Naar je website linken vanuit je video's

Vanaf mei 2017 is het niet meer mogelijk annotaties te bewerken of toe te voegen. Al je bestaande annotaties blijven zichtbaar op video's. Meer informatie over andere tools waarmee je de aandacht van kijkers vasthoudt.

Met annotaties en kaarten kun je direct vanuit je video's naar je bijbehorende websites linken. Lees meer over het gebruik van kaarten in je video's. Zorg ervoor dat je account is geverifieerd (verifieer op youtube.com/verify).

Houd er rekening mee dat de videoweergave wordt gestopt wanneer een kijker op een annotatie in je video klikt. Dit kan invloed hebben op je statistieken met betrekking tot de weergavetijd.

Een link instellen naar een bijbehorende website

Stap 1: Je site toevoegen in Search Console

Als je vanuit je video's naar je website wilt linken, voeg je je site eerst toe als een 'bijbehorende website' in je YouTube-account.

Een website koppelen aan je YouTube-account
  1. Ga naar Geavanceerde kanaalinstellingen door op je account > Creator Studio > Kanaal > Geavanceerd te klikken.
  2. Typ de URL in het gedeelte 'Bijbehorende website'. De site wordt als 'in behandeling' weergegeven, tenzij je de site al eerder hebt geverifieerd.
  3. Klik onder het URL-vak op Verifiëren als je de eigenaar van de website bent of op Goedkeuring vragen om goedkeuring aan de eigenaar van de website te vragen.
  4. Je gaat naar de Search Console van Google. Log in met de Google-accountgegevens die je voor je YouTube-kanaal gebruikt. Als je niet zeker weet welk account je moet gebruiken, kun je je accountgegevens op YouTube controleren.
  5. Volg de instructies om een site aan Search Console toe te voegen. Je wordt mogelijk gevraagd een verificatiemethode te kiezen.

Nadat je je site aan Search Console hebt toegevoegd, volgt er een verificatieproces. Zodra de verificatie is voltooid, verandert de status van de website van 'in behandeling' in 'geslaagd'. Je kunt nu onderstaande stappen volgen om een annotatie of kaart toe te voegen die je kijkers naar een pagina op die website leidt.

Stap 2: Een annotatie of kaart met de websitelink toevoegen

Nadat je je website hebt gekoppeld aan je account, is de volgende stap om de kaart of annotatie toe te voegen aan je video.

Een kaart toevoegen met een link naar je website
  1. Ga naar Videobeheer door op je account > Creator Studio > Videobeheer te klikken.
  2. Klik op Bewerken > Kaarten naast de video die je wilt wijzigen.
  3. Klik op Kaart toevoegen.
  4. Klik naast Linken op Maken.
  5. Als dit de eerste keer is dat je externe links gebruikt, moet je eerst de 'Algemene voorwaarden' accepteren.
  6. Selecteer de URL van je website onder 'Bijbehorende website' in het dropdown-menu Site selecteren.
    • Als je nog geen site hebt gekoppeld aan je kanaal of een nieuwe site wilt toevoegen, klik je op Een bijbehorende website toevoegen of Instellingen en volg je de instructies om een site te koppelen.
  7. Klik op Volgende.
  8. Voeg de titel, call-to-action en teasertekst van de kaart toe. Je kunt ook een afbeelding uploaden.
  9. Klik op Kaart maken.

Tip: Je hoeft geen link naar de startpagina van je website te gebruiken. Als je specifieke informatie aan je doelgroep wilt overbrengen, kun je een directe link naar een subpagina van je site toevoegen.

Een annotatie toevoegen met een link naar je website
  1. Ga naar Videobeheer door op je account > Creator Studio > Videobeheer te klikken.
  2. Klik naast de gewenste video op de pijl omlaag, naast de knop Bewerken.
  3. Klik op Annotaties.
  4. Als dit de eerste keer is dat je externe annotaties gebruikt, zie je boven aan het menu een banner met 'Schakel externe annotaties in voor je account'. Klik op Inschakelen om de Algemene voorwaarden te accepteren.
  5. Klik op Annotatie toevoegen om een nieuwe annotatie te maken of selecteer een bestaande annotatie om wijzigingen aan te brengen.
  6. Selecteer Link > Bijbehorende website om een URL toe te voegen.
  7. Voeg de URL van je website toe en selecteer Wijzigingen toepassen.

Gebruik geen annotaties of kaarten om kijkers vanaf je bijbehorende website naar ongeautoriseerde sites om te leiden. Zorg dat je bijbehorende websites voldoen aan onze Communityrichtlijnen, Algemene voorwaarden en overige beleidsregels voor deze functie. Overtredingen kunnen ertoe leiden dat een of meer van je video's worden verwijderd, je account waarschuwingen ontvangt en/of je YouTube-account wordt beëindigd. Raadpleeg het YouTube-beleid voor meer informatie.

Problemen oplossen met links naar bijbehorende websites

Mijn bijbehorende website is nog steeds in behandeling. Wat kan ik doen?

Voordat er toestemming gegeven kan worden, moet Search Console verifiëren dat je de eigenaar bent van de website die je wilt koppelen aan je YouTube-kanaal. Dit kan even duren. De verificatie is verplicht om spam tegen te gaan en een onjuiste voorstelling van merken of andere entiteiten te vermijden.

Neem contact op met je webmaster of een medewerker van je bedrijf met toegang tot de Google Search Console voor je site om een bijbehorende website in behandeling te verwerken. Meer informatie vind je in Partners toevoegen in Search Console.

Kan ik meer dan één website aan mijn YouTube-kanaal koppelen?

Je moet eerst één website aan je account koppelen om deze functie in YouTube Videobeheer in te schakelen. Vervolgens kun je via Search Console meer bijbehorende websites toevoegen. Lees meer informatie over het toevoegen van extra bijbehorende websites aan je Google-account.

Zorg dat je bij Search Console bent ingelogd met het Google-account van je YouTube-kanaal. Als je naar toegevoegde sites wilt linken, worden de annotaties en kaarten via Search Console gecontroleerd om te kijken of het domein is toegestaan.

Ik kan niet meer dan één bijbehorende website toevoegen.
  1. Ga naar www.youtube.com/account en kijk welk e-mailadres voor je Google-account in het veld Naam staat vermeld.
  2. Ga naar Google Search Console.
  3. Log in met het Google-account dat je voor YouTube gebruikt (dit zijn de gegevens die je tijdens stap 1 hebt verzameld).
  4. Koppel de website aan je account.

Als je nog steeds problemen ondervindt bij het toevoegen van bijbehorende sites in Search Console, raadpleeg je het Helpcentrum van Search Console.

Waarom verschijnt de foutmelding 'Geef een geldige URL op' of 'Website niet gekoppeld aan je YouTube-account'?

Kijk eerst in Search Console of je de eigenaar van deze URL bent. Controleer vervolgens of je een correcte URL in het vak met de link hebt geplakt:

• Controleer of het een echte URL is, inclusief 'http://' of 'https://'.
  • Gebruik exact dezelfde URL-indeling als in Search Console. De toevoeging 'www.' heeft bijvoorbeeld al gevolgen voor de validatie.
  • Zorg dat nieuwe sites afzonderlijk worden vermeld in Search Console.
De annotatielink naar 'Bijbehorende websites' ontbreekt.
Als de link naar je bijbehorende website ontbreekt, kan het zijn dat je kanaal niet meer in aanmerking komt voor dit type annotaties. Kijk of je account nog steeds voldoet aan de criteria.