Dela intäkter i Creator Music som rättighetsinnehavare

Creator Music är nu tillgängligt för kreatörer i USA som deltar i YouTubes partnerprogram (YPP). Vi planerar att expandera till YPP-kreatörer utanför USA.

Creator Music ger kreatörer nya alternativ för att använda musik och tjäna pengar, samtidigt som musikrättighetsinnehavare får nya sätt att tjäna pengar på YouTube. Så här kommer du igång med intäktsdelning i Creator Music som rättighetsinnehavare:

1. Ta reda på vilka av dina ljudinspelningstillgångar som är kvalificerade för intäktsdelning.
  2. Bestäm om användningsvillkoren för intäktsdelning ska vara begränsade eller obegränsade.

Läs igenom informationen nedan för att förstå skillnaden mellan begränsad och obegränsad användning innan du börjar.

Förstå användningsvillkoren för intäktsdelning

Begränsad användning

När du erbjuder licensiering för ett spår i Creator Music aktiveras även intäktsdelning om kreatörens användning av spåret uppfyller kraven för begränsad användning. Begränsad användning innebär att kreatörens användning av spåret begränsas till 30 sekunder för en video som måste vara minst tre minuter lång.

Om kreatören använder mer än 30 sekunder av spåret, eller om videon är kortare än tre minuter och personen inte licensierar innehållet, är videon inte skyddad mot upphovsrättsanspråk.

Obs! Begränsad användning gäller även för alla ljudinspelningstillgångar som har två eller fler ägare.

Obegränsad användning

I Creator Music innebär obegränsad användning att kreatören kan använda valfri mängd av ditt spår i en video, oavsett längd. Obegränsad användning gäller när tillgången inte har någon tillämpad licensstrategi eller när du inaktiverar en licensstrategi för en tillgång manuellt.

Obs! Om en video använder ett spår med intäktsdelning, men kreatören inte aktiverar intäktsgenerering för videon, kommer videon ändå att generera intäkter. Intäkterna går till spårets rättighetsinnehavare. Eventuella blockeringspolicyer fortsätter att gälla.

Användningsikoner

I Creator Music visas spår med ikoner som representerar spårets användningsvillkor. Kreatörer kan använda dessa ikoner för att snabbt förstå vad som händer med deras videor om de använder ett spår:

Kan användas för intäktsdelning. Om du använder spåret kan videon dela intäkterna med spårets rättighetsinnehavare.
Kan inte användas för intäktsgenerering. Om du använder spåret kan du inte generera intäkter från videon. Däremot förblir den synlig på YouTube.
Videon blockeras. Om du använder spåret visas inte videon på YouTube.
Obs! Licensierade spår visas i Creator Music med ett pris bredvid.

Hitta videor som delar intäkter

Intäktsdelning baseras på ett anspråkssystem, ungefär som vanliga Content ID-anspråk. I Innehållshanteraren i Studio visas en video med anspråk som delar intäkter som ett automatiskt Content ID-anspråk med samma ursprung och typ av anspråk som andra videor med anspråk. Videor med intäktsdelning visas dock på sidan Videor med anspråk med ikonen för intäktsdelning .

Så här ser du en lista över videor med anspråk som delar intäkter:

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Videor med anspråk i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet  följt av Intäktsdelning med uppladdaren.

Så här förfinar du sökningen ytterligare:

1. Klicka på filterfältet  följt av Typ av intäktsdelning i anspråket följt av välj något av följande:
  2. Klicka på ANVÄND.
Tips: Om du vill se dina intäkter från musikintäktsdelning exporterar du en lista över videor med intäktsdelning och anspråk och matchar deras video-id:n med video-id:n i dina månatliga ekonomiska rapporter.

Visa policyer för videor som delar intäkter

När du hittar en video med anspråk som delar intäkter kan du se vilka policyer som är kopplade till tillgångarna som har gjort anspråk på videorna.

1. Följ stegen ovan för att hitta videor som delar intäkter.

2. Klicka på videon med anspråk.

3. Välj Policy i menyn till vänster på informationssidan för videon med anspråk.

• Policy för video med anspråk: Det slutliga resultatet efter tillämpning av policyer. Det omfattar andra partner-, uppladdar- och administratörspolicyer.

• Dina anspråk: En lista över alla tillgångar vars policyer du äger och som gör anspråk på videon.

• Håll muspekaren över informationsikonen om du vill se information om policyn.

• Håll muspekaren över tillgångens titel för att se information om tillgången.

• Annan (uppladdare) – Anspråk: Policy som valts av uppladdaren. Uppladdaren är ofta en enskild kreatör.

• YouTubes administratörspolicy: Policy som tillämpas av YouTube. Annonser kanske inte visas på videon i vissa territorier där vi tillämpar spårningspolicyn, till exempel med musikinnehåll.

Tänk på det här:
  • Policyer från andra partners som använder Content ID visas inte om deras policy inte påverkar din.
  • Ibland visas inte policyinformation eftersom en policy åsidosatts (till exempel när en mer restriktiv policy åsidosätter en mindre restriktiv policy).

Vanliga frågor om intäktsdelning

Hur inaktiverar jag intäktsdelning på tillgångar?
Om en tillgång är kvalificerad för intäktsdelning kan du tillämpa en licensstrategi för att begränsa användning till kortare än 30 sekunder i videor som är längre än tre minuter. Det går inte att helt inaktivera intäktsdelning för kvalificerade tillgångar.
Slutar videor med upphovsrättsanspråk att dela intäkterna med kreatören?
Om en kreatör laddar upp en video som använder intäktsdelning och använder annat innehåll från tredje part som får ett vanligt upphovsrättsanspråk blockeras intäktsdelningen på videon (om inte kreatören lyckas bestrida anspråket).
Kan jag redigera en policy för videor med anspråk som delar intäkter?
Ja. Partners kan redigera policyer gällande videor med intäktsdelning och anspråk och tillgångar som gör anspråk på videorna, vilket kan leda till att videon blockeras om partnern väljer att tillämpa en blockeringspolicy.
Gäller intäktsdelning för äldre videor?
Videor som innehåller ditt innehåll och har anspråk som gjorts tidigare än startdatumet för tillägget till Creator Music är inte kvalificerade för intäktsdelning. Om du lägger till äganderätt för tillgångar i en video som laddades upp innan startdatumet för tillägget till Creator Music är videon däremot kvalificerad för intäktsdelning.
Vad är relationen mellan kvalificering för intäktsdelning och kvalificering för licensiering?

För partner som undertecknade ändringen i Creator Music:

När stoppas intäktsdelningen för en video med intäktsdelning?
Det finns vissa situationer där intäktsdelningen för en video kan upphöra:
  • Ändring av äganderätt för tillgångar: Om äganderätten för en tillgång till exempel överförs till en partner som inte undertecknat tillägget till Creator Music. I detta fall konverteras anspråket till ett vanligt Content ID-anspråk.
  • Policyändringar: Om tillgångens policy till exempel har ändrats så att den blockeras.
  • Upphovsrättsanspråk från tredje part: Om en kreatör till exempel laddar upp en video som använder ett spår med intäktsdelning och använder annat innehåll från tredje part som får ett vanligt upphovsrättsanspråk blockeras intäktsdelningen på videon (om inte kreatören lyckas överklaga anspråket).

Mer info