Rimelig bruk («fair use») på YouTube

Rimelig bruk er en juridisk doktrine som tilsier at bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale er tillatt under visse omstendigheter, selv uten tillatelse fra opphavsrettshaveren.

YouTube mottar mange forespørsler om å fjerne videoer som opphavsrettshavere mener krenker rettighetene deres i henhold til loven om opphavsrett. Noen ganger gjelder disse forespørslene videoer som kvalifiserer for unntak fra opphavsretten, eller som virker som tydelige eksempler på rimelig bruk.

Domstoler har slått fast at opphavsretthaverne må vurdere om unntak fra opphavsretten gjelder, før de sender inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel.

Hvis bruken av opphavsrettsbeskyttet materiale i en video kvalifiserer som et unntak fra opphavsretten, regnes videoen som lovlig og ikke-krenkende. Derfor ber vi ofte opphavsrettshavere om å vurdere om unntak fra opphavsretten gjelder, før de sender inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel til YouTube. Hvis en opphavsrettshaver mener at en video ikke kvalifiserer som et unntak, må vedkommende oppgi en tilstrekkelig forklaring på årsaken til dette.

Hvis en opphavsrettshaver ikke gir oss en tilstrekkelig forklaring på hvorfor en video ikke kvalifiserer som et unntak fra opphavsretten, blir videoen ikke fjernet fra YouTube.

Unntak fra opphavsretten verden rundt

Internasjonale regler om unntak fra opphavsretten ligner ofte, men de kan være forskjellige. Forskjellige land og regioner kan ha forskjellige regler for når det er greit å bruke opphavsrettsbeskyttet materiale uten tillatelse fra opphavsrettshaveren.

Merk at vi tar hensyn til lokale regler når vi svarer på opphavsrettslige fjerningsforespørsler. Du finner mer informasjon om hvordan vi svarer på opphavsrettslige fjerningsforespørsler, i innsynsrapporten om opphavsrett på YouTube – for eksempel hvor ofte vi ber om nærmere forklaring fra opphavsrettshavere som hevder at videoer ikke er kvalifisert som et unntak fra opphavsretten.

I USA kan kommenterende, kritiske, forskningsrelaterte, pedagogiske eller nyhetsmessige verk anses som rimelig bruk. I EU er unntakene mer begrenset, og bruken må passe inn i bestemte kategorier – for eksempel sitat, kritikk, anmeldelse, karikatur, parodi eller pastisj. Andre land/regioner bruker konseptet rimelig behandling («fair dealing»), som kan fungere på en annen måte.

Domstolene har det siste ordet når det gjelder hva som utgjør rimelig bruk, basert på fakta i hver enkelt sak. Vi anbefaler at du oppsøker juridisk rådgivning fra en sakkyndig før du laster opp videoer som inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale.

Fire faktorer for rimelig bruk («fair use»)

I USA avgjøres rimelig bruk av en dommer. Dommeren vurderer i hvilken grad hver av de fire faktorene ved rimelig bruk gjelder i en konkret sak. De fire faktorene ved rimelig bruk:

1. Formålet med bruken og brukens karakter (herunder om bruken er av kommersiell eller ideell/pedagogisk art)

En domstol fokuserer vanligvis på om bruken av det opphavsrettsbeskyttede materialet er «transformativ» – altså om verket tilfører et nytt uttrykk eller en ny betydning, eller om det simpelthen kopierer originalen.
Det er mindre sannsynlig at kommersiell bruk anses som «rimelig bruk», men i enkelte tilfeller er det mulig å tjene penger på en video og påberope seg rimelig bruk.

2. Det opphavsrettsbeskyttede verkets art

Bruk av materiale fra verk som hovedsakelig er faktabaserte, har større sannsynlighet for å være rimelig enn bruk av rene fiksjonsverk.

3. Størrelsen og omfanget av andelen som er brukt, sett i forhold til det opphavsrettsbeskyttede verket som helhet

Lån av mindre deler av originale verk har større sannsynlighet for å bli ansett som rimelig bruk enn lån av større deler. Likevel kan lån av små deler bryte med doktrinen om rimelig bruk hvis det aktuelle innholdet utgjør «kjernen» av verket.

4. Brukens innvirkning på det potensielle markedet for eller verdien av det opphavsrettsbeskyttede verket

Hvis bruken går ut over opphavsrettshaverens evne til å tjene penger på det originale verket, er det mindre sannsynlig at den blir ansett som rimelig bruk. Domstoler har i noen tilfeller gjort unntak i saker som omhandler parodier.

Eksempel på rimelig bruk

Donald Duck Meets Glenn Beck in Right Wing Radio Duck

«Donald Duck Meets Glenn Beck in Right Wing Radio Duck»

av rebelliouspixels

I denne remiksen finner du korte utdrag fra forskjellige kilder. Hensikten her er å formidle et nytt budskap om effekten av provoserende retorikk i økonomiske krisetider. Verk der kildematerialet er brukt til å formidle nye budskap, kan anses som rimelig bruk.

YouTube-initiativet om beskyttelse i henhold til rimelig bruk

I noen sjeldne tilfeller har vi oppfordret YouTube-skapere til å delta i et initiativ som skal beskytte visse tilfeller av rimelig bruk på YouTube mot opphavsrettslige fjerningsforespørsler. Gjennom dette initiativet støtter YouTube skapere som har laget videoer i henhold til doktrinen om rimelig bruk og mottatt forespørsler om fjerning, med opptil én million dollar i saksomkostninger i tilfeller der fjerningen fører til rettssak om brudd på opphavsretten.

Hensikten med dette initiativet er å sikre at de aktuelle skaperne får mulighet til å beskytte verkene sine. Det kreative fellesskapet som helhet blir også styrket av dette, fordi folk lærer om betydningen av og begrensningene ved rimelig bruk. På grunn av forskjeller i reglene for bruk i ulike land/regioner, som beskrevet ovenfor, kan vi bare tilby dette initiativet til skapere som bor i USA, og som samtykker i at videoene deres bare skal være tilgjengelige i USA.

Eksempler på videoer i YouTube-initiativet om beskyttelse i henhold til rimelig bruk

Fracking Next Door

Merk: Hvis du befinner deg i USA, kan du se videoene vi har beskyttet, i denne spillelisten. Hvis du befinner deg utenfor USA, kan du dessverre ikke se videoene i spillelisten.

Disse eksempelvideoene representerer et lite utvalg av de mange opphavsrettslige fjerningsforespørslene vi mottar. De utgjør også bare en liten prosentandel av videoene som står i fare for å bli fjernet, men som potensielt er beskyttet av rimelig bruk.

YouTube kan bare tilby beskyttelse i henhold til rimelig bruk for et knippe videoer hvert år. Disse videoene velges ut basert på en rekke kriterier. Vi velger som regel ut videoer som tydelig illustrerer prinsippet om rimelig bruk basert på de fire faktorene.

Du hører fra oss hvis en av videoene dine blir valgt ut for dette initiativet. Du trenger ikke å kontakte oss for å be om beskyttelse av videoen din. Hvis vi kan tilby deg denne beskyttelsen, kontakter vi deg.

Videoer som er gjenopprettet på grunn av rimelig bruk

YouTube kan ikke tilby alle juridisk forsvar, men vi holder øynene åpne for opphavsrettslige fjerningsforespørsler som påvirker alle YouTube-skapere.

Du har kanskje hørt om noen spesielle tilfeller der vi har bedt opphavsrettshavere om å vurdere fjerningsforespørsler på nytt og gjenopprette videoer på grunn av rimelig bruk. Eksempler:

• I denne videoen fra The Young Turks vises det korte klipp fra en reklame som fikk hard kritikk, i forbindelse med en debatt om hvorfor den var støtende.
  • I denne videoen fra Secular Talk kritiseres Mike Huckabee for å gi sin tilslutning til en diabetesbehandling uten dokumentert effekt.
  • Buffy vs Edward: Twilight Remixed -- [original version]: I denne remiksen sammenlignes fremstillingen av kvinner i to vampyrrelaterte verk rettet mot tenåringer.
  • «No Offense» lastet opp av National Organization for Marriage: I denne videoen bruker kanalen en uttalelse av Perez Hilton som eksempel på dårlig oppførsel fra tilhengere av kjønnsnøytralt ekteskap.

Mer informasjon

Hvis du vil vite mer om rimelig bruk, finnes det mange ressurser på nettet. Følgende nettsteder er bare til opplysningsformål og ikke bifalt av YouTube: