Usein kysyttyä "tehty lapsille" ‑asetuksesta

COPPA and YouTube: Answering Your Top Questions

Tilaa YouTube Creators ‐kanava, niin kuulet tuoreimmat uutiset, päivitykset ja vinkit.

Olet sijainnistasi riippumatta juridisesti velvollinen noudattamaan Children’s Online Privacy Protection Act ‑säädöstä ja/tai muita lakeja. Sinun on ilmoitettava meille, jos videosi on tehty lapsille. Muutosten myötä voimme suojata lapsia ja heidän yksityisyyttään paremmin sekä täyttää lain vaatimukset.

Miksi sisällöntuottajan velvollisuutena on noudattaa säädöksiä, jos YouTube kerää tietoja (eikä sisällöntuottaja)?

Sekä YouTuben että sisällöntuottajien velvollisuutena on noudattaa lasten yksityisyyttä suojaavia säädöksiä eri lainsäädäntöjen mukaisesti. Tunnet sisältösi itse parhaiten, joten sinun on ilmoitettava, mitkä videoistasi on tehty lapsille. Luotamme kykyysi merkitä sisältösi oikein ja ohitamme valitsemasi yleisöasetukset vain virhe- tai väärinkäyttötapauksissa. Kun olet merkinnyt sisältösi yleisön, rajoitamme sisällön käyttöä ja tietojen keräämistä yleisöasetusta vastaavalla tavalla.
Mistä tiedän, että sisältöäni EI ole tehty lapsille?
FTC:n ohjeiden mukaan video on todennäköisesti lapsille tehty, jos siinä on lapsiyleisölle suunnattuja näyttelijöitä, hahmoja, harrastuksia, pelejä, leikkejä, lauluja, tarinoita tai muita aiheita. Muussa tapauksessa sisältöä ei todennäköisesti tarvitse merkitä lapsille tehdyksi.
Videota ei välttämättä pidetä lapsille tehtynä vain siksi, että siihen pätee jokin seuraavista:
  • Se on turvallinen ja sopii kaikille (eli se on perheystävällinen).
  • Se käsittelee harrastusta, joka liitetään yleensä lapsiin.
  • Lapset saattavat katsoa sitä.

Tässä on joitakin muita esimerkkejä videoista, joiden voidaan katsoa sopivan kaikille katsojille ilman erillistä mainintaa siitä, että ne on suunnattu lapsille:

• askarteluvideo, jossa näytetään, miten nukkeja korjataan tai miten savesta muotoillaan hahmoja
  • perheen vlogi huvipuistokäynnistä
  • video, jossa annetaan yksityiskohtaisia ohjeita modien luomiseen
  • satiirinen video, jossa aikuiset laulavat yhdessä lastenlauluja
  • animaatio-ohjelma, josta kaikki pitävät
  • Minecraft-video, joka sisältää aikuisten huumoria.

Mieti tarkkaan, kenet yrität videoillasi tavoittaa, kun arvioit sisältöäsi ja yllä mainittuja seikkoja.

Tarkoittavatko kaikille soveltuva sisältö ja useille yleisöille suunnattu sisältö samaa asiaa?
Eivät. Kaikille katsojille soveltuva sisältö saattaa kiinnostaa ketä tahansa, mutta sitä ei ole suunnattu erityisesti lapsille. Se voi olla myös sisältöä, joka on tarkoitettu teineille tai vanhemmalle yleisölle. Kaikille katsojille soveltuvaa sisältöä ei pidä merkitä lapsille tehdyksi.

Tässä on joitakin muita esimerkkejä videoista, joiden voidaan katsoa sopivan kaikille katsojille ilman erillistä mainintaa siitä, että ne on suunnattu lapsille.
  • askarteluvideo, jossa näytetään, miten nukkeja korjataan tai miten savesta muotoillaan hahmoja
  • perheen vlogi, jossa kerrotaan muille vanhemmille huvipuistokäynnistä
  • video, jossa annetaan yksityiskohtaisia ohjeita modien tai avatarien luomiseen
  • animoitu sisältö, josta kaikki pitävät
  • pelivideo, joka sisältää aikuisille suunnattua huumoria.
Useille yleisöille suunnattua sisältöä taas pidetään yhtenä lapsille tehdyn sisällön tyyppinä. Tämä on sisältöä, jolle lapset ovat vain yksi kohderyhmä mutta eivät välttämättä tärkein yleisö. Silti se mielletään lapsille suunnatuksi yllä mainittujen seikkojen valossa.

Voinko vain lisätä vastuuvapauslausekkeen siitä, ettei sisältöäni ole tehty lapsille?

Vaikka lisäisit vastuuvapauslausekkeen, jonka mukaan sisältösi on tarkoitettu yli 13-vuotiaille, FTC saattaa silti päättää, että sisältösi on tehty lapsille. Vastuuvapauslauseke voi auttaa kohdeyleisösi arvioinnissa, mutta FTC arvioi myös esimerkiksi seuraavia COPPA-tekijöitä:
  • videolla näkyvät hahmot, harrastukset, pelit, leikit, lelut, laulut, tarinat tai muut elementit, jotka vetoavat erityisesti lapsiin
  • muut sisältösi kohdeyleisöön liittyvät väitteet (joita olet esimerkiksi esittänyt omalla verkkosivustollasi), jotka poikkeavat vastuuvapauslausekkeesta.

Pitääkö minun todistaa yleisöni ikä, jos minulla ei ole työkaluja sen tekemiseen? Mitä FTC käyttää todisteena siitä, että lapset katsovat sisältöäni?

Todisteet katsojiesi iästä ovat vain osa tekijöistä, jotka sinun on otettava huomioon merkitessäsi sisältösi lapsille tehdyksi. Valitettavasti YouTuben Tilastoja (YTA) ei ole suunniteltu sen arvioimiseen, katsovatko lapset sisältöä. FTC:n mukaan data, kuten käyttäjien ikäkyselyn tulokset, voi auttaa arvioimaan sitä, onko sisältö tehty lapsille.
Miksi YouTubeen ei lisätty "useita yleisöjä" ‑asetusvaihtoehtoa?
Kun suunnittelimme yleisöasetusominaisuutta, päätimme selkeyttää sisällöntuottajien työtä luomalla vain yhden "Tehty lapsille" ‑luokan. Emme halunneet tehdä epäselvältä vaikuttavasta asiasta vielä hämmentävämpää. Useita yleisöjä ‑luokkaan liittyy joitakin ongelmia. Olemmekin lähettämässä FTC:lle julkista lausuntoa, jotta voimme luoda paremman ratkaisun myös sisällöntuottajille, jotka luovat sisältöä useille eri yleisöille.

Mitkä ominaisuudet eivät ole saatavilla lapsille tehdyssä sisällössä ja miksi?

Voit katsoa tästä luettelon ominaisuuksista, jotka eivät ole saatavilla lapsille tehdyssä sisällössä. Nämä ominaisuudet tai osa niistä saattavat nojautua käyttäjätietoihin. Voidaksemme suojata lasten yksityisyyttä ja täyttää lakien vaatimukset meidän on rajoitettava tietojen keräämistä ja käyttämistä lapsille tehdyissä videoissa.

Miten suosittelu toimii lapsille tehdyssä sisällössä ja aikuisille suunnatussa sisällössä? Vaikuttaako se videoideni löydettävyyteen?

YouTuben suosittelujärjestelmät auttavat käyttäjiä löytämään mieleisiään videoita – myös lapsille tehtyjä videoita. Haluamme tarjota katsojille mielenkiintoista sisältöä ja laadukkaan YouTube-kokemuksen. Jos video on merkitty lapsille tehdyksi, sitä suositellaan todennäköisemmin muiden lasten videoiden yhteydessä. On tärkeää merkitä sisältö joko lapsille tai aikuisille tehdyksi, jotta se tavoittaa oikean kohdeyleisön.

Video vaikuttaa sopimattomalta. Miksi se on merkitty lapsille tehdyksi?

Kun video tai kanava on merkitty lapsille tehdyksi, lapset ovat sisällön ensisijainen kohdeyleisö tai video on suunnattu lapsille. Mahdollisuus määrittää sisältö lapsille tehdyksi auttaa sisällöntuottajia noudattamaan COPPA-säädöstä.

Käytössämme on myös järjestelmiä, jotka määrittävät sisällön sopivuuden YouTubeen. YouTuben yhteisösäännöissä on määritelty, millainen sisältö on YouTubessa sallittua ja millainen ei. Panostamme teknologiaan ja tiimeihin, jotka auttavat tarjoamaan lapsille ja perheille parhaan mahdollisen suojan YouTubessa. Ikärajoitamme esimerkiksi sellaista aikuisille suunnattua sisältöä, jota voisi helposti luulla perhekäyttöön sopivaksi. Lisäksi poistamme sisällön, jonka nimi, kuvaus tai tagit on selkeästi suunnattu alaikäisille ja perheille. Jos näet sisältöä, joka mielestäsi rikkoo YouTuben yhteisösääntöjä, voit tehdä siitä ilmoituksen työntekijöidemme tarkastettavaksi.

Jos sisältö on merkitty lapsille tehdyksi, lisätäänkö se YouTube Kids ‐sovellukseen?

Jos video on merkitty lapsille tehdyksi, sitä ei lisätä automaattisesti YouTube Kids ‐sovellukseen. Sisältökäytäntömme varmistavat, että YouTube Kidsin sisältö on ikäryhmälle sopivaa, noudattaa laatuperiaatteitamme ja kattaa lasten moninaiset kiinnostuksen kohteet maailmanlaajuisella tasolla. Selvitämme automaattisten suodattimien, käyttäjäpalautteen ja tarkastajien avulla, sopiiko sisältö YouTube Kids ‑sovellukseen.