De kijkersloyaliteit van je video's meten

Het rapport Kijkersloyaliteit meet hoeveel kijkers je video bekijken tijdens het afspelen van je video. Je kunt ook zien wanneer de kijkers zijn gestopt met kijken. Dit rapport biedt inzicht in welke onderdelen van je video goed werken en waar nog ruimte voor verbetering ligt. Denk eraan dat het meestal 1 of 2 dagen duurt voordat gegevens over de kijkersloyaliteit zijn verwerkt.

De kijkersloyaliteit van je video's bekijken

Het rapport Kijkersloyaliteit is beschikbaar op videoniveau in YouTube Analytics.

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Klik op de titel of thumbnail van een video.
  4. Selecteer Analytics in het linkermenu.
  5. Selecteer het tabblad Overzicht of Betrokkenheid en zoek het rapport Kijkersloyaliteit. Klik op MEER BEKIJKEN om te zien hoe je video presteert in vergelijking met alle YouTube-video's van een vergelijkbare lengte.

Inzicht krijgen in kijkersloyaliteit

In het rapport Kijkersloyaliteit worden 4 soorten momenten uitgelicht:

Intro's

Een intro geeft aan welk percentage van je kijkers na de eerste 30 seconden van je video is blijven kijken.

Een hoog intropercentage kan het volgende betekenen:

• De content in de eerste 30 seconden voldeed aan de verwachting die de kijker had op basis van de thumbnail en titel van de video.
  • De content hield het publiek geïnteresseerd.

Aanbevelingen om je intropercentage te verbeteren:

• Pas de thumbnail en titel van je video aan, zodat ze een betere afspiegeling zijn van de inhoud van je video.
  • Verander de eerste 30 seconden van je video en experimenteer met verschillende stijlen tot je er een gevonden hebt die je kijkers geboeid houdt.

Doorlopende segmenten

Doorlopende segmenten zijn momenten in je video waarop bijna niemand afhaakte tijdens het kijken.
Aanbevelingen om doorlopende segmenten te verbeteren:
  • Bij een doorlopend segment later in de video kun je overwegen de boeiende content eerder te introduceren. Het is normaal dat het aantal kijkers in de loop van de video daalt.
  • Overweeg nieuwe content te maken op basis van de content uit het doorlopende segment.

Pieken

Pieken zijn momenten in je video die opnieuw zijn bekeken of overgeslagen.
Pieken kunnen het volgende betekenen:
  • Je publiek heeft dat segment meer dan vorige segmenten bekeken.
  • Je content is onduidelijk en je publiek moest een deel opnieuw bekijken.

Je kunt je pieken bestuderen om erachter te komen waarom de kijkersloyaliteit daar toeneemt.

Dalingen

Dalingen zijn momenten in je video die zijn overgeslagen of waarop kijkers helemaal gestopt zijn met kijken.
Dalingen kunnen betekenen dat je publiek het segment in kwestie minder vaak heeft bekeken dan de vorige segmenten. We raden je aan je dalingen te bestuderen om erachter te komen waarom je kijkers hun interesse verloren tijdens een bepaald segment.

Opmerking: Het kan zijn dat je niet al deze momenten terugziet bij jouw video. De momenten worden namelijk alleen uitgelicht als ze in een video zijn waar te nemen. Je video moet ook minstens 60 seconden duren en minimaal 100 weergaven hebben.

Aan de vorm van het diagram voor kijkersloyaliteit kun je zien welke delen van je video het meest en minst interessant zijn voor kijkers.

Een vlakke lijn betekent dat kijkers dat deel van je video van begin tot eind bekijken.
Een geleidelijk dalende lijn betekent dat de aandacht van kijkers na enige tijd verslapt. Over het algemeen verliezen alle video's op YouTube gaandeweg kijkers.
Pieken verschijnen als meer kijkers een specifiek deel van je video bekijken, opnieuw bekijken of delen.
Dalingen wijzen erop dat kijkers afhaken of een specifiek deel van je video overslaan.

Kijkersloyaliteit per verkeerstype bekijken

Als je video ook als advertentie wordt weergegeven, kun je een overzicht bekijken van de kijkersloyaliteit op basis van organisch verkeer. Je kunt ook het verkeer bekijken van videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen en verkeer vanuit display-advertenties. Deze informatie is beschikbaar op videoniveau wanneer je op MEER BEKIJKEN klikt.

Bekijk onze praktische tips om te zorgen dat je publiek blijft kijken

Organisch verkeer

Dit zijn weergaven die rechtstreeks voortkomen uit een bewuste actie van een kijker. Verkeer wordt als organisch beschouwd wanneer een kijker bijvoorbeeld zoekt naar een video, klikt op een aanbevolen video of browst op een kanaal.

Betaald verkeer

Dit zijn weergaven die afkomstig zijn van betaalde plaatsingen.

• Videoadvertentie die kan worden overgeslagen: Weergaven voor advertenties die automatisch vóór een video worden afgespeeld en die kijkers na 5 seconden kunnen overslaan.
  • Display-advertenties: Weergaven waarbij de gebruiker de video heeft afgespeeld door op een display-advertentie te klikken, inclusief advertenties die zijn weergegeven in zoekresultaten of op andere weergavepagina's van video's.

Meer informatie over videoadvertentie-indelingen in Google Ads voor video.

Handige statistieken

Gemiddelde weergaveduur Het geschatte gemiddelde aantal minuten bekeken per vertoning voor de geselecteerde video en periode.
Kijktijd (uur) Hoelang kijkers je video hebben bekeken.