Muziek en geluidseffecten uit de Audiobibliotheek gebruiken

In de Audiobibliotheek van YouTube vind je royaltyvrije productiemuziek en geluidseffecten die je in je video's kunt gebruiken.

Muziek en geluidseffecten uit de Audiobibliotheek van YouTube zijn auteursrechtvrij. De Audiobibliotheek is alleen beschikbaar via YouTube Studio.

De Audiobibliotheek openen

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Audiobibliotheek in het linkermenu.

Zoeken in de Audiobibliotheek

Muziek zoeken

Gebruik de filters en de zoekbalk op het tabblad Gratis muziek om tracks voor je video's te zoeken.

Typ de titel van een track, de naam van een artiest of een zoekwoord in de zoekbalk om een bepaalde track te vinden. Je kunt ook filters gebruiken om muziek te zoeken op titel van de track, genre, stemming, naam van de artiest, toeschrijving en duur (lengte in seconden).

Verfijn de zoekresultaten door op het filter  te klikken naast de artiest, het genre of de stemming van afzonderlijke tracks. Je kunt de zoekresultaten sorteren op titel van de track, naam van de artiest, duur of datum door op de betreffende kolomkop te klikken.

Sla je favoriete tracks op door op het stericoon naast de titel te klikken. Klik op het tabblad Met ster om een lijst van je favoriete tracks te zien.

Er worden 2 keer per maand nieuwe releases aan de Audiobibliotheek toegevoegd.

Geluidseffecten zoeken

Gebruik de filters en de zoekbalk op het tabblad Geluidseffecten om geluidseffecten voor je video's te zoeken.

Typ de titel van een track of een zoekwoord in de zoekbalk om een bepaald geluidseffect te vinden. Je kunt geluidseffecten ook filteren op categorie en duur (lengte in seconden).

Audio afspelen en downloaden

Klik op Afspelen om naar een track te luisteren. Als je de track leuk vindt, plaats je de muisaanwijzer op de datum en klik je op DOWNLOADEN om een mp3-bestand te krijgen.

De track blijft doorspelen terwijl je door de Audiobibliotheek browst. Met de bedieningselementen van de audiospeler kun je de track pauzeren, naar een bepaald punt springen en de vorige of volgende track afspelen.

Toeschrijven

Soms moet je muziek uit de Audiobibliotheek van YouTube toeschrijven aan de artiest (credits) om de muziek in je video te mogen gebruiken.

Als je bij een track het toeschrijvingsicoon  ziet in de kolom Licentietype, zorg dan dat je de artiest vermeldt in de videobeschrijving.

Je kunt de toeschrijvingstekst kopiëren door in de kolom Licentietype op en dan te klikken. Daarna kun je de tekst in je videobeschrijving plakken. Meer informatie over toeschrijving vind je op de website van Creative Commons.

Als je muziek met een Creative Commons-licentie wilt browsen, gebruik je het filter Toeschrijving vereist.

Als je muziek met een standaardlicentie van de Audiobibliotheek wilt browsen, gebruik je het filter Toeschrijving niet vereist.

Inkomsten genereren met je video

Als je deelneemt aan het YouTube-partnerprogramma, kun je inkomsten genereren met video's waarin je muziek en geluidseffecten uit de Audiobibliotheek van YouTube gebruikt.

Muziek en geluidseffecten die auteursrechtvrij zijn en uit de Audiobibliotheek van YouTube worden gedownload, worden niet geclaimd door auteursrechthouders via het Content ID-systeem.

Houd rekening met het volgende:

• Alleen muziek en geluidseffecten uit de officiële Audiobibliotheek van YouTube zijn bij YouTube bekend als auteursrechtvrij.
  • YouTube is niet verantwoordelijk voor problemen die ontstaan door royaltyvrije muziek en geluidseffecten van YouTube-kanalen of andere muziekbibliotheken.
  • YouTube kan geen juridisch advies geven, ook niet voor problemen met muziek die buiten het platform kunnen ontstaan.
  • Als je vragen hebt over het gebruik van muziek, raden we je aan om juridisch advies in te winnen.

Bekijk meer informatie over de soorten content waarmee je inkomsten kunt genereren.