Fair use på YouTube

Fair use er en juridisk doktrin, som foreskriver, at du i visse tilfælde kan bruge ophavsretsligt beskyttet materiale uden tilladelse fra indehaveren af ophavsretten.

YouTube modtager mange anmodninger om fjernelse af videoer, som indehavere af ophavsretten mener er i strid med loven om ophavsret. Nogle gange vedrører disse anmodninger videoer, der er kvalificerede til undtagelser fra ophavsretten, eller som synes at være tydelige eksempler på fair use.

Domstolene har slået fast, at indehavere af ophavsret skal overveje, om undtagelser fra ophavsretten gælder, før de indsender en anmodning om fjernelse på grund af ophavsret.

Hvis ophavsretsligt beskyttet materiale bruges i en video på en måde, hvor det er kvalificeret som en undtagelse fra ophavsretten, anses videoen for at være lovlig og ikke-krænkende. Derfor beder vi ofte indehavere af ophavsret om at overveje, hvorvidt undtagelser fra ophavsretten er gældende, før de indsender en anmodning om fjernelse på grund af ophavsret til YouTube. Hvis en indehaver af ophavsretten mener, at en video ikke er kvalificeret til en undtagelse, skal vedkommende give os en tilstrækkelig forklaring på hvorfor.

Hvis indehaveren af ophavsretten ikke giver os en tilstrækkelig forklaring på, hvorfor en video ikke er kvalificeret til en undtagelse fra ophavsretten, fjernes videoen ikke fra YouTube.

Undtagelser fra ophavsret rundt omkring i verden

Internationale regler om ophavsret er ofte ens, men der kan være forskelle. Forskellige lande og regioner kan have forskellige regler for, hvornår det er i orden at bruge ophavsretsligt beskyttet materiale uden tilladelse fra indehaveren af ophavsretten.

Husk, at vi tager lokale regler med i betragtningen, når vi besvarer anmodninger om fjernelse på grund af ophavsret. Du kan se gennemsigtighedsrapporten om ophavsret på YouTube for at få flere oplysninger om, hvordan vi reagerer på anmodninger om fjernelse på grund af ophavsret. Her kan du bl.a. se, hvor ofte vi anmoder om yderligere forklaringer fra indehavere af ophavsretten, der hævder, at en video ikke er kvalificeret til en undtagelse fra ophavsret.

I USA kan værker med kommentarer, anmeldelser, forskning, undervisning eller nyhedsformidling muligvis betragtes som fair use. I EU er der mere begrænsede undtagelser, og brugen skal falde inden for specifikke kategorier som f.eks. citater, kritik, anmeldelser samt anvendelse med henblik på karikatur, parodi eller pastiche. Andre lande/regioner har et koncept kaldet fair dealing, som kan fungere anderledes.

I sidste ende afgør domstolene sager om fair use ud fra fakta i hvert enkelt sag. Du kan med fordel modtage juridisk rådgivning fra en ekspert, inden du uploader videoer, der gør brug af ophavsretsligt beskyttet materiale.

Fire faktorer for fair use

I USA er det dommere, der afgør, hvad der kan anses som fair use. En dommer vurderer, hvordan de fire faktorer for fair use gælder i en konkret sag. De fire faktorer for fair use er:

1. Formålet med og arten af anvendelsen, herunder hvorvidt en sådan anvendelse er af kommerciel karakter eller til oplysningsformål uden indtjening.

Domstolene fokuserer typisk på, om brugen af det ophavsretsligt beskyttede materiale er "omdannende". Det vil sige, om den giver originalen et nyt udtryk eller en ny mening, eller om den blot kopierer originalen.
Kommerciel brug bliver normalt ikke betragtet som fair use, men det er stadig muligt at tjene penge på en video med materiale, der kategoriseres som fair use.

2. Arten af det ophavsretsligt beskyttede værk

Anvendelse af materiale fra primært faktuelle værker er med større sandsynlighed fair use end anvendelse af rent fiktive værker.

3. Omfanget og vigtigheden af den del, der bruges, i forhold til hele det ophavsretsligt beskyttede værk

Hvis du kun låner små bidder af materiale fra et originalt værk, er der større sandsynlighed for, at det vil blive betragtet som fair use, end hvis du låner store dele. Men hvis det, der er lånt, er en essentiel del af værket, vil selv en lille del veje imod fair use i nogle situationer.

4. Effekten af anvendelsen på det potentielle marked for eller værdien af det ophavsretsligt beskyttede værk

Anvendelse, der skader indehaveren af ophavsrettens evne til at tjene penge på sit oprindelige værk, har mindre sandsynlighed for at blive betragtet som fair use. Domstolene har undertiden gjort en undtagelse i henhold til denne faktor i sager, der involverer parodier.

Eksempel på fair use

Donald Duck Meets Glenn Beck in Right Wing Radio Duck

"Donald Duck Meets Glenn Beck in Right Wing Radio Duck"

af rebelliouspixels

Dette remix kombinerer korte uddrag fra forskellige kilder. Remixet skaber et nyt budskab om effekten af provokerende retorik i en tid med økonomisk krise. Værker, der skaber ny mening ud fra kildematerialet, kan betragtes som fair use.

YouTubes initiativ til beskyttelse af fair use

I sjældne tilfælde har vi bedt youtubere om at deltage i et initiativ, der beskytter visse eksempler på "fair use" på YouTube mod anmodninger om fjernelse på grund af ophavsret. YouTube skadesløsholder med dette initiativ youtubere, der har modtaget notifikationer om fjernelse for videoer, som følger princippet om fair use, for juridiske omkostninger på op til 1 million USD, hvis fjernelsen resulterer i en retssag på grund af krænkelse af ophavsretten.

Hensigten med dette initiativ er at sikre, at disse youtubere har en chance for at beskytte deres værk. Det er også hensigten, at initiativet skal forbedre den kreative verden ved at oplyse folk om vigtigheden af og begrænsningerne ved fair use. På grund af de forskelle i regler om brug i forskellige lande/regioner, som er beskrevet ovenfor, kan vi kun tilbyde dette tiltag til youtubere, der bor i USA, og som accepterer, at deres videoer kun er tilgængelige i USA.

Eksempler på videoer i YouTubes initiativ til beskyttelse af fair use

Fracking Next Door

Se flere eksempler på vores playliste om beskyttelse af rimelig brug.
Bemærk! Hvis du befinder dig i USA, kan du se videoerne, vi har beskyttet, i denne playliste. Hvis du befinder dig uden for USA, kan du desværre ikke se videoerne i denne playliste.

Disse videoeksempler repræsenterer en lille del af den store mængde anmodninger om fjernelse på grund af ophavsret, som vi modtager. De repræsenterer også kun en brøkdel af det store antal videoer, der kan falde ind under fair use, og som er underlagt fjernelse.

YouTube kan kun tilbyde beskyttelse på baggrund af fair use til ganske få videoer om året, som vi udvælger baseret på en række faktorer. Generelt vælger vi de videoer, som er de bedste eksempler på fair use baseret på de fire faktorer for fair use, du finder ovenfor.

Hvis vi udvælger din video til dette initiativ, kontakter vi dig. Du behøver ikke at kontakte os med henblik på beskyttelse af din video. Hvis vi kan tilbyde dig denne beskyttelse, kontakter vi dig.

Genoprettede videoer med fair use

Selvom YouTube ikke kan yde juridisk bistand til alle, vil vi fortsat være meget opmærksomme på anmodninger om fjernelse på grund af ophavsret, der påvirker alle youtubere.

Du har muligvis lagt mærke til nogle af de mere omtalte sager, hvor vi har bedt indehavere af ophavsretten om at genoverveje anmodninger om fjernelse og genoprette videoer, der falder ind under fair use. For eksempel:

• Denne video fra Young Turks, der indeholder nogle korte klip fra en heftigt kritiseret annonce, som vises i forbindelse med en samtale om, hvorfor annoncen virker stødende på nogle seere.
  • Secular Talks video, der kritiserer en politiker for at promovere en behandlingsform til at kurere diabetes, hvis effekt endnu ikke er dokumenteret.
  • Buffy vs Edward: Twilight Remixed -- [original version], som er en remixvideo, der sammenligner, hvordan kvinder portrætteres i to vampyrværker rettet mod teenagere.
  • "No Offense", som er en video, der er uploadet af den amerikanske organisation National Organization for Marriage, og som bruger et klip med en berømthed som eksempel på ubehøvlet opførsel.

Flere oplysninger

Hvis du vil have flere oplysninger om fair use, er der mange ressourcer på nettet, du kan bruge. Følgende websites er udelukkende oplysende og støttes ikke af YouTube: