bestridda anspråk på samma video samtidigt:

1. Gå igenom alla bestridda anspråk på sidan med anspråksinformation.
  2. Välj ett alternativ:
    • Återställ alla anspråk: Om du vill återställa alla bestridda anspråk på videon klickar du på ÅTERSTÄLL ANSPRÅK.
    • Markera anspråk du vill återställa: Om du vill återställa några av de bestridda anspråken på videon klickar du på pilen bredvid ÅTERSTÄLL ANSPRÅK och sedan på Markera anspråk du vill återställa. Markera rutorna för de anspråk du vill återställa.
Avvisa överklagade anspråk
På sidan med anspråksinformation kan du avvisa ett överklagande genom att klicka på AVVISA ÖVERKLAGANDE. Då skickas en begäran om borttagning till YouTube så att videon tas bort.
Obs! Det går inte att avvisa flera överklagade anspråk samtidigt.

Ändra policy för ett anspråk

Ibland kanske du vill tillämpa en policy som skiljer sig från din standardmatchningspolicy på en video med anspråk. Så här lägger du till en anpassad policy för en video med anspråk:

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Problem i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet och välj Problemtyp.
  4. Markera rutan bredvid Potentiellt anspråk, Bestritt anspråk och/eller Överklagat anspråk.
    • Du kan finjustera sökningen genom att välja ytterligare filter:
      • Potentiellt anspråk: Skickat till granskning, Kort matchning, Videon laddades upp av en YouTube-partner, Låg sannolikhet, Bryter mot YouTubes policy för intäktsgenerering
      • Bestritt anspråk eller Överklagat anspråk: Upphovsrättsskyddat material har identifierats felaktigt, Tillåten användning, Auktoriserad, Originalinnehåll, Allmän egendom
    • Du kan använda andra filter för att finjustera listan ytterligare, till exempel Kanal-id, Annan part, Videolängd eller Matchningstyp.
  5. Klicka på ANVÄND.
  6. Klicka på ett anspråk för att öppna sidan med anspråksinformation.
  7. På sidan med anspråksinformation klickar du på fliken Policy.
  8. Klicka på ANGE POLICY FÖR ANSPRÅKET.
  9. Välj ett alternativ:
    • Använd en befintlig policy: Välj en befintlig policy i listan och klicka på ANVÄND.
    • Skapa en policy: Om du vill skapa en ny anpassad policy klickar du på STÄLL IN ANPASSAD POLICY. När du är klar med policyn klickar du på SPARA. Läs mer om att skapa policyer.