Beperkingen op geclaimde muziek

Auteursrechthouders bepalen hoe hun muziek op YouTube mag worden gebruikt. Het is daarom afhankelijk van het beleid van de auteursrechthouder of en hoe je video beschikbaar wordt gemaakt. Als je muziek gebruikt in je video, krijg je mogelijk een Content ID-claim om te laten weten dat je auteursrechtelijk beschermde content hebt gebruikt.

Dit zijn de mogelijkheden voor auteursrechthouders:

• Inkomsten genereren: De auteursrechthouder wil inkomsten genereren met deze muziek en daarom worden er misschien advertenties getoond in je video. Soms kan de auteursrechthouder ervoor kiezen een deel van de opbrengst met je te delen. Zelfs als dit beleid van toepassing is, is de video misschien niet overal of op alle apparaten beschikbaar.
  • Wereldwijd blokkeren: Een of meer auteursrechthouders staan het gebruik van deze muziek op YouTube niet toe. Als je deze muziek gebruikt, wordt het geluid van je video misschien uitgezet of is je video helemaal niet beschikbaar op YouTube.
  • In sommige landen/regio's blokkeren: Een of meer auteursrechthouders hebben een beperking ingesteld voor de landen/regio's waarin deze muziek op YouTube beschikbaar is. Als je deze muziek gebruikt, kan je video niet worden bekeken op locaties waar de muziek op YouTube wordt geblokkeerd.

Opmerking: Auteursrechthouders kunnen hun beleid wijzigen en onder bepaalde omstandigheden een verwijderingsverzoek wegens auteursrechtschending indienen. De status van je video kan daardoor in de toekomst veranderen en de video kan zelfs van YouTube worden verwijderd. Een verwijdering kan plaatsvinden als de auteursrechteigenaar een andere beslissing neemt over jouw video. Wijzigingen in het beleid dat van toepassing is op de muziek in je video kunnen er ook toe leiden dat je video wordt verwijderd. Meer informatie over Content ID

Dit beleid geldt alleen voor het YouTube-platform. Het beleid kan afwijken als we vinden dat je een (vrijwel) volledig album hebt geüpload. Als je vragen hebt over het gebruik van muziek, raden we je aan juridisch advies in te winnen.

Toestemming krijgen om de content van anderen te gebruiken

Als je van plan bent om auteursrechtelijk beschermd materiaal in je video op te nemen, moet je hiervoor doorgaans eerst toestemming vragen. YouTube kan je deze rechten niet geven. We kunnen creators niet helpen om de bevoegde partijen te vinden of contact met hen op te nemen. Als je vragen hebt over het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, raden we je aan om juridisch advies in te winnen.

YouTube heeft een audiobibliotheek met royaltyvrije muziek die creators in hun YouTube-video's kunnen gebruiken.

Opties voor het gebruik van muziek in je video's