Wat is een claim?

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Studio Content Manager gebruiken.

In het rechtenbeheersysteem van YouTube wordt een claim gezien als een verklaring van auteursrechteigendom van een video.

Als er overeenkomsten met jouw items zijn in video's die zijn geüpload door kanalen die aan je Content Manager zijn gekoppeld of door andere gebruikers, kunnen er claims worden ingediend. Als Content ID een video vindt die overeenkomt met je item, wordt er een claim gemaakt en een beleid toegepast (inkomsten genereren, monitoren of blokkeren).

In Studio Content Manager worden claims gegroepeerd per afzonderlijke video, zodat je alle claims voor een video tegelijk kunt beheren.

Onterechte of bedrieglijke claims kunnen leiden tot strafmaatregelen, waaronder wettelijke aansprakelijkheid en beëindiging van het partnerschap. Lees de praktische tips voor claims om een teveel aan claims te voorkomen en onjuiste claims te verwijderen.

Oorsprong van claims

• Door partners geüploade video's: Video's die zijn geüpload door een YouTube-kanaal dat is gekoppeld aan je Content Manager. Video's worden geclaimd als ze worden geüpload en er wordt een uploadbeleid toegepast.
    • Als je door partners geüploade content claimt, kun je inkomsten genereren, Content ID-overeenkomsten gebruiken en rapporten maken.
  • Door gebruikers gegenereerde content (UGC): Video's die andere YouTube-gebruikers uploaden naar hun kanalen.
    • Als hun video's content bevatten waarvan jij de eigenaar bent, kun je hun video's claimen en je overeenkomstbeleid toepassen. Het overeenkomstbeleid laat YouTube weten welke actie voor deze video's moet worden ondernomen (inkomsten genereren, monitoren of blokkeren).

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen claims en geclaimde video's?

Een claim is een verklaring van eigendom van content in een video.

Een geclaimde video is een video met een of meer claims.

Wat is het verschil tussen claims en verwijderingen?

Auteursrechteigenaren beheren hun eigendomsrechten op YouTube door een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending in te dienen of door via Content ID een video te claimen.

Een Content ID-claim leidt niet tot een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht, maar een verwijderingsverzoek wel. Bekijk meer informatie over het verschil tussen verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending en Content ID-claims.

Hoelang duurt het voordat een claim is verwerkt?

Nadat je je beleid hebt gemaakt of bewerkt, wordt het direct toegepast op content die wordt geüpload.

Content ID zoekt ook naar overeenkomsten in oudere video's die zijn geüpload voordat het item werd gemaakt. Recente uploads en populaire video's worden het eerst gecontroleerd.