Je aanbevelingen en zoekresultaten beheren

Je activiteiten op YouTube, op Google en in Chrome kunnen invloed hebben op onder andere je YouTube-zoekresultaten, de aanbevelingen op je homepage, in-app-meldingen en aanbevolen video's.

Je kunt deze aanbevelingen en zoekresultaten op verschillende manieren beïnvloeden. Je kunt specifieke video's uit je kijkgeschiedenis en specifieke zoekopdrachten uit je zoekgeschiedenis verwijderen. Ook kun je je kijk- en zoekgeschiedenis onderbreken of een frisse start maken door je kijk- en zoekgeschiedenis te wissen.

Kijkgeschiedenis en zoekgeschiedenis

• Afzonderlijke video's uit je kijkgeschiedenis verwijderen: Als je aanbevelingen ziet voor een onderwerp waarin je niet geïnteresseerd bent, kun je een eerder bekeken video over dit onderwerp uit je kijkgeschiedenis verwijderen. Zo verklein je de kans dat je in de toekomst vergelijkbare aanbevelingen krijgt.
  • Afzonderlijke zoekopdrachten uit je zoekgeschiedenis verwijderen: Als je aanbevelingen ziet voor een onderwerp waarin je niet geïnteresseerd bent, kun je een eerder ingevoerde zoekopdracht over dit onderwerp uit je zoekgeschiedenis verwijderen. Zo verklein je de kans dat je in de toekomst vergelijkbare aanbevelingen krijgt.
  • Geschiedenis onderbreken: Je kunt je zoek- en kijkgeschiedenis onderbreken als je niet wilt dat je zoekopdrachten of bekeken video's invloed hebben op toekomstige aanbevelingen en zoekresultaten. Dit is bijvoorbeeld handig als je onderzoek doet naar een onderwerp voor een schoolproject waarin je niet persoonlijk geïnteresseerd bent. Vergeet niet je geschiedenis daarna te hervatten.
  • Geschiedenis wissen: Als je hele zoek- en kijkgeschiedenis niet meer past bij je interesses, kun je je geschiedenis wissen. Tip: Als je je kijkgeschiedenis gebruikt om video's nog een keer te bekijken, kun je deze video's ook toevoegen aan een playlist of aan Later bekijken, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden.

How to improve your YouTube recommendations and search results

Je aanbevelingen verfijnen

Onderwerpen voor je aanbevelingen kiezen

Als je bent ingelogd, zie je op de homepage en op weergavepagina's onderwerpen waarmee je je aanbevelingen kunt verfijnen. Deze onderwerpen worden gekozen op basis van je bestaande gepersonaliseerde suggesties. Ook zijn ze gebaseerd op content die aansluit bij je activiteiten op YouTube. Hierdoor vind je sneller content die interessant voor je is.

Als je een video tegenkomt die niet hoort bij het onderwerp dat je op de homepage hebt gekozen, kun je dit aan ons melden. Tik op Meer  en dan op Niet <onderwerp>.

Aanbevolen content verwijderen van de homepage

Als je deze instructies niet kunt volgen, gebruik je waarschijnlijk de oude versie van YouTube. Update naar de huidige versie van YouTube als je een nieuwere browser gebruikt.

Deze aanbevolen content kun je op je computer van je homepage verwijderen:

• Video's
  • Kanalen
  • Secties
  • Playlists

Zo verwijder je een aanbevolen video van je homepage:

1. Plaats de muisaanwijzer op de aanbevolen video die je wilt verwijderen of op de X bij de sectie die je wilt verwijderen.
  2. Selecteer Meer  naast de titel van de video of playlist.
  3. Selecteer Niet geïnteresseerd  om de video uit je feed te verwijderen.

Je kunt er ook voor zorgen dat video's van specifieke kanalen niet meer in je aanbevelingen komen. Hiervoor selecteer je het menu en dan Kanaal niet aanbevelen.

Feedback over 'Niet geïnteresseerd' en 'Kanaal niet aanbevelen' wissen

Je feedback over 'Niet geïnteresseerd' en 'Kanaal niet aanbevelen' kan worden gebruikt om je aanbevelingen te verfijnen. Als je al je feedback hierover wilt wissen, doe je het volgende:

1. Ga naar Mijn activiteit. Je moet misschien inloggen op je Google-account.
  2. Ga naar Andere Google-activiteit in het linkermenu of onder de banner Mijn activiteit.
  3. Selecteer 'Feedback over Niet geïnteresseerd op YouTube' en dan Verwijderen.

Bekijk onze andere artikelen voor meer informatie over de kijkgeschiedenis, de zoekgeschiedenis en de verbetering van je aanbevelingen.

Aanbevelingen op basis van je Google-activiteit

YouTube gebruikt gegevens uit je Google-accountactiviteit om je aanbevelingen te geven.

Je kunt je activiteit bekijken en beheren op myactivity.google.com. Meer informatie over hoe je je Google-accountactiviteit beheert.

Playlists en gelikete video's beheren

Je aanbevelingen en zoekresultaten zijn ook gebaseerd op video's die je hebt geliket en playlists die je hebt gemaakt. Je kunt gelikete video's verwijderen en playlists bewerken of verwijderen om je aanbevelingen en zoekresultaten te beïnvloeden.

New ways to manage recommendations | Backstage at YouTube