Tips för att vara säker på nätet

Nätfiske

Nätfiske är när någon försöker lura någon annan att avslöja personuppgifter, till exempel kreditkortsnummer, personnummer eller bankuppgifter. Om de får tag i sådan information använder de den för att stjäla dina pengar, din egendom eller din identitet.

Kom ihåg att ingen från YouTube någonsin kommer att be dig uppge lösenord, e-postadress eller annan kontoinformation. Låt dig inte luras om någon kontaktar dig och låtsas jobba för YouTube.

Om du ser videor på YouTube som du tror är skräpinnehåll eller nätfiske vill vi gärna att du flaggar dem så att YouTube-teamet kan granska dem.

Om du vill ha mer information om skräppost och lösenordsfiske besöker du National Cyber Security Alliance.

Om du är orolig för att ditt Google-konto kan ha utsatts för intrång går du till följande sida.

Kontosäkerhet

Vi vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder för att skydda oss mot obehörig åtkomst till den information vi lagrar. Läs mer i Googles sekretesspolicy.

Kom ihåg att det är upp till dig skydda ditt lösenord. Dela ALDRIG ut ditt lösenord till någon.

Skydda ditt konto:

Vi har tagit fram en checklista som är enkel att använda och som hjälper dig att skydda datorn, webbläsaren och dina Gmail- och Google-konton. Vi rekommenderar att du går igenom hela checklistan men vill betona följande steg, som kan hjälpa dig att skydda din YouTube-kanal.
  • Lägg till ett telefonnummer för återställning och en alternativ, säker e-postadress i ditt Google-konto. Om du inte har både ett telefonnummer och en säker e-postadress kan obehöriga som vet eller gissar sig till svaret på din säkerhetsfråga komma åt ditt konto. Du kan uppdatera säkerhetsinformation här.
  • Skydda dina återställningsuppgifter och se till att de är uppdaterade.
  • Skapa ett unikt och starkt lösenord till ditt Google-konto (och använd aldrig samma uppgifter på andra webbplatser). Här får du några tips om hur du skapar ett säkert lösenord:
    • Lösenordet bör vara minst åtta tecken långt, bestå av både siffror och bokstäver och inte innehålla vanliga ord.
    • Välj ett ord eller en akronym och skriv in siffror mellan vissa bokstäver.
    • Använd skiljetecken.
    • Blanda stora och små bokstäver.
    • Använd inte samma lösenord som du använder för något annat konto.
    • Om ditt konto är konfigurerat för ett företag eller en organisation bör lösenord och återställningsinformation uppdateras när någon i personalen lämnar företaget.

Om du tror att ditt konto har utsatts för intrång kan du rapportera det här.

Läs mer om hur du undviker och rapporterar förfalskade Google-meddelanden.

Googles säkerhetscenter

Så används din data på Google och webben. Här får du några råd och tips för hur du behåller kontrollen över dina uppgifter och skyddar dig online.

Studieplan för Googles digitala medborgarskap

En interaktiv och användarvänlig studieplan som är avsedd för lärare och elever på högstadiet. Under några korta lektioner lär du dig om sekretess, vår policy och om hur du blir en ansvarsfull cybermedborgare.

Google säkerhetscenter för föräldrar

Tips och råd för hur du skyddar din familj online.