Tips for å holde seg trygg på nettet

Nettfisking

Nettfisking er en prosess der noen lures til å oppgi personopplysninger, for eksempel kredittkortnummer, personnummer eller andre økonomiske opplysninger. Personer som skaffer seg urettmessig tilgang til slike opplysninger, kan ofte bruke dem til å stjele ofrenes penger, eiendeler eller identitet.

Vær oppmerksom på at YouTube aldri vil be deg om passord, e-postadresse eller annen kontoinformasjon. Ikke la deg lure hvis noen tar kontakt og later som om de er fra YouTube.

Hvis du finner videoer på YouTube som du tror kan være nettsøppel eller nettfisking, bør du rapportere videoene, slik at YouTube-teamet kan gjennomgå dem.

For å finne mer informasjon om nettsøppel og nettfisking kan du gå til National Cyber Security Alliance.

Hvis du tror at Google-kontoen din kan ha blitt utsatt for sikkerhetsbrudd, kan du gå til følgende side.

Kontosikkerhet

Vi har iverksatt nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte mot uautorisert tilgang til informasjonen vi lagrer. Du finner mer informasjon i Googles personvernregler.

Husk at det er ditt ansvar å holde passordet hemmelig. Du må ALDRI gi passordet ditt til andre.

Ivareta sikkerheten til kontoen din:

Vi har laget en enkel sjekkliste som du kan bruke for å sikre datamaskinen og nettleseren din samt Gmail- og Google-kontoen din. Vi anbefaler at du går gjennom hele sjekklisten, men vil gjerne fremheve følgende trinn som kan være nyttige for å ivareta sikkerheten til YouTube-kanalen din.
  • Legg til et telefonnummer for gjenoppretting og en sekundær, sikker e-postadresse i Google-kontoen din. Hvis du ikke har både et telefonnummer og en sikker e-postadresse, kan noen få tilgang til kontoen din hvis de vet eller klarer å gjette svaret på kontrollspørsmålet ditt. Du kan oppdatere sikkerhetsinformasjonen her.
  • Sørg for at gjenopprettingsinformasjonen din er sikker og oppdatert.
  • Opprett et unikt, sterkt passord for Google-kontoen din, og bruk ikke samme pålogging og passord for andre nettsteder. Her er noen tips til hvordan du oppretter et sterkt passord:
    • Passordet bør inneholde minst åtte tegn, både tall og bokstaver, og bør ikke inneholde svært vanlige ord.
    • Velg et ord eller akronym, og sett inn tall mellom noen av bokstavene.
    • Inkluder skilletegn.
    • Bruk både store og små bokstaver.
    • Du må ikke bruke det samme passordet som du bruker for andre kontoer.
    • Hvis kontoen er konfigurert for en bedrift eller organisasjon, må du gjennomgå og oppdatere passordet og gjenopprettingsinformasjonen når en ansatt slutter.

Hvis du mistenker at kontoen din kan ha blitt utsatt for sikkerhetsbrudd, kan du rapportere det her.

Finn ut mer om hvordan du unngår og rapporterer Google-svindel.

Google Sikkerhetssenter

Forstå dataene dine på Google og Internett. Benytt deg av noen råd og tips til hvordan du kan kontrollere dataene dine og ivareta sikkerheten på nettet.

Google-kurs i e-borgerskap

Et interaktivt og brukervennlig kurs rettet mot lærere og elever i ungdomsskolen og videregående skole. Gjennom noen få, korte leksjoner kan du lære mer om personvern, retningslinjer og hvordan du blir en ansvarlig nettborger.

Googles sikkerhestssenter for familier

Råd og tips til hvordan du ivaretar sikkerheten til familien din på nettet.