Vad är ett upphovsrättsanspråk?

Ett upphovsrättsanspråk syftar antingen på en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl eller på ett Content ID-anspråk, som är två olika sätt att hävda upphovsrätt på YouTube.

Hur skiljer sig begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl från Content ID-anspråk?

Om en upphovsrättsinnehavare hittar sitt upphovsrättsskyddade innehåll på YouTube utan tillstånd kan hen skicka en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl. Detta kallas även meddelande om borttagning eller helt enkelt borttagning. Det är en juridisk begäran om att ta bort innehåll från YouTube på grund av påstått intrång i upphovsrätten. Läs mer nedan.

Vissa upphovsrättsinnehavare använder Content ID, ett verktyg som automatiskt söker igenom YouTube efter upphovsrättsskyddat innehåll. När en matchning görs med Content ID får det matchande innehållet ett Content ID-anspråk. Vad som händer med det matchande innehållet beror på upphovsrättsinnehavarens inställningar för Content ID. Läs mer nedan.

I den här videon förklarar vi skillnaden mellan begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl och Content ID-anspråk:

Borttagningar av upphovsrättsskäl och Content ID – upphovsrätt på YouTube

Begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl

Enligt upphovsrättslagen måste webbplatser som YouTube behandla begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl. Begäranden om borttagning måste uppfylla alla rättsliga krav för att betraktas som giltiga.

Vad händer om mitt innehåll tas bort på grund av en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl?

När ditt innehåll tas bort på grund av en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl får din kanal en upphovsrättsvarning.

Läs mer om hur du kan lösa en upphovsrättsvarning. Alla de här alternativen tar bort upphovsrättsvarningen på din kanal.

Content ID-anspråk

Till skillnad från begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl, som definieras enligt lag, är Content ID ett verktyg som har skapats av YouTube. När en matchning görs med Content ID tillämpas ett Content ID-anspråk på det matchande innehållet.

Vad händer om mitt innehåll får ett Content ID-anspråk?

Beroende på upphovsrättsinnehavarens inställningar för Content ID kan ett Content ID-anspråk

• blockera innehåll från att visas
  • generera intäkter med innehåll genom att visa annonser på det och ibland dela intäkter med uppladdaren
  • spåra visningsstatistik för innehållet.

Åtgärderna kan vara landsspecifika. En video kan till exempel användas för intäktsgenerering i ett land/region medan den blockeras eller spåras i ett annat land/annan region.

Tänk på att när en video spåras eller genererar intäkter förblir den synlig på YouTube, även om det finns ett aktivt Content ID-anspråk. Det är vanligt att upphovsrättsinnehavare väljer att spåra eller generera intäkter från videor, inte att blockera dem.