Moderera livechatt

Om du modererar livechatten kan du interagera med tittarna och välja en livestreamupplevelse på ett sätt som passar dig. YouTube ger dig verktygen du behöver för att skydda dig själv och tittarna.

Obs! Alla som deltar i en livechatt kan rapportera eller blockera en annan person.

How to Moderate Live Chat on YouTube

Före livechatten

Gör dig redo för livechatten genom att konfigurera modereringsverktygen. En del av de här verktygen kan också användas under och efter livestreamen.

Livechatt enbart för prenumeranter

Du kan göra livechatten tillgänglig enbart för prenumeranter och ange hur länge tittarna behöver prenumerera. Du kan ändra inställningen före och under livestreamen eller premiären.

Så här aktiverar du livechatt enbart för prenumeranter vid Premiär:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj premiären du vill uppdatera under Innehåll.
  3. Gå till Visa mer följt av Livechatt i Detaljer.
  4. I deltagarläget väljer du Prenumeranter.

När du aktiverar chatt för enbart prenumeranter får tittarna ett meddelande om att funktionen är aktiverad och information om hur länge de måste ha prenumererat för att kunna delta.

Begränsat läge och chatt för enbart prenumeranter kan aktiveras samtidigt. Det går inte att aktivera chattfunktionen för enbart medlemmar och för enbart prenumeranter samtidigt.

Så här aktiverar du chatt för enbart prenumeranter:

1. Öppna Kontrollrummet.
  2. Klicka på Redigera i livestreamen.
  3. Klicka på Livechatt.
  4. Välj Prenumeranter under Vem kan skicka meddelanden.
  5. Valfritt: Välj hur länge tittarna måste prenumerera innan de kan skicka livechattmeddelanden.
  6. Klicka på Spara.
Obs! Om en tittare deltar i en livechatt enbart för prenumeranter ser andra tittare att de prenumererar på kanalen.

Livechatt enbart för medlemmar

Du kan hålla livechattar som enbart är för dina medlemmar. Så här aktiverar du livechatt enbart för medlemmar på datorn:
  1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Klicka på SKAPA följt av Sänd live längst upp till höger.
  3. Klicka på Streama till vänster.
  4. Så här skapar du en stream:
    1. Kopiera en tidigare stream: Välj en tidigare stream och klicka på Återanvänd inställningar.
    2. Skapa en ny stream: Ange information för streamen och klicka på Skapa stream.
  5. Längst upp till höger klickar du på Redigera.
  6. Under Livechatt väljer du Aktivera chatt enbart för medlemmar.
  7. Klicka på Spara.

Så här aktiverar du chatt enbart för medlemmar för Premiär:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj premiären du vill uppdatera under Innehåll.
  3. Gå till Visa mer följt av Livechatt i Detaljer.
  4. I deltagarläget väljer du Prenumeranter.

Livekommentarsläge

Du kan välja att endast tillåta godkända användare som deltagare i livechatten under en livestream. Endast de användare du väljer får skicka livechattmeddelanden. Andra tittare kan se chattmeddelandena bredvid livestreamen eller premiären.

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Högst upp till höger klickar du på SKAPA följt av Sänd live.
  3. Aktivera livechatten genom att markera rutan Livechatt under Anpassning.
  4. Välj Livekommentarer om du vill aktivera funktionen. (Du kan uppdatera listan med godkända användare i inställningarna för communityn.)
  5. Valfritt: Lägg till webbadresser till kanaler i listan med godkända användare. Obs! Om det inte finns några kanaler i listan Godkända användare är din kanal den enda som är godkänd för att använda livechatten.
  6. Spara genom att klicka på Nästa.

Så här aktiverar du livekommentarsläget för Premiär:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj premiären du vill uppdatera under Innehåll.
  3. Gå till Visa mer följt av Livechatt i Detaljer.
  4. I deltagarläget väljer du Prenumeranter.

Utse moderatorer

En moderator är någon du litar på som kan hjälpa till att skapa en positiv och säker kanalupplevelse för din community. En moderator hjälper till att granska och hantera kommentarer som användarna skriver om en video, eller meddelanden som deltagarna skickar i livechatten under livestreamen. Det finns två typer av moderatorer: en standardmoderator och en ansvarig moderator. En ansvarig moderator har fler behörigheter än en standardmoderator. Läs mer här.

YouTube-appen

1. Öppna YouTube-appen .
  2. Starta livestreamen genom att trycka på plustecknet och tryck sedan på Live för att starta livechatten.
  3. Klicka på menyn ” bredvid ett chattmeddelande och välj Lägg till som ansvarig moderator eller Lägg till som standardmoderator.

YouTube Studio-appen

1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar följt av Community till vänster.
  3. På fliken Automatiska filter anger du kanalens webbadress i rutan Ansvariga moderatorer eller Standardmoderator.
  4. Klicka på Spara.

Blockera meddelanden som innehåller vissa ord

Skapa en lista med blockerade ord i YouTube Studio för att blockera livechattmeddelanden som innehåller särskilda ord eller nästan matchar dem.
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar följt av Community från vänster.
  3. Gå in på fliken Automatiska filterföljt av, rutan Blockerade ord, och skapa en lista över blockerade ord. Meddelanden där de här orden förekommer blockeras från din livechatt.
  4. Klicka på Spara.

Spärra potentiellt olämpliga livechattmeddelanden för granskning

Du kan låta YouTube spärra potentiellt olämpliga livechattmeddelanden. Om du väljer att delta spärras livechattmeddelanden som identifieras av vårt system för granskning i chattflödet. Du bestämmer själv om du vill visa eller dölja dessa chattmeddelanden. Inget system är perfekt, men funktionen kan göra det lättare för dig att moderera livechattmeddelanden i en livestream.
Aktivera eller inaktivera spärr för granskning
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Tryck på Inställningar följt av Community följt av Standardinställningar från vänster.
  3. Under Meddelanden i livechatten markerar eller avmarkerar du Spärra potentiellt olämpliga chattmeddelanden för granskning.
När du har aktiverat Spärra för granskning kan du dölja eller visa meddelanden som YouTube har spärrat.
  • Om du väljer VISA: chattmeddelanden visas i chattflödet vid den tidpunkt de lades upp.
  • Om du väljer DÖLJ: chattmeddelanden förblir dolda för tittarna.
  • Om du inte gör något: chattmeddelanden förblir dolda för tittarna.

Begränsat läge

Med det begränsade läget kan du ange en tidsgräns för kommentarer och därmed begränsa hur ofta varje användare kan skriva kommentarer i chatten. Kanalägare, moderatorer och medlemmar av YouTube-kanalen påverkas inte av begränsningen.
Aktivera i Kontrollrummet följt av Streaming
  1. Skapa en livestream.
  2. Klicka på Redigera.
  3. Klicka på Anpassning.
  4. Markera Begränsat läge under Meddelandefördröjning. Ange hur länge du vill att deltagarna ska vänta från det att de har skickat ett meddelande tills de kan skicka ett till.

Aktivera eller inaktivera Livechatt

Du kan aktivera eller inaktivera livechatten när du vill, även efter att evenemanget har börjat. Du kan inte inaktivera Livechatt på premiärer.

Klicka på Redigera följt av Livechatt följt av Aktivera livechatt längst upp till höger.

Under livechatten

Hantera modereringsaktivitet i livechattflödet

Du kan aktivera och inaktivera modereringsaktivitet i livechattflöden. Som standard är livechattmoderering inaktiverad.

Från livechattflödet

1. Klicka på Mer ” i livechattflödet.
  2. Klicka sedan på Mer följt av Aktivera och inaktivera modereringsaktivitet.

Tips! Om du rensar webbläsarens cacheminne eller har andra kanaler ser du om modereringsaktivitet är aktiverad eller inaktiverad i inställningarna för modereringsaktivitet.

Moderera meddelanden och tittare i livechattflödet

På en dator trycker du ned ALT eller Option på tangentbordet för att pausa chattflödet. Håll sedan muspekaren över meddelanden. Följande alternativ visas:
  • Radera meddelandet.
  • Spärra användaren tillfälligt.
  • Dölj användaren från chattflödet eller kommentarsfältet på din kanal.

Tips! Moderatorer kan läsa mer om en livechattdeltagare genom att gå direkt till hens kanal.

• På datorn: Håll muspekaren över ett meddelande, klicka på Mer ” och sedan på Besök kanalen.
  • På telefonen: Tryck på ett meddelande och sedan på Öppna kanalen.

Se kanalaktivitet via livechattflödet

Obs! Detta är för närvarande endast tillgängligt på dator.
Du och moderatorerna kan se offentlig användarhistorik via livechattflödet genom att klicka på Kanalaktivitet i menyn. Det visar
  • användarens offentliga profilbild
  • användarens offentliga namn
  • datum då användaren gick med i YouTube
  • antal prenumeranter som användaren har
  • offentliga livechattmeddelanden (högst 50 meddelanden per stream).

Här visas även det totala antalet modereringsåtgärder som vidtagits mot användaren under förra året:

• raderade meddelanden
  • timeouter
  • döljningar.

Dölja och visa tittare igen i livechatten

En deltagare kan döljas när personen ignorerar riktlinjer och varningar och upprepade gånger skickar olämpliga meddelanden. När du döljer personer från kanalen visas inte längre deras chattmeddelanden och kommentarer för andra tittare. YouTube informerar inte personer om att du har dolt dem.
Från livechattflödet
  1. Hitta ett meddelande från tittaren du vill dölja i livechattflödet.
  2. Klicka på Mer ” följt av Dölj användare bredvid meddelandet.
Från YouTube Studio
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar följt av Community från vänster.
  3. Öppna fliken Automatiska filter följt av, Dolda användare, och skriv in namnet på användaren du vill dölja.
  4. Om du vill göra en tittare synlig klickar du på X bredvid namnet. Nu kan tittaren lämna kommentarer och livechattmeddelanden på din kanal igen.
  5. Klicka på Spara.
Obs! Det här döljer också användaren från kommentarsfältet. Du kan se användare du har dolt i Dolda användare i inställningarna för communityn.

Efter livechatten

Återuppspelning av livechatt

När en livestream har avslutats är återuppspelning av livechatt tillgängligt för alla livestreamarkiv. Med den här funktionen spelas chatten upp igen tillsammans med streamen på samma sätt som under själva livestreamen. Återuppspelning av livechatt är som standard aktiverat på alla livestreamar.
Inaktivera återuppspelning av livechatt
  1. Öppna youtube.com/my_videos.
  2. Klicka på fliken Live.
  3. Välj en video.
  4. Öppna fliken Anpassning.
  5. Avmarkera rutan bredvid Återuppspelning av chatt.

Visa eller ta bort livechatthistoriken

Du kan se livechattar du har deltagit i under livestreamar på YouTube.
  1. Välj Historik.
  2. Till höger på sidan klickar du på Livechatt.
  3. Scrolla ned till livechattmeddelandet. Ta bort det genom att hålla muspekaren över det och klicka på X.
Om du har sponsrade chattar och Super Chats kan du se dem också. Om du raderar ett Super Chat-meddelande efter att streamen har sänts får du ingen återbetalning.
Obs! Baserat på användarrapporter kan YouTube inaktivera livechatt på din video om innehållet i streamen eller livechatten bryter mot våra riktlinjer för communityn.

Visa kommentarer efter att streamen har avslutats

Livechatten är inte tillgänglig efter att livestreamen har avslutats, men kommentarerna visas under videospelaren.