Individuele video's claimen: beleid en praktische tips

De functies die in dit artikel worden beschreven, zijn alleen beschikbaar voor partners die Content ID gebruiken. Dat is het YouTube-systeem voor overeenkomsten.

Content die in aanmerking komt voor inkomsten genereren
Creators zijn verantwoordelijk voor hun eigen content en moeten ervoor zorgen dat deze voldoet aan de minimale deelnamevereisten voor het genereren van inkomsten. Dit betekent ook dat creators alle audiovisuele rechten van de content in hun video's moeten verkrijgen. Content die materiaal van derden bevat (waaronder niet-gelicentieerde muziek) komt niet in aanmerking voor het genereren van inkomsten.

Beleid: individuele video's als derde partij claimen
Je mag geen video claimen met de intentie om de deelnamevereisten voor inkomsten genereren te omzeilen. Als de audio in de video van een creator door een muziekpartner is geclaimd, mag je bijvoorbeeld geen claim voor 'alleen visuele content' op de video plaatsen om een deel van de inkomsten te krijgen. De video komt alleen in aanmerking voor het genereren van inkomsten als al het materiaal van derden rechtenvrij is en alle claims zijn opgelost. YouTube controleert regelmatig het claimgedrag van partners met betrekking tot deze regel. Partners die zich hier niet aan houden, kunnen het recht verliezen om content te claimen.

Veelgestelde vragen

Ik wil de rechten beheren voor de video van een creator. Hoe weet ik of de creator de exclusieve rechten op de content in een video heeft?

Wanneer je een contract aangaat om de rechten van een video te beheren, neemt je bedrijf de volledige verantwoordelijkheid voor de content en claims die het nu vertegenwoordigt. Het is in strijd met het YouTube-beleid om referenties te maken met beelden of audio waarop je geen exclusieve rechten hebt. Dit leidt tot ongeldige claims. De accounts van partners die ons beleid schenden, kunnen worden uitgeschakeld of beëindigd.

Het is de verantwoordelijkheid van je bedrijf om eerst zorgvuldig onderzoek te doen om de authenticiteit en exclusiviteit te verifiëren van de video die je wilt vertegenwoordigen.

Je kunt hierbij de volgende punten controleren:

• Heeft de klant alle rechten voor dit beeldmateriaal, inclusief alle gebruikte muziek en audio?
  • Heeft de klant iemand anders toestemming gegeven om deze video te gebruiken?
  • Kan de klant aantonen dat die de eigenaar is van deze video? Heeft de klant bijvoorbeeld nog het originele bestand van de video dat langer is of een hogere resolutie heeft dan de online versie?
Alle audiovisuele content in deze video heeft dezelfde exclusieve eigenaar. Hoe kan ik Content ID-overeenkomsten inschakelen voor dit materiaal?

Als de originele video is geüpload naar het kanaal dat is gekoppeld aan je Content Manager, ga je naar de upload en schakel je Content ID-overeenkomsten in op het tabblad voor het genereren van inkomsten.

Soms kan een partner toestemming geven om de rechten voor een enkele video te beheren, maar niet voor het hele kanaal van de creator. In dat geval kan de partner de tool voor handmatig zoeken gebruiken om de originele video van de creator te claimen en daar een referentiebestand van te maken. Partners die momenteel geen toegang hebben tot de tool voor handmatig zoeken, kunnen contact opnemen met hun partnermanager om na te gaan of ze in aanmerking komen voor deze functie. Deze functie is niet voor iedereen toegankelijk en kan op elk gewenst moment worden uitgeschakeld als hier reden voor is.

Opmerking: Upload geen kopie van de originele video naar je eigen kanaal om een referentiebestand van die kopie te maken. Dit leidt tot onnodige fouten in Content ID-overeenkomsten, conflicten over itemeigendom en vertraging bij het toeschrijven van opbrengsten.