Hoe werkt Content ID?

Content ID is de naam van een systeem waarmee auteursrechteigenaren hun video's op YouTube eenvoudig kunnen identificeren en beheren. Video's die naar YouTube worden geüpload, worden vergeleken met een database met bestanden die contenteigenaren aan ons hebben verzonden.

Auteursrechteigenaren besluiten wat er gebeurt wanneer videocontent op YouTube overeenkomt met een werk waarop zij het recht hebben. Wanneer dit gebeurt, krijgt de video een Content ID-claim.

Veelgestelde vragen over Content ID

Welke stappen kunnen auteursrechteigenaren ondernemen?

Auteursrechteigenaren kunnen op verschillende manieren optreden tegen materiaal dat overeenkomt met dat van hen:

• De weergave van een hele video blokkeren
  • Inkomsten genereren met de video door er advertenties bij weer te geven en soms de opbrengsten te delen met de gebruiker die de video heeft geüpload
  • Statistieken over kijkers van de video volgen

Deze stappen kunnen per land verschillen. Het beleid voor een video kan in één land of regio 'Inkomsten genereren' zijn en in een ander gebied 'Blokkeren' of 'Bijhouden'.

Wie kan Content ID gebruiken?

Alleen auteursrechteigenaren die voldoen aan specifieke criteria mogen Content ID gebruiken. Zij moeten de exclusieve rechten bezitten op een aanzienlijke hoeveelheid oorspronkelijk materiaal dat vaak wordt geüpload door de community van YouTube-creators.

YouTube hanteert ook expliciete richtlijnen voor het gebruik van Content ID. We houden Content ID-gebruik en -geschillen voortdurend in de gaten om ervoor te zorgen dat deze richtlijnen worden nageleefd.

Voor contenteigenaren die herhaaldelijk onjuiste claims indienen, kan het gebruik van Content ID worden uitgeschakeld en het partnerschap met YouTube worden beëindigd.

Als je contenteigenaar bent en denkt dat je content aan de criteria voldoet, kun je dit formulier invullen.