Verifiera leveransen

De här funktionerna är endast tillgängliga för partners som hanterar sitt upphovsrättsskyddade innehåll i YouTubes innehållshanterare.

När du har levererat ljudinspelningar kanske du vill verifiera att YouTube har rätt information om huvudspåren. Fem viktiga saker kontrolleras:

1. Bekräfta att leveransjobbet har slutförts.

2. Kontrollera releasedatumen för varje område.

3. Verifiera att äganderättsinformationen stämmer i de olika områdena.

4. Om du har levererat ett premiummusikvideo verifierar du att det är korrekt kopplat till spåret.

5. Granska metadatan som användes för att skapa omslagsbilden eller tillgången.

Utför de två första stegen på sidan Status för uppladdning – Listvy och de återstående stegen på sidan Information om tillgångar för ljudinspelningstillgången.

Granska leveransjobbets status

På sidan Status för uppladdning – Listvy visas status för pågående jobb, och du kan se om ett jobb har bearbetats färdigt.

Granska status för en uppladdad grupp:

1. Logga in i YouTubes översikt.

2. Välj Status för uppladdning > Listvy i fältet Innehållsleverans.

3. Välj Alla i rullgardinslistan Jobbstatus.

4. Klicka på Visa jobb.

5. Välj jobb-id:t för den uppladdade grupp du vill kontrollera status för.

6. Klicka på Statusfil.

7. Sök efter ”misslyckades” om du vill hitta statusuppdateringar med problem.

Kontrollera ett spårs releasedatum

Om du vill kontrollera släppdatum för ett spår måste du granska metadatafilen du använde när du levererade spåret. I DDEX-metadatafiler anger du släppdatum med taggen <ValidityPeriod>. I ett kalkylblad för bildpår står släppdatumet i kolumnen track_territory_start_dates.

Så här kontrollerar du utgivningsdatumet för ett spårTo check the release date for a track:

1. Leta rätt på leveransjobbet där spåret ingick.

Du kan hitta leveransjobbet på sidan Uppladdningsstatus – Listvy. (Om du redan har öppnat leveransjobbet för att du vill granska uppladdningsstatusen går du vidare till nästa steg.)

1. Välj Alla i rullgardinslistan Jobbstatus.
    2. Klicka på Avancerad sökning så att rutan för sökkriterier visas.
    3. Öppna rullgardinsmenyn Sökfilter och välj vilken typ av kriterier du vill använda när du söker efter leveransjobbet. Välj till exempel Where Art Track ISRC om du vill söka efter jobbet via spårets ISRC, eller Where Filename om du vill söka efter jobbet via filnamnet.
    4. Ange spårets unika värde i textfältet till höger.
    5. Klicka på Visa jobb.
  2. Klicka på filnamnet som visas i kolumnen Metadatafil i tabellen, eller i fältet Jobmetadatafil på sidan Status för uppladdning – Jobb-id.

3. Kontrollera spårets utgivningsdatum.

Ett spår kan ha olika utgivningsdatum i olika regioner.

• I en DDEX-fil visas släppdatumet med den underordnade taggen <StartDate> i elementet <ValidityPeriod> för ett visst territorium. Den här XML-koden anger till exempel att 1 mars 2015 är släppdatum i Tyskland:
      <TerritoryCode>DE</TerritoryCode>
             	<ValidityPeriod>
              	<StartDate>2015-03-01</StartDate>
              </ValidityPeriod>
    • I ett kalkylblad för bildspår visas släppdatumen för respektive territorium i kolumnen track_territory_start_dates. Varje värde består av en landskod med två bokstäver och ett datum, avgränsade med kolon (:). Värdet för att ställa in det tyska släppdatumet 1 mars 2015 är till exempel DE:2015-03-01.
  4. Om släppdatumet för ett territorium är felaktigt levererar du en uppdaterad metadatafil.

Verifiera äganderättsinformationen

Så här visar du en tillgångs äganderättsinformation:

1. Öppna sidan Tillgångar och markera tillgången vars äganderättsinformation du vill granska eller uppdatera.

Du kan söka efter tillgången med hjälp av inspelningens ISRC. Sökningen kan returnera flera YouTube-tillgångar som representerar ljudinspelningen, musikvideorna eller bildspåren. Klicka på namnet på ljudinspelningstillgången om du vill visa tillgångens informationssida.

2. Klicka på fliken Äganderätt och policy.

På sidan visas de aktuella äganderättsuppgifterna och den matchningspolicy som tillämpats på användargenererade videor med anspråk som gjorts med den här tillgången (om det är tillämpligt).

3. Om du vill uppdatera informationen klickar du på pennikonen längst upp till höger i avsnittet för äganderätt.

4. Ange i vilka regioner du äger tillgången.

Du kan lista regionerna där du äger tillgången eller regionerna där du inte äger tillgången. Välj det som är enklast för dig. När du har angett att du äger den här tillgången i (standard) eller äger den här tillgången överallt utom i, klickar du i rutan och väljer ett territorium. Upprepa det här tills du har valt alla tillämpliga regioner.

5. Klicka på Spara.

I Hantera äganderätt för en tillgång finns mer information.

Verifiera ett spårs officiella video

Varje ljudinspelningstillgång på YouTube har en tillhörande officiell video. Om du inte tillhandahåller en premiummusikvideo för en inspelning visar YouTube ett så kallat bildspår.

För att ange en officiell video söker YouTube efter en musikvideo där ISRC-koden i musikvideons inbäddade ljudinspelning matchar ISRC-koden för motsvarande bildspår. Den officiella videon är en YouTube-video du har laddat upp till en kanal du äger och gjort anspråk på å musikvideotillgångens vägnar. Om musikvideotillgången gör anspråk på fler än en video använder YouTube den populäraste videon (den med flest visningar).

Obs! Om du vill redigera den officiella videon för en ljudinspelning måste du vara innehållsägare och ha rättigheter till aktuell ISRC.

Koppla en musikvideo till en ljudinspelning:

1. Öppna sidan Tillgångar. Där söker du efter och öppnar tillgången för ljudinspelningen.
  2. På tillgångens informationssida klickar du på OFFICIELL VIDEO i flikfältet.
  3. På sidans nedre del visas videon som för närvarande är kopplat till inspelningen.
  4. Klicka på pennikonen uppe till höger och redigera listan.
  5. Hitta musikvideotillgången du vill använda som officiell musikvideo för ljudinspelningen och markera kryssrutan på den tillhörande raden.
  6. Klicka på Spara.
Granska ett spårs metadata

Så här granskar du metadata för en tillgång:

1. Markera tillgången vars metadata du vill granska eller uppdatera på sidan Tillgångar.

Du kan söka efter tillgången med hjälp av inspelningens ISRC. Sökningen kan returnera flera YouTube-tillgångar som representerar ljudinspelningen, musikvideorna eller bildspåren. Klicka på namnet på ljudinspelningstillgången om du vill visa tillgångens informationssida.

2. Klicka på fliken Metadata.

3. Kontrollera värdena i metadatafälten, särskilt fälten Artister, Låt, Genre och Anpassat id (om det finns ett sådant).

4. Om du vill uppdatera något av värdena levererar du en ny version av metadatan.