Moderera livechatt

Om du modererar livechatten blir din community trevligare och säkrare. YouTube har verktyg som hjälper dig att förebygga trakasserier och se till att alla känner sig trygga.

How to Moderate Live Chat on YouTube

Före livechatten

Gör dig redo för livechatten genom att konfigurera modereringsverktygen. En del av de här verktygen kan också användas under och efter livestreamen.

Livechatt enbart för prenumeranter

Om du är kvalificerad kan du göra livechatten tillgänglig enbart för prenumeranter och ange hur länge tittarna behöver prenumerera. Du kan ändra inställningen före och under livestreamen eller premiären.

När du aktiverar chatt för enbart prenumeranter får tittarna ett meddelande om att funktionen är aktiverad och information om hur länge de måste ha prenumererat för att kunna delta.

Begränsat läge och chatt för enbart prenumeranter kan aktiveras samtidigt. Det går inte att aktivera chattfunktionen för enbart medlemmar och för enbart prenumeranter samtidigt.

Så här aktiverar du chatt för enbart prenumeranter:

1. Öppna Kontrollrummet.
  2. Klicka på Redigera i livestreamen.
  3. Klicka på Livechatt.
  4. Välj Prenumeranter under Vem kan skicka meddelanden.
  5. Valfritt: Välj hur länge tittarna måste prenumerera innan de kan skicka livechattmeddelanden.
  6. Klicka på Spara.

Obs! Om en tittare deltar i en livechatt enbart för prenumeranter ser andra tittare att de prenumererar på kanalen.

Utse moderatorer

En moderator är någon du litar på som kan hjälpa till att skapa en positiv och säker kanalupplevelse för din community. En moderator hjälper till att granska och hantera kommentarer som tittarna skriver om en video, eller meddelanden som deltagarna skickar i livechatten under livestreamen.
När du lägger till moderatorer behåller de rollen tills du tar bort dem, även om du startar en ny livestreamingsession.
Vi rekommenderar att du utser minst en moderator för livechatten under evenemang med mycket trafik.

Alla som deltar i en livechatt kan anmäla eller blockera en annan person. Moderatorer kan göra följande:

• Radera meddelanden. Radering är ett sätt för dig att ta bort olämpligt eller potentiellt stötande innehåll. När du raderar ett meddelande tas det bort permanent från livechatten och dess återuppspelning.
  • Spärra deltagare. Genom att spärra en deltagare kan du tillfälligt förhindra att personen skickar meddelanden i livechatten. Om du spärrar någon kan han eller hon inte skicka meddelanden under de följande 5 minuterna.
  • Dölja personer från kanalen. En deltagare kan döljas när personen ignorerar riktlinjer och varningar och upprepade gånger skickar olämpliga meddelanden. När du döljer personer från kanalen visas inte längre deras chattmeddelanden och kommentarer för andra tittare. YouTube informerar inte personerna om att du har dolt dem.

Granska potentiellt olämpliga meddelanden. Kreatörer kan välja att låta YouTube-systemet spärra potentiellt olämpliga chattmeddelanden för granskning. Moderatorer kan välja att visa eller dölja varje meddelande.
Från YouTube Studio
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar "" följt av Community från vänster.
  3. Gå in på fliken Automatiska filter och klicka i rutan Moderatorer.
  4. Skriv in namnet på användaren du vill göra till moderator.
  5. Klicka på Spara.
Från livechattflödet

öppnar du menyn bredvid användarnamnet i chatten och väljer Lägg till moderator.

Blockera meddelanden som innehåller vissa ord

Skapa en lista med blockerade ord i YouTube Studio för att blockera livechattmeddelanden som innehåller särskilda ord eller nästan matchar dem.
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar "" följt av Community från vänster.
  3. Gå in på fliken Automatiska filterföljt av, rutan Blockerade ord, och skapa en lista över blockerade ord. Meddelanden där de här orden förekommer blockeras från din livechatt.
  4. Klicka på Spara.

Spärra potentiellt olämpliga livechattmeddelanden för granskning

Du kan låta YouTube spärra potentiellt olämpliga livechattmeddelanden. Om du väljer att delta spärras livechattmeddelanden som identifieras av vårt system för granskning i chattflödet. Du bestämmer själv om du vill visa eller dölja dessa chattmeddelanden. Inget system är perfekt, men funktionen kan göra det lättare för dig att moderera livechattmeddelanden i en livestream.
Aktivera eller inaktivera spärr för granskning
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Tryck på Inställningar "" följt av Community följt av Standardinställningar från vänster.
  3. Under Meddelanden i livechatten markerar eller avmarkerar du Spärra potentiellt olämpliga chattmeddelanden för granskning.
När du har aktiverat Spärra för granskning kan du dölja eller visa meddelanden som YouTube har spärrat.
  • Om du väljer VISA: chattmeddelanden visas i chattflödet vid den tidpunkt de lades upp.
  • Om du väljer DÖLJ: chattmeddelanden förblir dolda för tittarna.
  • Om du inte gör något: chattmeddelanden förblir dolda för tittarna.

Begränsat läge

Med det begränsade läget kan du ange en tidsgräns för kommentarer och därmed begränsa hur ofta varje användare kan skriva kommentarer i chatten. Kanalägare, moderatorer och medlemmar av YouTube-kanalen påverkas inte av begränsningen.
Aktivera i Kontrollrummet följt av Streaming
  1. Skapa en livestream.
  2. Klicka på Redigera.
  3. Klicka på Anpassning.
  4. Markera Begränsat läge under Meddelandefördröjning. Ange hur länge du vill att deltagarna ska vänta från det att de har skickat ett meddelande tills de kan skicka ett till.

Livechatt enbart för medlemmar

Du kan hålla livechattar som enbart är för dina medlemmar. Så här aktiverar du livechatt enbart för medlemmar på datorn:
  1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Högst upp till höger klickar du på SKAPA följt av Sänd live.
  3. Klicka på Streama till vänster.
  4. Så här skapar du en stream:
    1. Kopiera en tidigare stream: Välj en tidigare stream och klicka på Återanvänd inställningar.
    2. Skapa en ny stream: Ange information för streamen och klicka på Skapa stream.
  5. Längst upp till höger klickar du på Redigera.
  6. Under Livechatt väljer du Aktivera chatt enbart för medlemmar.
  7. Klicka på Spara.

Aktivera eller inaktivera Livechatt

Du kan aktivera eller inaktivera livechatten när du vill, även efter att evenemanget har börjat.

Klicka på Redigera följt av Livechatt följt av Aktivera livechatt längst upp till höger.

Under livechatten

Moderera meddelanden och tittare i livechattflödet

På en dator trycker du ned ALT eller Option på tangentbordet för att pausa chattflödet. Håll sedan muspekaren över meddelanden. Följande alternativ visas:
  • Radera meddelandet.
  • Spärra användaren tillfälligt.
  • Dölj användaren från chattflödet eller kommentarsfältet på din kanal.

Tips! Moderatorer kan läsa mer om en livechattdeltagare genom att gå direkt till sin kanal.

• På datorn: Håll muspekaren över ett meddelande, klicka på Mer och sedan på Besök kanalen.
  • På telefonen: Tryck på ett meddelande och sedan på Besök kanalen.

Dölja och visa tittare igen i livechatten

En deltagare kan döljas när personen ignorerar riktlinjer och varningar och upprepade gånger skickar olämpliga meddelanden. När du döljer personer från kanalen visas inte längre deras chattmeddelanden och kommentarer för andra tittare. YouTube informerar inte personerna om att du har dolt dem.
Från livechattflödet
  1. Hitta ett meddelande från tittaren du vill dölja i livechattflödet.
  2. Klicka på Mer följt av Dölj användare bredvid meddelandet.
Från YouTube Studio
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar "" följt av Community från vänster.
  3. Öppna fliken Automatiska filter följt av, Dolda användare, och skriv in namnet på användaren du vill dölja.
  4. Om du vill göra en tittare synlig klickar du på X bredvid namnet. Nu kan tittaren lämna kommentarer och livechattmeddelanden på din kanal igen.
  5. Klicka på Spara.
Obs! Det här döljer också användaren från kommentarsfältet. Du kan se användare du har dolt i Dolda användare i inställningarna för communityn.

Efter livechatten

Återuppspelning av livechatt

När en livestream har avslutats är återuppspelning av livechatt tillgängligt för alla livestreamarkiv. Med den här funktionen spelas chatten upp igen tillsammans med streamen på samma sätt som under själva livestreamen. Återuppspelning av livechatt är som standard aktiverat på alla livestreamar.
Inaktivera återuppspelning av livechatt
  1. Öppna youtube.com/my_videos.
  2. Klicka på fliken Live.
  3. Välj en video.
  4. Klicka på fliken Fler alternativ.
  5. Avmarkera rutan bredvid Tillåt återuppspelning av livechatt.

Visa eller ta bort livechatthistoriken

Du kan se livechattar du har deltagit i under livestreamar på YouTube.
  1. Välj Historik.
  2. Till höger på sidan klickar du på Livechatt.
  3. Scrolla ned till livechattmeddelandet. Ta bort det genom att hålla muspekaren över det och klicka på X.
Om du har sponsrade chattar och Super Chats kan du se dem också.
Obs! Om du raderar ett Super Chat-meddelande efter att streamen har sänts får du ingen återbetalning.
Obs! Baserat på användarrapporter kan YouTube inaktivera livechatt på din video om innehållet i streamen eller livechatten bryter mot riktlinjerna för communityn.

Se kommentarer efter att streamen har avslutats

Livechatten är inte tillgänglig efter att livestreamen har avslutats, men kommentarerna visas under videospelaren.