Problemen met je YouTube-livestream oplossen

Onze klassieke tools voor livestreaming verdwijnen binnenkort. Probeer onze nieuwe Live regiekamer waar je zowel de klassieke desktoptools voor livestreaming als nieuwe en verbeterde functies vindt. Meer info

Hieronder vind je tips om problemen met je YouTube-livestream op te lossen. Daarnaast kun je altijd een bericht posten op het Helpforum van YouTube of onze lijst met bekende problemen bekijken.

Opmerking: Vanaf 14 december verwijderen we spamgebruikers. Daardoor zie je misschien een daling in het aantal gelijktijdige live kijkers.We willen er namelijk voor zorgen dat YouTube een eerlijke en authentieke community blijft.

Je ziet een foutmelding als je je coderingsprogramma start

Als je een coderingsprogramma van derden gebruikt

Je gebruikt misschien een verouderde streamsleutel van de nu beëindigde klassieke versie van 'Nu streamen'. Je coderingsprogramma kan een foutmelding weergeven zoals 'Kan geen toegang krijgen tot het opgegeven kanaal of de opgegeven streamsleutel.'

Je lost het probleem op door een nieuwe streamsleutel te halen in de Live regiekamer en je coderingsprogramma te updaten.

1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op Maken en dan Live gaan om de Live regiekamer te openen.
  3. Klik links op het tabblad Streamen.
  4. Als dit je eerste livestream in de Live regiekamer is, bewerk je je stream en klik je op Stream maken.
  5. Rechtsonder vind je de nieuwe streamsleutel. Kopieer de sleutel en plak deze in je coderingsprogramma.
  6. Als je klaar bent om te streamen, start je je coderingsprogramma om live te gaan.

Als je inlogt bij YouTube via streamingsoftware van derden en geen streamsleutel gebruikt

Neem voor meer informatie contact op met het supportteam van de software. Misschien werkt de software nog niet met YouTube Live en moet de ontwikkelaar de software updaten.

Gemelde problemen met je stream checken

Er kunnen verschillende problemen zijn, afhankelijk van hoeveel kijkers problemen met je livestream melden. Het aantal kijkers en gemelde problemen staat in je statistische gegevens voor livestreamen.

Eén kijker meldt een probleem
  • Waarschijnlijk is er een probleem met de computer of internetverbinding van de kijker.
  • Je kunt voorstellen dat de kijker probeert op een andere manier verbinding te maken met je stream.
  • Vraag de kijker na welke stappen de fout zich voordeed. Herhaal deze stappen en kijk of je dezelfde fout ziet.
Veel kijkers (op één internetverbinding) melden een probleem
  • Waarschijnlijk is er een probleem met het gedeelde netwerk van de kijkers.
  • Je kunt de kijkers vragen om hun internetverbinding en netwerkstatus te checken. Ze moeten voldoende capaciteit hebben om meerdere streams te bekijken. Als bijvoorbeeld tien gebruikers tien streams weergeven, is er tien keer zoveel bandbreedte voor binnenkomend verkeer nodig.
  • Vraag de kijker na welke stappen de fout zich voordeed. Herhaal deze stappen en kijk of je dezelfde fout ziet.
Veel kijkers (op verschillende internetverbindingen) melden een probleem
Mogelijk is er een probleem met het coderingsprogramma voor je livestream. Volg de extra stappen hieronder om het probleem op te lossen.

Zorgen dat het coderingsprogramma voor je livestream werkt

Een coderingsprogramma voor livestreams is een app, programma of tool die je kunt gebruiken om je livestream vast te leggen en te comprimeren. Volg de onderstaande stappen om bepaalde problemen op te lossen die met je coderingsprogramma kunnen ontstaan.

1. Check of je de meest recente versie van het coderingsprogramma hebt. Update zo nodig naar de nieuwste versie.
  2. Check het beeld en geluid van je stream rechtstreeks in het coderingsprogramma.
    • Bij slecht beeld en/of geluid: Misschien is er een probleem met de audio- en videobron die naar het coderingsprogramma worden geleid. Check het live dashboard op coderingsfouten, check de CPU-belasting van het coderingsprogramma of probeer audio- en/of videoproblemen te vinden in je lokale archiefbestand. Als je geen problemen kunt vinden, kun je misschien eens proberen met een ander coderingsprogramma te streamen.
    • Bij een ogenschijnlijk goede stream: Misschien is er een probleem met je uitgaande verbinding. Probeer de onderstaande stap.
  3. Test de status van je uitgaande verbinding.
    • Test je internetverbinding: Ga naar speedtest.net om je internetsnelheid te testen.
    • Bij problemen met je internetverbinding: Neem contact op met je internetprovider om problemen op te lossen.

Een bug melden

Als je nog steeds problemen ondervindt met je livestream, kun je een bug melden zodat ons team ermee aan de slag kan.