Vinkkejä turvalliseen netin käyttöön

Tietojenkalastelu

Tietojenkalastelu on menetelmä, jossa henkilö huijataan paljastamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokortin numeron, henkilötunnuksen tai pankkitiedot. Näitä tietoja käytetään yleensä rahan, omaisuuden tai henkilöllisyyden varastamiseen.

Muista, että YouTube ei koskaan kysy sinulta salasanaa, sähköpostiosoitetta tai muita tilitietoja. Varo huijareita, jotka ottavat yhteyttä ja esiintyvät YouTuben työntekijöinä!

Jos löydät YouTubesta videoita, joiden uskot olevan roskapostia tai tietojenkalastelua, ilmoita niistä YouTube-tiimille.

Lisätietoja roskasisällöstä ja tietojenkalastelusta on National Cyber Security Alliancen sivuilla.

Jos uskot, että Google-tilisi on vaarantunut, käy tällä sivulla.

Tilin turvallisuus

YouTube suojelee palveluun tallennettuja tietoja luvattomalta käytöltä tarkoituksenmukaisilla turvatoimilla. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä.

Muista, että salasanan suojaaminen on omalla vastuullasi. Älä KOSKAAN jaa salasanaasi muiden kanssa.

Pidä tilisi suojattuna

Olemme luoneet helppokäyttöisen tarkastusluettelon, jonka avulla voit suojata tietokoneesi ja selaimesi sekä Gmail- ja Google-tilisi. Koko tarkastusluettelo kannattaa käydä läpi, mutta huomioi erityisesti seuraavat YouTube-kanavaasi suojaavat toimenpiteet.
  • Lisää puhelinnumero ja turvallinen varasähköpostiosoite Google-tilillesi. Jos tilillä ei ole puhelinnumeroa ja turvallista sähköpostiosoitetta, joku voi päästä käyttämään tiliäsi tietämällä tai arvaamalla vastauksen turvakysymykseesi. Voit päivittää tietoturvatietosi täällä.
  • Pidä palautustietosi suojattuina ja ajan tasalla.
  • Luo yksilöllinen ja vahva salasana Google-tilillesi (äläkä käytä samaa kirjautumistunnusta ja salasanaa muilla sivustoilla). Tässä muutamia vinkkejä vahvan salasanan luomiseen:
    • Salasanan tulee sisältää vähintään kahdeksan merkkiä, numeroita ja kirjaimia, mutta ei olla yleisesti käytetty sana.
    • Valitse sana tai lyhenne ja lisää numeroita kirjaimien väliin.
    • Käytä salasanassa välimerkkejä.
    • Käytä sekä suuria että pieniä kirjaimia.
    • Älä käytä salasanaa, jota käytät jossain toisessa palvelussa.
    • Jos tilisi on perustettu yritykselle tai organisaatiolle, tarkista ja päivitä salasana- ja palautustietosi aina, kun yrityksestä lähtee henkilöstöä.

Jos uskot, että Google-tilisi on vaarantunut, voit tehdä asiasta ilmoituksen täällä.

Lue lisää Googleen liittyvien huijausyritysten välttämisestä ja niistä ilmoittamisesta.

Googlen turvallisuuskeskus

Lue tietojesi käyttämisestä Googlessa ja muualla verkossa. Tarjoamme hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä koskien tietojen hallintaa ja verkon turvallista käyttöä.

Googlen digitaalisen kansalaisuuden opetussuunnitelma

Digitaalisen kansalaisuuden opetussuunnitelma on opettajille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu vuorovaikutteinen ja käyttäjäystävällinen opetussuunnitelma. Käymällä läpi muutaman lyhyen oppitunnin saat tietoa tietosuojakäytännöstä ja vastuullisesta kyberkansalaisuudesta.

Googlen turvallisuuskeskus perheelle

Vinkkejä perheen turvalliseen netin käyttöön.