Använda Copyright Match Tool

Copyright Match Tool kan automatiskt identifiera videor som matchar eller kanske matchar andra videor på YouTube. När en matchning har identifierats kan du granska den i YouTube Studio och välja åtgärd.

Så här använder du Copyright Match Tool

Så här fungerar det

Copyright Match Tool är tillgängligt för alla YouTube-användare som har skickat in en giltig begäran om borttagning av upphovsrättsskäl. När begäran om borttagning har godkänts börjar Copyright Match Tool söka igenom YouTube-uppladdningar efter potentiella matchningar till videorna som rapporterats i din begäran om borttagning. Sedan kan du granska potentiella matchningar och bestämma vilken åtgärd du vill vidta.

Copyright Match Tool letar efter fullständiga återuppladdningar av videor på andra YouTube-kanaler för partner i YouTubes partnerprogram (YPP) eller andra kanaler som har fyllt i det här formuläret och visat att de behöver ett verktyg för avancerad rättighetshantering. Verktyget söker igenom videor som har laddats upp efter din, så det är viktigt att du är den första som laddar upp innehållet på YouTube.

Missbruk av Copyright Match Tool kan leda till att du förlorar åtkomst till funktioner eller att ditt YouTube-konto eller partnerskap avslutas. Missbruk omfattar avsiktlig eller upprepad felanvändning av processen för borttagning av upphovsrättsskyddat material eller försök till att kartlägga eller bakåtkompilera matchningssystemet.

Granska och vidta åtgärder för matchningar

Innan du går igenom dina matchningar vill vi att du ska veta att matchningar som vi hittar inte nödvändigtvis behöver utgöra ett intrång i din upphovsrätt. Du ansvarar för att granska varje video som matchar och överväga om tillåten användning, skälig användning eller liknande undantag från upphovsrätten gäller.

Så här granskar och vidtar du åtgärder för dina videor:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Upphovsrätt  i menyn till vänster.
  3. Klicka på fliken Matchningar.
  4. Granska de matchande videorna. Du kan välja ett filter för att visa videor efter antal visningar (Totalt antal visningar) eller kanaler efter antal prenumeranter (Prenumeranter).
  5. Markera rutan bredvid den video som du vill vidta åtgärder för. Välj vilken åtgärd du vill vidta:
    • ARKIV: Om du väljer det här alternativet tas matchningen bort från fliken Matchningar. Själva videon tas inte bort och påverkas inte. Arkiverade matchningar visas på fliken Arkiv.
    • BEGÄR BORTTAGNING: Om du väljer det här alternativet öppnas vårt webbformulär för begäran om borttagning så att du kan skicka en begäran om borttagning för den matchande videon. När du har skickat in en begäran kan du hålla koll på dina begäranden om borttagning på fliken Begäranden om borttagning.
    • KONTAKTA KANALEN: Med det här alternativet kan du skicka ett färdigt e-postmeddelande till den som har laddat upp den matchande videon. Du hittar tidigare e-postmeddelanden som du har skickat på fliken Meddelanden.

Så här granskar och vidtar du åtgärder för dina videor:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Upphovsrätt  i menyn till vänster.
  3. Klicka på fliken Begäranden om borttagning.
  4. I kolumnen Hitta matchningar visas potentiella matchningar som inte automatiskt hindrades från att laddas upp igen eftersom de inte var kopior.
  5. Klicka på en rad. Raden utökas så att mer information om videon visas.
  6. Klicka på VISA MATCHNINGAR. Fliken Matchningar öppnas och filtreras så att potentiella matchningar visas.
  7. Markera rutan bredvid den video som du vill vidta åtgärder för. Välj vilken åtgärd du vill vidta:
    • ARKIV: Om du väljer det här alternativet tas matchningen bort från fliken Matchningar. Själva videon tas inte bort och påverkas inte. Arkiverade matchningar visas på fliken Arkiv.
    • BEGÄR BORTTAGNING: Om du väljer det här alternativet öppnas vårt webbformulär för begäran om borttagning så att du kan skicka en begäran om borttagning för den matchande videon. När du har skickat in en begäran kan du visa de videor som du har begärt att ta bort på fliken Begäranden om borttagning .
    • KONTAKTA KANALEN: Med det här alternativet kan du skicka ett färdigt e-postmeddelande till den som har laddat upp den matchande videon. Du hittar tidigare e-postmeddelanden som du har skickat på fliken Meddelanden.
Titta på fliken Matchningar ofta så att du håller dig uppdaterad om nya matchningar som Copyright Match Tool har hittat. Du får även klockaviseringar på kanalsidan så att du vet när det finns matchningar.

Vanliga frågor

Vad händer om jag inte vill göra någonting med en matchning?
Du har inte gjort något åt alla matchningar. Du kan enkelt arkivera en matchning för att ta bort den från fliken Matchningar. Varje matchning visas bara en gång så om du arkiverar den visas den inte på fliken Matchningar igen.
Jag hittade en video på YouTube som matchar mitt innehåll, men den fanns inte på fliken Matchningar. Varför upptäcktes den inte?
Copyright Match Tool är tänkt att hitta hela eller nästan fullständiga matchningar av dina videor. Om någon använde ett kort klipp ur din video kanske det inte upptäcks. Om du känner till en återuppladdning av en av dina videor som du vill ta bort kan du alltid rapportera den via webbformuläret för borttagning av upphovsrättsskäl.
Varför söker Copyright Match Tool bara efter matchningar på vissa av mina videor?
Det finns några anledningar till att verktyget kanske inte söker efter matchningar till en av dina uppladdningar:
Jag är musiker. Kan jag använda det här verktyget för att hitta uppladdningar av mina låtar?

Ja, om du använder webbformuläret för borttagning av upphovsrättsskäl för att ta bort någons video som har använt din låt eller ditt ljudinnehåll visar Copyright Match Tool andra videor med ljud som kan vara matchningar för din låt eller ditt ljudinnehåll. Copyright Match Tool kan även hitta återuppladdningar där ljudet kan ha bytts ut eller dubbats.

Om någon använde en del av din låt eller ditt ljudinnehåll i sin video kommer den inte att visas av Copyright Match Tool. Om du hittar en video som använder ditt ljud utan tillstånd kan du alltid rapportera det via vårt webbformulär för borttagning av upphovsrättsskäl.
Varför tas inte matchande videor bort automatiskt?

YouTube är beroende av att upphovsrättsinnehavare informerar oss om obehörig användning av deras innehåll. Vi kan bara avgöra vem som har laddat upp en video först, inte vem som äger den eller har behörighet att ladda upp den.

Många kreatörer ger andra kanaler tillstånd att återuppladda sina videor. Ibland ingår kreatörer ett licensavtal efter återuppladdningen. Andra samarbetar på videor och laddar upp kopior till flera kanaler.

Dessutom är det inte alltid upphovsrättsintrång när någon använder ditt innehåll. Tillåten användning och allmän egendom är några exempel på anledningar till att en återuppladdning av ditt innehåll kan vara giltig.

För att balansera uppladdarnas och upphovsrättsinnehavarnas rättigheter försöker Copyright Match Tool ge kreatörer information om återuppladdningar. Med Copyright Match Tool kan de sedan bestämma vad de vill göra efter att de noggrant granskat matchningen.

Jag har begärt att flera videor ska tas bort på en kanal. Varför har kanalen inte avslutats?

Vi har flera olika skyddsåtgärder mot missbruk av processen för borttagning av upphovsrättsskyddat material. Vårt system ser till att kanaler får möjlighet att bemöta upphovsrättsvarningar innan de avslutas.

Om du lämnar in flera begäranden om borttagning till en kanal som fortfarande är aktiv är det troligt att en av dessa mekanismer gäller. Antalet begäranden om borttagning mot en kanal beaktas i vår policy om tvingande åtgärder. Om du fortsätter att stöta på innehåll kan du skicka en begäran om borttagning.

Kan jag rapportera en hel kanal?

Vi anser det vara identitetsstöld när någon använder en annan persons uppgifter så att tittare ska tro att de är någon annan på YouTube.

Om du anser att någon försöker efterlikna dig kan du rapportera det i vårt webbformulär. Om dessa kriterier inte gäller kan du använda vårt webbformulär för borttagning av upphovsrättsskäl för att rapportera videor som du anser gör intrång i din upphovsrätt.

Hur får jag tillgång till Copyright Match Tool?

Copyright Match Tool är tillgängligt för alla YouTube-användare som har skickat in en giltig begäran om borttagning av upphovsrättsskäl. När din begäran om borttagning har godkänts börjar Copyright Match Tool söka igenom YouTube-uppladdningar efter potentiella matchningar till videorna som rapporterats i din begäran om borttagning. Vi lyfter fram potentiella matchningar så att du kan bestämma vad du vill göra härnäst.

Copyright Match Tool är också tillgängligt för alla kanaler som har fyllt i det här formuläret och visat att de behöver ett avancerat verktyg för rättighetshantering. För kanaler i YouTubes partnerprogram (YPP) finns verktyget på sidan Upphovsrätt i YouTube Studio.