Skapa en tillgång

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.

Vad är en tillgång?

I YouTubes system för hantering av rättigheter är en tillgång en samling information om en immateriell egendom. Upphovsrättsinnehavare skapar tillgångar i Innehållshanteraren i Studio så att de kan hantera sitt upphovsrättsskyddade innehåll på YouTube.

Tillgångar är inte YouTube-videor. Tillgångar länkas till YouTube-videor när någon gör anspråk på dem. Det går att göra anspråk på videor som har laddats upp av upphovsrättsinnehavare eller andra användare när de innehåller innehåll som matchar upphovsrättsinnehavarens tillgång.

Delar av en tillgång

En tillgång består av följande:

• Referensfil: Det faktiska upphovsrättsskyddade innehållet, som en musikvideo.
  • Metadata: Information om det upphovsrättsskyddade innehållet, som titeln.
  • Ägaruppgifter: Information om var du äger rättigheterna till innehållet och hur mycket av innehållet du äger.
  • Policyer: Anvisningar om vad YouTube ska göra när matchningar för ditt innehåll hittas.

Skapa en tillgång

En tillgång måste skapas så att våra verktyg för rättighetshantering kan hitta och agera på matchningar för ditt innehåll. Du kan skapa en tillgång på några olika sätt.

Tillgångstyper

När du skapar en tillgång blir du ombedd att välja tillgångstyp. Det finns några olika typer av tillgångar:

Tillgångstyp Beskrivning Exempel på metadata
Ljudinspelning En ljudinspelning.
  • ISRC
  • Artist
  • Albumnamn
Kompositionsandel En äganderättsandel av en musikkomposition.
  • ISWC
  • Låtskrivare
Musikvideo Audiovisuellt musikinnehåll, som vanligtvis tillhandahålls av skivbolaget.
  • Videons ISRC
  • Låttitel
  • Artister
Bildspår Video som består av en ljudinspelning och en statisk bild. Omslagsbilder används för låtar som inte har en premiummusikvideo.
  • Låtens ISRC
  • Låttitel
  • Artister
Film En långfilm.
  • ISAN
  • EIDR
  • Regissörer
Tv-avsnitt Avsnitt från en tv-serie.
  • Säsongsnummer
  • Avsnittsnummer
Webb Alla andra typer av videoinnehåll som inte täcks in av de andra tillgångstyperna.
  • Titel
  • Beskrivning

Varför är tillgångstypen viktig?

Det är viktigt att välja rätt tillgångstyp av några olika anledningar:

• Olika tillgångstyper har olika alternativ för metadata
  • Tillgångstypen kan inte enkelt ändras
  • Beroende på ditt kontrakt med YouTube kan tillgångstypen vara avgörande för om du kan intäktsgenerera videor med anspråk

Om du inte är säker på vilken typ du ska använda kan du kontakta din partneransvariga eller YouTubes support och be om hjälp. Du kan också läsa våra rekommenderade metoder för tillgångar.

Inbäddade tillgångar

Ofta är många olika låtskrivare, artister och företag involverade i skapandet av en låt eller musikvideo. För att deras delade äganderätt ska representeras på ett korrekt sätt kan vissa musiktillgångar bäddas in i andra.

Kompositionsandelstillgång   Ljudinspelningstillgång   Musikvideotillgång

Kompositionsandelstillgångar representerar låtskrivarnas rättigheter.

En eller fler kompositionsandelstillgångar kan bäddas in i en ljudinspelningstillgång.

Ljudinspelningstillgångar representerar låtproducentens och artistens rättigheter.

En ljudinspelningstillgång kan bäddas in i en musikvideotillgång.

Musikvideotillgångar representerar musikvideoproducentens rättigheter.

Ljudinspelningar med många olika ägare kan även använda ljudinspelningsandelar för att representera fullständig information om äganderätten.