Guia d'operacions de YouTube

Crear un recurs

Aquestes funcions només estan disponibles per als partners que utilitzen el Gestor de continguts de YouTube Studio.

Què és un recurs?

Al sistema de gestió de drets de YouTube, un recurs és una col·lecció d'informació sobre un contingut amb propietat intel·lectual. Els propietaris dels drets d'autor creen recursos al Gestor de continguts de Studio per poder gestionar el seu contingut protegit per drets d'autor a YouTube.

Els recursos no són vídeos de YouTube, sinó que s'enllacen als vídeos de YouTube quan es reclamen. Es poden reclamar vídeos penjats per propietaris dels drets d'autor o per altres usuaris si inclouen contingut que coincideix amb el recurs del propietari dels drets d'autor en qüestió.

Parts d'un recurs

Un recurs està format pels elements següents:

• Fitxer de referència: el contingut protegit per drets d'autor, com ara un vídeo musical.
  • Metadades: la informació sobre el contingut protegit per drets d'autor, com ara el títol.
  • Informació de la propietat: la informació sobre les ubicacions on tens els drets del contingut i sobre la quantitat de contingut de què ets propietari.
  • Polítiques: les instruccions que indiquen a YouTube què cal fer quan es trobin coincidències amb el teu contingut.

Crear un recurs

Cal crear un recurs perquè les nostres eines de gestió de drets puguin trobar coincidències amb el teu contingut i prendre les mesures corresponents. Hi ha diverses maneres de crear un recurs:

Tipus de recursos

Quan crees un recurs, se't demana que en triïs el tipus. Hi ha diversos tipus de recursos:

Tipus de recurs Descripció Metadades d'exemple
Gravació de so Una gravació d'àudio.
  • ISRC
  • Artista
  • Títol de l'àlbum
Quota de composició Una quota de propietat d'una composició musical.
  • ISWC
  • Compositors
Vídeo musical Contingut musical audiovisual, que normalment proporciona una discogràfica.
  • ISRC del vídeo
  • Títol de la cançó
  • Artistes
Art Track Vídeo que consisteix en una gravació de so i una imatge estàtica. Els Art Tracks s'utilitzen quan les cançons no tenen un vídeo musical prèmium.
  • ISRC de la cançó
  • Títol de la cançó
  • Artistes
Pel·lícula Un llargmetratge.
  • ISAN
  • EIDR
  • Directors
Episodi de televisió Un episodi d'un programa de televisió.
  • Número de temporada
  • Número d'episodi
Web Qualsevol tipus de contingut de vídeo que no s'inclogui en els altres tipus de recursos.
  • Títol
  • Descripció

Per què és important el tipus de recurs?

Seleccionar el tipus de recurs correcte és important per diversos motius:

• Les opcions de metadades varien en funció del tipus de recurs.
  • El tipus de recurs no es pot canviar fàcilment.
  • En funció del contracte que tinguis amb YouTube, el tipus de recurs pot determinar si pots monetitzar o no els vídeos reclamats.

Si no tens clar quin tipus de recurs has de fer servir, contacta amb el teu gestor de partners o amb l'equip d'assistència de YouTube per obtenir ajuda. També pots consultar les pràctiques recomanades per als recursos.

Recursos inserits

Sovint, en la creació d'una cançó o d'un vídeo musical hi participen diversos compositors, artistes i empreses. Per representar correctament la seva propietat compartida, alguns recursos musicals poden estar inserits en d'altres.

Recurs de quota de composició   Recurs de gravació de so   Recurs de vídeo musical

Els recursos de quota de composició representen els drets dels compositors.

En un recurs de gravació de so es poden inserir un o més recursos de quota de composició.

Els recursos de gravació de so representen els drets dels artistes i els productors de la cançó.

En un recurs de vídeo musical es pot inserir un recurs de gravació de so.

Els recursos de vídeos musicals representen els drets dels productors del vídeo musical.

Les gravacions de so amb molts propietaris diferents també poden utilitzar les quotes de gravació de so per representar tota la informació sobre la propietat.