Mikä on tekijänoikeusvaatimus?

Tekijänoikeusvaatimuksella tarkoitetaan joko tekijänoikeuspoistopyyntöä tai Content ID ‐vaatimusta. Ne ovat kaksi eri tapaa vaatia tekijänoikeuksien omistajuutta YouTubessa.

Miten tekijänoikeuspoistopyynnöt ja Content ID ‐vaatimukset eroavat toisistaan?

Jos tekijänoikeuden omistaja löytää YouTubesta tekijänoikeudella suojattua sisältöään, joka on julkaistu luvatta, hän voi lähettää tekijänoikeuspoistopyynnön ("poistoilmoitus" tai pelkkä "poisto"), joka on oikeudellinen pyyntö poistaa sisältöä YouTubesta väitetyn tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi. Lue lisää alta.

Jotkut tekijänoikeuksien omistajat käyttävät Content ID ‐työkalua, joka etsii YouTubesta automaattisesti tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Kun Content ID havaitsee kopion, se tekee sisällöstä Content ID ‐vaatimuksen. Kopioon kohdistuvat toimenpiteet riippuvat tekijänoikeuden omistajan Content ID ‑asetuksista. Lue lisää alta.

Tässä videossa kerrotaan tarkemmin tekijänoikeuspoistopyyntöjen ja Content ID ‐vaatimusten eroista:

Tekijänoikeuspoistot ja Content ID – tekijänoikeudet YouTubessa

Tekijänoikeuspoistopyynnöt

Tekijänoikeuslaki edellyttää, että YouTube ja muut vastaavat sivustot käsittelevät tekijänoikeuspoistopyynnöt. Poistopyyntöjen on vastattava kaikkia oikeudellisia vaatimuksia, jotta ne voidaan hyväksyä.

Mitä tapahtuu, jos sisältöni poistetaan tekijänoikeuspoistopyynnön vuoksi?

Jos sisältösi poistetaan tekijänoikeuspoistopyynnön vuoksi, kanavallesi annetaan tekijänoikeusvaroitus.

Lue lisää tekijänoikeusvaroitusten ratkaisemisesta. Jos ratkaiset tekijänoikeusvaroituksen, se poistetaan kanavaltasi.

Content ID ‑vaatimukset

Content ID on YouTuben luoma työkalu, kun taas tekijänoikeuspoistot perustuvat lakiin. ​​Kun Content ID havaitsee kopion, se tekee sisällöstä Content ID ‐vaatimuksen.

Mitä tapahtuu, jos sisällöstäni tehdään Content ID ‐vaatimus?

Content ID ‑vaatimuksen seurauksena jokin seuraavista asetuksista voi mennä päälle tekijänoikeuksien omistajan valinnan mukaan:

• Esto: Sisältö poistuu näkyvistä.
  • Kaupallistaminen: Sisällössä näkyy mainoksia, ja joissain tapauksissa tulot voidaan jakaa lataajan kanssa.
  • Seuranta: Sisällön katsojatilastoja seurataan.

Toimenpiteet voivat olla aluekohtaisia. Video voidaan esimerkiksi kaupallistaa yhdellä alueella ja estää tai laittaa seurantaan toisella alueella.

On hyvä muistaa, että jos video on seurannassa tai kaupallistettu, se pysyy näkyvillä YouTubessa aktiivisesta Content ID ‑vaatimuksesta huolimatta. Yleensä tekijänoikeuksien omistaja valitsee eston sijasta seuraamisen tai kaupallistamisen.