Så här använder du YouTubes verktyg för innehållsverifiering

Verktyget för innehållsverifiering (CVP) flyttas till betaversionen av innehållshanteraren i YouTube Studio. Det är ett uppgraderat gränssnitt i vårt innehållshanteringssystem. I det nya gränssnittet ingår en uppdatering som ersätter fritextfältet Verk som påstås ha blivit utsatt för intrång med ett alternativ där du kan välja en nyligen eller tidigare skapad tillgång som ska fungera som Verk som påstås ha blivit utsatt för intrång för din begäran om borttagning.

I det klassiska innehållshanteringssystemet har du fortfarande åtkomst till en lista över borttagningar du har skickat in förut. Nedan finns uppdaterade anvisningar.

Fyll i det här formuläret om du inte har något CVP-konto än så kan du se om det passar dina behov för upphovsrättshantering.

YouTubes verktyg för innehållsverifiering finns nu i innehållshanteringssystemet. Följ anvisningarna nedan för att söka efter innehåll och skicka upphovsrättsmeddelanden.

Logga in som innehållshanterare

1. Logga in på ditt CVP-konto för YouTube-kanalen.
  2. Klicka på din profilbild uppe till höger.
  3. Klicka på Byt konto.
  4. En lista över dina Google-konton visas. Om du har ett innehållshanteringssystem visas innehållsägarens namn med Innehållshanterare under.
  5. När du väljer innehållsägarens namn växlar YouTube till innehållsägarens konto.

Byt till ett annat konto genom att klicka på din profilbild igen.

Söka efter videor

1. Navigera till Gör manuellt anspråk i det vänstra navigeringsavsnittet i Studios innehållshanterare.
  2. Ange sökord i sökrutan högst upp.
  3. YouTube matchar sökorden du anger i sökrutan mot videornas titlar, beskrivningar, taggar och annan metadata. Om du anger @användarnamn eller @kanal-id visas videor från en viss innehållsleverantör. Du kan också klicka på Filter  bredvid sökrutan och filtrera efter till exempel längd på video eller uppladdningsdatum.
    • Använd symbolen ”-” om du vill exkludera sökord från sökningen.
    • Obs! Du måste avmarkera videor som du inte begär borttagning av manuellt. Dina valda videor återställs inte automatiskt när du anger nya söktermer.
  4. Videor som är relevanta för sökorden visas. Det finns en nedåtpil bredvid alla videor.
    • För videor med aktiva anspråk visas anspråk längst till höger på raden.
    • Välj hur sökresultaten ska visas.
      • Använd rullgardinsmenyn Sortera efter längst upp till höger om du vill sortera resultaten utifrån Relevans, Uppladdningsdatum eller Totalt antal visningar.
  5. Klicka på nedåtpilen bredvid alla videor du vill rapportera. Leta sedan upp tillgången i alla de videor du vill göra anspråk på.
  6. Klicka på Välj tillgång.
  7. Klicka på Göra anspråk.

Lämna in begäranden om borttagning på grund av upphovsrätt

1. När du är klar med markeringarna på en resultatsida klickar du på Åtgärder högst upp på sidan och väljer Borttagning. Ett popup-fönster öppnas.
  2. NYTT: Klicka på VÄLJ TILLGÅNG för att ange en utförlig beskrivning av ditt upphovsrättsskyddade verk i fältet Verk som påstås göra intrång. Du kan göra något av följande:
    1. Välj en befintlig tillgång som du har skapat tidigare.
    2. Skapa en ny tillgång.
  3. Den valda tillgången ska gälla som beskrivning för alla videor i din begäran om borttagning. Giltiga beskrivningar kan vara titlar på tv-serier, filmer och låtar.
    1. Om du agerar på uppdrag av andra upphovsrättsinnehavare anger du vilka i fältet Tillgångstitel när du skapar en tillgång.
  4. Klicka på kryssrutorna bredvid påståendena längst ned på sidan om du samtycker.
  5. Ange ditt för- och efternamn (inte företagsnamn) i rutan. De fungerar som din digitala signatur.
  6. Klicka på Skicka.

Dra tillbaka upphovsrättsanspråk som skapats med verktyget för innehållsverifiering

Om du vill dra tillbaka ett anspråk om upphovsrättsintrång som lämnats in via CVP-verktyget kan du dra tillbaka det anspråket via CMS:

1. Öppna den klassiska innehållshanteraren.
  2. Klicka på Anspråk i menyn till vänster i Innehållshanteraren under rubriken Content ID.
  3. Sök efter video-id eller leta upp den aktuella videon i listan och klicka på titeln.
  4. Klicka på Frisläpp.

Vad är en tillgång?

En tillgång innehåller information om en immateriell egendom, till exempel en ljudinspelning eller ett avsnitt av en tv-serie. En innehållsägare tillhandahåller YouTube den här informationen för rättighetshantering på vår plattform.

När du skickar in en begäran om borttagning måste du antingen skapa en ny eller välja en befintlig tillgång för att beskriva det upphovsrättsskyddade innehållet du vill skydda i fältet Verk som påstås ha blivit utsatt för intrång. Tillgångarna dyker upp på fliken Tillgångar i det vänstra navigeringsfältet under Content ID. Ta reda på mer om tillgångar.

Vad är ett anspråk?

När du lämnar in en begäran om borttagning skapas ett anspråk för varje video som borttagningen gäller. Anspråket visas på fliken Anspråk i det vänstra navigeringsfältet under Content ID. Här kan du se de videor du har begärt att ta bort. Om du vill dra tillbaka anspråket kan du hantera dem här.