Ändra kanalägare och kanalansvariga med ett varumärkeskonto

Tidigare kunde varumärkeskonton användas med flera olika Google-tjänster. Från och med den 4 augusti 2021 kan varumärkeskonton endast länkas till YouTube-kanaler och anges med (begränsat till YouTube). Denna uppdatering påverkar inte befintliga varumärkeskonton, bara de konton som skapades efter den 4 augusti 2021.
Om du har ett varumärkeskonto kan du nu använda kanalbehörigheter för att lägga till eller ta bort åtkomst till din YouTube-kanal. Läs mer.

Om en YouTube-kanal är länkad till ett varumärkeskonto kan flera personer hantera kanalen från sina Google-konton. Du behöver inget separat användarnamn eller lösenord för att hantera YouTube-kanaler som tillhör ett varumärkeskonto. Varumärkeskontot kan länkas till en YouTube-kanal men inte till andra Google-tjänster.

Prenumerera på vår YouTube Viewers-kanal för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Börja med att kontrollera om kanalen redan är länkad till ett varumärkeskonto. Om den inte är det kan du ändra kanalägare och kanalansvariga genom att följa anvisningarna här.

Visa eller lägg till användare

Endast ägaren av ett varumärkeskonto kan ge andra tillgång till en YouTube-kanal.

1. Logga in som ägaren av varumärkeskontot på YouTube.
  2. Längst upp till höger klickar du på ditt konto följt av Inställningar Inställningar.
  3. Klicka på Lägg till eller ta bort ansvariga under Konto.
  4. Klicka på Hantera behörigheter.
  5. Ange ditt lösenord och autentisera igen. Läs mer om att autentisera ditt konto igen.
  6. Välj Bjud in nya användare Fråga personer om att bli ansvariga.
  7. Ange deras e-postadress.
  8. Under namnet på en person väljer du den personens roll:
    • Ägare har de största befogenheterna och avgör vilka som får hantera kontot. Varje konto måste ha en primär ägare.
      • Obs! Ägare har fullständiga befogenheter för ett konto. Några exempel:
      • ta bort kanalen
      • ta bort andra ägare
      • utse andra som ägare eller ansvariga
    • Kommunikationsansvariga har inte tillgång till YouTube-kanaler. Läs mer om roller för varumärkeskonton.
  9. Välj Bjud in följt av Klar.

Ändra roller eller ta bort användare

Det är bara en ägare av ett varumärkeskonto som kan ta bort ägare eller ansvariga från varumärkeskontots YouTube-kanal.

1. Logga in som ägaren av varumärkeskontot på YouTube.
  2.  Längst upp till höger klickar du på ditt konto följt av Inställningar Inställningar.
  3. Klicka på Lägg till eller ta bort ansvariga under Konto.
  4. Klicka på Hantera behörigheter.
  5. Ange ditt lösenord och autentisera igen. Läs mer om att autentisera ditt konto igen.
  6. En lista med användare som kan hantera kontot visas.
  7. Härifrån kan du
    • ändra någons roll: välj deras nuvarande roll bredvid deras namn, och välj sedan en ny roll
    • ta bort någon: välj Ta bort Ta bort bredvid deras namn. Bekräfta valet om du uppmanas till det.
  8. Välj Klart.

Du kan ta bort dig själv som ägare eller ansvarig. Om du är primär ägare och vill lämna kontot måste du först ändra en annan användares roll till Primär ägare.

Hitta ägaren till ett varumärkeskonto

Om du är ansvarig för ett varumärkeskonto kan du se vem som äger varumärkeskontot:

1. Besök youtube.com på en dator.
  2. Klicka på Inställningar.
  3. Klicka på Lägg till eller ta bort ansvariga under Konto.
  4. Klicka på Hantera behörigheter.
  5. Den primära ägaren och andra ägare visas.