YouTube-praktijkgids

Een item maken

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Studio Content Manager gebruiken.

Wat is een item?

In het rechtenbeheersysteem van YouTube is een item een verzameling gegevens over een specifiek intellectueel eigendom. Auteursrechteigenaren maken items in YouTube Studio Content Manager om hun auteursrechtelijk beschermde content te beheren op YouTube.

Items zijn geen YouTube-video's. Items worden gekoppeld aan YouTube-video's als video's worden geclaimd. Video's die door auteursrechteigenaren of andere gebruikers zijn geüpload, kunnen worden geclaimd als ze content bevatten die overeenkomt met het item van de auteursrechteigenaar.

Onderdelen van een item

Een item bestaat uit:

• Referentiebestand: de auteursrechtelijk beschermde content, zoals een muziekvideo.
  • Metadata: informatie over de auteursrechtelijk beschermde content, zoals de titel.
  • Eigendomsinformatie: informatie over waar je de rechten op de content bezit en hoeveel van de content je bezit.
  • Beleid: instructies die YouTube laten weten wat er moet gebeuren als er overeenkomsten met je content worden gevonden.

Een item maken

Onze tools voor rechtenbeheer kunnen aan de hand van een item overeenkomsten met je content vinden en je beleid erop toepassen. Er zijn verschillende manieren om een item te maken:

Itemtypen

Als je een item maakt, moet je het itemtype kiezen. Dit zijn de verschillende typen:

Itemtype Beschrijving Voorbeelden van metadata
Geluidsopname Een audio-opname.
  • ISRC
  • Artiest
  • Albumtitel
Compositieaandeel Een aandeel in het eigendom van een muziekcompositie.
  • ISWC
  • Schrijvers
Muziekvideo Audiovisuele muziekcontent, meestal aangeleverd door een muzieklabel.
  • ISRC van video
  • Titel van nummer
  • Artiesten
Art-track Video die bestaat uit een geluidsopname en een statische afbeelding. Art-tracks worden gebruikt voor nummers zonder een premium muziekvideo.
  • ISRC van nummer
  • Titel van nummer
  • Artiesten
Film Een speelfilm.
  • ISAN
  • EIDR
  • Regisseurs
Tv-aflevering Aflevering van een tv-serie.
  • Seizoennummer
  • Afleveringnummer
Web Een ander type videocontent dat niet onder de andere itemtypen valt.
  • Titel
  • Beschrijving

Waarom is het itemtype belangrijk?

Het is om verschillende redenen belangrijk dat je het juiste itemtype selecteert:

• Elk itemtype heeft andere metadata-opties.
  • Je kunt het itemtype niet makkelijk wijzigen.
  • Afhankelijk van je contract met YouTube, kan het itemtype bepalen of je wel of geen inkomsten kunt genereren met geclaimde video's.

Weet je niet welk type je moet gebruiken? Neem dan contact op met je partnermanager of YouTube-support voor hulp. Check ook de best practices voor items.

Ingesloten items

Bij de productie van een nummer of muziekvideo zijn veel schrijvers, artiesten en bedrijven betrokken. Daarom kun je sommige muziekitems insluiten in andere, zodat het gedeelde eigendom juist wordt vertegenwoordigd.

Compositieaandeel-item   Geluidsopname-item   Muziekvideo-item

Compositieaandeel-items vertegenwoordigen de rechten van de songwriters.

Een geluidsopname-item kan een of meer compositieaandeel-items bevatten.

Geluidsopname-items vertegenwoordigen de rechten van de muziekproducent en de artiest.

Een muziekvideo-item kan één geluidsopname-item bevatten.

Muziekvideo-items vertegenwoordigen de rechten van de muziekvideoproducent.

Voor geluidsopnamen met meerdere eigenaren kun je ook geluidsopnameaandelen gebruiken om de volledige eigendomsgegevens aan te leveren.