Tips om jezelf online te beschermen

Phishing

Phishing is een manier om iemand door middel van bedrog persoonlijke informatie afhandig te maken, zoals creditcardnummers, burgerservicenummers, paspoort- en ID-kaartnummers of andere financiële gegevens. Phishers gebruiken dergelijke gegevens vaak om je geld, eigendommen of identiteit te stelen.

Let op: YouTube zal je nooit om een wachtwoord, e-mailadres of andere accountgegevens vragen. Laat je niet voor de gek houden als iemand contact met je opneemt en zich voordoet als iemand van YouTube.

Als je mogelijke spam- of phishingvideo's op YouTube tegenkomt, kun je deze markeren voor beoordeling door het YouTube-team.

Bezoek de website van de National Cyber Security Alliance voor meer informatie over spam en phishing.

Ga naar deze pagina als je denkt dat iemand anders toegang heeft tot je account.

Accountbeveiliging

YouTube neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om opgeslagen gegevens tegen onbevoegde toegang te beveiligen. Lees het privacybeleid van Google voor meer informatie.

Het is je eigen verantwoordelijkheid om je wachtwoord geheim te houden. Geef je wachtwoord NOOIT aan iemand anders.

Houd je account veilig:

We hebben een eenvoudige checklist gemaakt om je te helpen bij de beveiliging van je computer, browser, Gmail- en Google-account. We raden je aan de volledige checklist door te nemen. Hieronder vind je de belangrijkste stappen om je kanaal te beveiligen.
  • Voeg een hersteltelefoonnummer en een veilig tweede e-mailadres toe aan je Google-account. Als je geen telefoonnummer en veilig e-mailadres opgeeft, kan iemand toegang tot je account krijgen als hij het antwoord op je beveiligingsvraag raadt of weet. Je kunt hier je beveiligingsgegevens updaten.
  • Houd je herstelgegevens geheim en actueel.
  • Maak een uniek, sterk wachtwoord voor je Google-account (en gebruik niet dezelfde inloggegevens voor andere sites). Deze tips helpen je een sterk wachtwoord te kiezen:
    • Je wachtwoord moet ten minste acht tekens lang zijn, uit letters en cijfers bestaan en mag geen veelgebruikte woorden bevatten.
    • Kies een woord of acroniem en plaats cijfers tussen sommige letters.
    • Neem interpunctietekens op.
    • Gebruik een combinatie van hoofdletters en kleine letters.
    • Gebruik geen wachtwoorden van andere accounts.
    • Als je account is gemaakt voor een bedrijf of organisatie, moet je het wachtwoord en de herstelgegevens wijzigen wanneer een personeelslid het bedrijf verlaat.

Als je denkt dat iemand anders toegang heeft tot je account, kun je dat hier melden.

Meer informatie over het voorkomen en melden van scams op Google.

Google Veiligheidscentrum

Inzicht in je gegevens op Google en internet. Doe je voordeel met onze adviezen en tips voor gegevensbeheer en online veiligheid.

Curriculum voor digitaal burgerschap op YouTube

Een interactief en gebruiksvriendelijk lesprogramma, gericht op docenten en leerlingen van de middelbare school. Kom in een paar korte lessen meer te weten over privacy, beleidsregels en hoe je een verantwoordelijke cyberburger kunt zijn.

Google Familiecentrum voor Veilig Internet

Tips en advies om je gezin online te beschermen.