De tool voor handmatige claims gebruiken

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Studio Content Manager gebruiken.
De tool voor handmatige claims is beschikbaar in Studio Content Manager. Met de tool kun je openbare YouTube-video's doorzoeken op content waarvoor jij de rechten hebt. Als er overeenkomende content wordt gevonden, kun je een claim indienen en een beleid toepassen.

Houd rekening met het volgende:

• Handmatig claimen is alleen beschikbaar voor partners met een aantoonbare noodzaak om de functie te gebruiken en met uitgebreide praktische kennis van auteursrecht en Content ID.
  • Gebruikers van de tool voor handmatige claims moeten voldoen aan de vereisten voor het gebruik ervan, zoals beschreven in het Content ID-beleid voor handmatig claimen.
  • Als content niet geschikt is voor Content ID, kun je deze niet handmatig claimen. Als je content claimt waarop je geen rechten hebt, kan dat leiden tot strafmaatregelen, zoals aansprakelijkheidstelling en beëindiging van het partnerschap. Meer informatie
Zoeken naar video's die overeenkomen met jouw items

Als je zoekt naar video's die overeenkomen met jouw items, proberen we je zoektermen te koppelen aan videotitels, -beschrijvingen, tags en andere metadata.

Zo gebruik je de tool voor handmatige claims om openbare YouTube-video's te vinden die overeenkomen met je items:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer in het linkermenu Handmatig claimen .
  3. Geef zoekwoorden of video-ID's op in de filterbalk of selecteer een filter.
    • Gebruik het minteken (-) om zoekwoorden uit te sluiten van je zoekopdracht.
    • Je kunt ook op een @gebruikersnaam of kanaal-ID zoeken om video's te vinden die een specifieke gebruiker heeft geüpload.
    • Je kunt kiezen uit de volgende filters:
      • Op toelatingslijst gezet (video's die wel of niet op je toelatingslijst staan)
      • Kanaal-ID
      • Claimstatus (video's die wel of niet door jou of iemand anders zijn geclaimd)
      • Claimbaar (of je een video kunt claimen of niet)
      • Livestream (video's die wel of geen livestream zijn)
      • Publicatiedatum
      • Beoordeeld (claims die wel of niet zijn beoordeeld)
      • Videoduur (korter dan 4 minuten, 4 tot 20 minuten of langer dan 20 minuten)
    • Nadat je het filter hebt geselecteerd, klik je op TOEPASSEN om de zoekresultaten te filteren.

4. Klik rechtsboven op Sorteren op om de resultaten te sorteren op Relevantie, Publicatiedatum of Totaal aantal weergaven.
    Opmerking: Klik onderaan de pagina op het getal naast Rijen per pagina om dat te wijzigen van 30 (standaard) in 10, 50 of 100.
  5. Bij video's met een actieve claim worden de claims rechts weergegeven. Je kunt op een rij klikken om deze uit te vouwen en meer informatie te bekijken.
    • Klik op de afspeelknop in de videospeler om de video te bekijken.
      • Opmerking: Je moet de video bekijken om te bevestigen dat deze jouw content bevat.
    • Klik op GECLAIMDE VIDEO BEKIJKEN om de video en meer informatie over de claims te bekijken.
    • Klik aan de rechterkant naast 'Meer weergeven' op Van kanaal om andere video's van dat kanaal te zoeken of op Gerelateerde video's om vergelijkbare video's te vinden op basis van de titel van de video.
Tip: Gebruik sneltoetsen om video's sneller te beoordelen.
Een video claimen die jouw content bevat
Opmerking: Sommige content waarvoor YouTube een licentie heeft, komt niet in aanmerking voor claims van derden. In dat geval krijg je een melding in Studio Content Manager dat de video die je handmatig wilt claimen niet in aanmerking komt. Je kunt voor deze content nog wel een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen.

Zo claim je een video met de tool voor handmatige claims:

1. Klik op de pagina Handmatig claimen op de rij van een video om deze uit te vouwen en meer informatie over de video te bekijken.
  2. Klik op ITEM SELECTEREN. Er wordt een pop-upvenster geopend.
  3. Kies de optie Item selecteren op de tabbladen bovenaan om te claimen met een bestaand item.
  4. Selecteer een item in de lijst en dan SELECTEREN.
  5. Geef de vereiste tijdstempels op onder Begintijd en Eindtijd van de momenten waarop je content voorkomt in de video.
    • Klik onder de videospeler op BEGINTIJD INSTELLEN en EINDTIJD INSTELLEN om automatisch de begin- en eindtijd in te vullen.
    • Check of je het juiste segment hebt geselecteerd door op de afspeelknop naast Eindtijd te klikken.
    • Als je content in meerdere delen van de video voorkomt, klik je op EXTRA SEGMENT TOEVOEGEN.
      • Als je dit segment wilt verwijderen, klik je op Segment verwijderen .
        Net als bij overeenkomstclaims kunnen claims worden opgeheven door de gebruiker die de video heeft geüpload. Dat doet de gebruiker door de handmatig geselecteerde segmenten te verwijderen met een videobewerkingstool. De tijdstempels moeten dus nauwkeurig aangeven waar de content in de video voorkomt.
  6. Klik op Claimtype en geef aan of de video overeenkomt met audio-, video- of audiovisuele content van je item.
  7. Klik op Beleid en geef aan of de standaardoptie, Overeenkomstbeleid van het geselecteerde item, van toepassing is op de video of kies een ander beleid in de lijst met beleidsregels.
  8. Klik op CLAIMEN. Als je de claim later wilt afronden, klik je op MARKEREN ALS BEOORDEELD.
Een item maken

Zo maak je een item terwijl je handmatig een video claimt:

1. Klik op de pagina Handmatig claimen  op de rij van een video om deze uit te vouwen.
  2. Klik op ITEM SELECTEREN. Er wordt een pop-upvenster geopend.
  3. Kies Item maken op de tabbladen bovenaan.
  4. Klik op MAKEN.
  5. Selecteer Itemtype  en vul de metadata van het item in. Meer informatie over itemtypen
  6. Selecteer Eigendom. Meer informatie over itemeigendom
  7. (Optioneel) Pas bestaande itemlabels toe of maak nieuwe in het vak Itemlabels. Meer informatie over itemlabels
  8. Klik op MAKEN.
  9. Ga verder met stap 5-8 in de sectie Een video claimen die jouw content gebruikt hierboven.
    • Opmerking: Nieuwe items worden pas volledig gemaakt als je stap 5-8 hierboven doorloopt en op CLAIMEN klikt.
Meer informatie over hoe je een item maakt
Verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending indienen
Sommige content waarvoor YouTube een licentie heeft, komt niet in aanmerking voor claims van derden. In dat geval krijg je een melding in Studio Content Manager dat de video die je handmatig wilt claimen niet in aanmerking komt. Je kunt nog steeds een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen voor deze content met de tool voor handmatige claims.

Een verzoek tot verwijdering van content indienen

Zo dien je een verwijderingsverzoek in voor 1 video:

1. Klik op de pagina Handmatig claimen op de rij van een video om deze uit te vouwen.
  2. Klik bovenaan in de rij op het tabblad Verwijdering.
  3. Klik op ITEM SELECTEREN.
  4. Gebruik de tabbladen bovenaan. Kies Item selecteren om een bestaand item te kiezen of Item maken om een nieuw item te maken. Meer informatie over hoe je items maakt
  5. Klik op SELECTEREN als je een bestaand item selecteert. Als je een nieuw item maakt, klik je op MAKEN.
  6. Voer in het vak Handtekening je voor- en achternaam in (geen bedrijfsnaam).
  7. Lees onder Akkoord de verklaring en vink het vakje aan om aan te geven dat je akkoord gaat met de verklaring.
  8. Klik op VERWIJDEREN.

Meerdere verwijderingsverzoeken indienen

Je kunt verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending soms ook bulksgewijs indienen. Zo vraag je de verwijdering aan van meerdere video's die zijn gekoppeld aan 1 item:

1. Vink op de pagina Handmatig claimen  de selectievakjes aan naast de video's waarvoor je een verwijderingsverzoek wilt indienen.
    • Je kunt maximaal 100 video's tegelijk selecteren. Als je dit wilt doen, stel je onderaan de pagina Rijen per pagina in op 100 en vink je het selectievakje boven de zoekresultaten aan.
  2. Klik bovenaan de pagina op VERWIJDERING.
  3. Klik op ITEM SELECTEREN.
  4. Gebruik de tabbladen bovenaan. Kies Item selecteren om een bestaand item te kiezen of Item maken om een nieuw item te maken. Meer informatie over hoe je items maakt
  5. Klik op SELECTEREN als je een bestaand item selecteert. Als je een nieuw item maakt, klik je op MAKEN.
  6. Voer in het vak Handtekening je voor- en achternaam in (geen bedrijfsnaam).
  7. Lees onder Akkoord de verklaring en vink het vakje aan om aan te geven dat je akkoord gaat met de verklaring.
  8. Klik op STUREN.
Verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending intrekken of annuleren

Als een verwijderingsverzoek is opgelost en de content daardoor is verwijderd, kan het verzoek worden ingetrokken. Als een verwijderingsverzoek nog niet is afgehandeld (bijvoorbeeld bij vertraagde verwijderingen en verwijderingen die worden beoordeeld), kan het verzoek worden geannuleerd.

Zo kun je een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending intrekken of annuleren dat is ingediend met de tool voor handmatige claims:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Geclaimde video's in het linkermenu.
  3. Zoek de video uit je oorspronkelijke verwijderingsverzoek.
    • Klik op de filterbalk om de video sneller te vinden.  en dan Claimstatus en dan Verwijdering, Vertraagde verwijdering ofVerwijdering wordt beoordeeld.
  4. Klik op de titel van de video.
  5. Klik in het gedeelte Claims op video naast Verwijdering, Vertraagde verwijdering of Verwijdering wordt beoordeeld op DETAILS.
  6. Als het gaat om verwijderingsverzoeken die nog niet zijn opgelost (vertraagde verwijderingen en verwijderingen die worden beoordeeld), klik je op 1 VERWIJDERING ANNULEREN. Als het gaat om opgeloste verwijderingen, klik je op 1 VERWIJDERING INTREKKEN.