Så skyddar du dig på YouTube

Den 11 december 2019 informerade vi om några uppdateringar av vår policy mot trakasserier och cybermobbning. Du kan läsa mer om ändringarna här

Vi vill att YouTube ska vara en plats dit folk kan komma för att berätta sin historia, uttrycka sina åsikter och interagera med varandra. De flesta av YouTubes innehållsskapare och tittare vill dela med sig, lära sig saker och interagera med andra, men vi vet att det också finns de som kränker och trakasserar andra.

Innehåll med hot mot personer är inte tillåtet på YouTube. Vi tillåter inte heller innehåll med långvariga eller skadliga förolämpningar mot en person på grund av medfödda egenskaper, som tillhörighet till en skyddad grupp eller fysiska egenskaper. Sådant beteende bryter mot våra riktlinjer för communityn och kan leda till varningar eller till att kontot stängs av. Läs mer om vår policy mot trakasserier här.

Här kan du få tips och läsa om rekommenderade metoder för att skydda dig själv, ditt konto och din integritet.

Obs! Om du tror att du är i fara eller känner dig rädd ska du kontakta din lokala polismyndighet.

Tips för att skydda dig

Vi vill att du ska känna dig trygg på YouTube. Det är därför vi uppmuntrar till att kontakta polisen om du känner att din säkerhet är hotad. Vi vill också att du hör av dig till oss om något innehåll bryter mot våra riktlinjer för communityn. Nedan är några saker du kan göra för att skydda dig.

Använd säkerhetsverktyg

• Blockera andra användare: Om du blockerar en användare kan inte han eller hon dela videor eller kontakta dig på YouTube. Personen kan inte heller se eller kommentera innehåll du har lagt upp. Personen kan även blockeras på vissa andra Google-produkter och -tjänster. Läs hur det går till här.
  • Moderera kommentarer på kanalen: Det finns verktyg för att ta bort eller moderera kommentarer som publicerats på din kanal. Du kan läsa mer i vår artikel om moderering av kanalkommentarer.
  • Uppdatera dina sekretessinställningar för videor: Uppdatera sekretessinställningarna för din video så kan du kontrollera var videon kan visas och vem som kan titta på den.

Skydda din identitet

Om någon har lagt upp dina personliga uppgifter eller laddat upp en video av dig utan ditt samtycke kan du begära att innehållet tas bort enligt våra sekretessriktlinjer.

Begär att innehållet tas bort

I våra riktlinjer för sekretess finns en detaljerad beskrivning av processen för integritetsklagomål och faktorerna som spelar in när vi utvärderar klagomålen.
För att du ska kunna använda processen för integritetsklagomål behöver du vara unikt identifierbar i innehållet som du vill rapportera. Börja med att kontrollera det innan du går vidare. När vi bedömer om en person säkert kan identifieras tar vi hänsyn till följande:
  • Bild eller röst
  • Fullständigt namn
  • Ekonomisk information
  • Kontaktuppgifter
  • Andra personuppgifter

Skydda din integritet och ditt konto

Tips för hur du skyddar din integritet på YouTube:

• Skydda dina kontouppgifter och ge inte ditt lösenord till någon annan. YouTubes personal kommer aldrig att fråga efter ditt lösenord. Låt dig inte luras om någon kontaktar dig och låtsas jobba för YouTube.
  • Tänk efter noga innan du lägger upp information om dig själv. Det kan vara information om vilken stad du bor i, var du går i skolan och din hemadress. Läs igenom fliken Om på din kanal för att vara säker på att det inte finns någon information där som du inte är bekväm med att dela med allmänheten.
  • Om du tror att ditt YouTube-konto har utsatts för intrång eller hackats följer du anvisningarna här
  • Kolla in våra bästa metoder för att skydda ditt Google-konto.
  • Bättre skydd för Google-konton: Skydda dina konton med tvåstegsverifiering.
  • Ta hjälp av den här checklistan för att skydda ditt konto.

Rapportera olämpligt beteende

Om du ser innehåll som bryter mot vår policy för trakasserier och cybermobbning vill vi att du meddelar oss. Det är det snabbaste sättet att göra oss uppmärksamma på eventuellt olämpligt innehåll. YouTubes policyspecialister granskar flaggade videor dygnet runt, sju dagar i veckan.

Om du behöver rapportera mer än en video som innehåller mobbning, hot eller trakasserier kan du även använda vårt rapporteringsverktyg.

Ytterligare resurser

Onlinesäkerhet är inte bara viktigt på YouTube, utan på hela webben. Ta del av resurserna från våra godkända partner nedan och läs mer om hur du skyddar dig online på andra plattformar och webbplatser.