Tulojen jakaminen Creator Musicissa oikeuksien haltijana

Creator Music on nyt saatavilla yhdysvaltalaisille sisällöntuottajille YouTube-kumppaniohjelmassa. Ominaisuuden laajentaminen Yhdysvaltojen ulkopuolisille kumppaniohjelman jäsenille on vielä kesken.

Creator Music tarjoaa sisällöntuottajille uusia mahdollisuuksia musiikin hyödyntämiseen ja tulojen ansaitsemiseen tarjoten samalla musiikkioikeuksien haltijoille uusia tapoja ansaita rahaa YouTubessa. Näin voit aloittaa tulojen jakamisen Creator Musicissa oikeuksien haltijana:

1. Selvitä tulojen jakamiseen sopivat äänitallenteet.
  2. Päätä, ovatko tulojen jakamisen käyttöehdot rajoitettuja vai rajoittamattomia.

Tutustu ensin alla olevien tietojen avulla rajoitetun ja rajoittamattoman käytön eroihin.

Tulojen jakamisen käyttöehdot

Rajoitettu käyttö

Jos kappale on lisensoitavissa Creator Musicissa, tulojen jakaminen on käytössä myös silloin, kun kappaleen käyttö sisällöntuottajan toimesta täyttää rajoitetun käytön edellytykset. Rajoitettu käyttö tarkoittaa, että sisällöntuottaja voi käyttää kappaleesta enintään 30 sekuntia vähintään 3 minuutin pituisessa videossa

Jos sisällöntuottaja ei lisensoi sisältöä ja hän käyttää kappaleesta yli 30 sekuntia tai videon pituus on alle 3 minuuttia, videosta voidaan tehdä tekijänoikeusvaatimus.

Huom. Rajoitettu käyttö koskee myös äänitallenteita, joilla on vähintään kaksi omistajaa.

Rajoittamaton käyttö

Creator Musicissa rajoittamaton käyttö tarkoittaa, että sisällöntuottaja voi käyttää kappaleesta haluamansa osuuden kaikenpituisissa videoissa. Käyttöä ei rajoiteta, jos sisältökohteessa ei ole käytössä lisenssistrategiaa tai lisenssistrategia on poistettu käytöstä manuaalisesti.

Huom. Jos videossa käytetään tulojen jakamiseen sopivaa kappaletta, mutta sisällöntuottaja ei ole laittanut kaupallistamista päälle videossa, video kaupallistetaan silti. Tulot ohjataan kappaleen oikeuksien haltijalle. Kaikki estokäytännöt ovat edelleen voimassa.

Käyttökuvakkeet

Creator Musicissa kappaleiden vieressä näkyy kuvake, joka kuvaa kappaleen käyttöehtoja. Kuvakkeista sisällöntuottajat näkevät nopeasti, miten kappaleen käyttö vaikuttaa videoon:

Tulot voi jakaa. Jos kappaletta käytetään, videon tulot voidaan jakaa kappaleen oikeuksien haltijoiden kanssa.
Ei voi kaupallistaa. Jos kappaletta käytetään, videota ei voi kaupallistaa, mutta se näkyy edelleen YouTubessa.
Video estetään. Jos kappaletta käytetään, video ei näy YouTubessa.
Huom. Lisensoitavien kappaleiden vieressä näkyy hinta Creator Musicissa.

Tulojen jakamiseen sopivien videoiden etsiminen

Tulojen jakaminen perustuu vaatimusjärjestelmään, joka vastaa Content ID ‐vaatimuksia. Vaatimuksen kohteena oleva video, jonka tulot jaetaan, näkyy Studio Content Managerissa automaattisena Content ID ‐vaatimuksena. Sillä on sama alkuperä ja vaatimustyyppi kuin muilla vaatimuksen kohteena olevilla videoilla. Vaatimuksen kohteena olevat videot  ‑sivulla tulojen jakamiseen sopivien videoiden vieressä näkyy kuitenkin kuvake .

Näin näet vaatimuksen kohteena olevat videot, joiden tulot jaetaan:

1. Kirjaudu Studio Content Manageriin.
  2. Valitse vasemmasta valikosta Vaatimuksen kohteena olevat videot .
  3. Klikkaa suodatinpalkkia  ja sitten Tulojen jakaminen lataajan kanssa.

Näin tarkennat hakua:

1. Klikkaa suodatinpalkkia  ja sitten Vaatimuksen tulojen jakamisen tyyppi ja sitten valitse jompikumpi seuraavista:
  2. Valitse KÄYTÄ.
Vinkki: Jos haluat nähdä musiikin tulojen jakamisen tuotot, tallenna lista tulojen jakamiseen sopivista, vaatimuksen kohteena olevista videoista ja vertaa videotunnuksia kuukausittaisten talousraporttien videotunnuksiin.

Tulojen jakamiseen sopivien videoiden käytäntöjen tarkistaminen

Kun löydät vaatimuksen kohteena olevan videon, jonka tulot jaetaan, voit tarkistaa siihen liittyvät käytännöt.

1. Etsi tulojen jakamiseen sopivia videoita seuraamalla edellä olevia ohjeita.

2. Klikkaa vaatimuksen kohteena olevaa videota.

3. Valitse vaatimuksen kohteena olevan videon tietosivun vasemmasta valikosta Käytäntö .

• Videon käytäntö: Lopullinen käytäntö, joka sisältää muut kumppani-, lataaja- ja ylläpitäjäkäytännöt.

• Omat vaatimukset: Lista omistamiesi sisältökohteiden käytännöistä, jotka liittyvät videosta tehtyyn vaatimukseen.

• Näet käytännön tiedot viemällä hiiren tietokuvakkeen päälle.

• Näet sisältökohteen tiedot viemällä hiiren sen nimen päälle.

• Muu (lataaja) – Vaatimus: Videon lataajan valitsema käytäntö. Lataaja on usein yksittäinen sisällöntuottaja.

• YouTuben ylläpitäjäkäytäntö: YouTuben soveltama käytäntö. Videossa ei välttämättä näy mainoksia tietyillä alueilla, joilla sovelletaan seurantakäytäntöä esimerkiksi musiikkisisällön yhteydessä.

Hyvä muistaa
  • Muiden Content ID:tä käyttävien kumppaneiden käytännöt eivät näy, elleivät ne vaikuta omiin käytäntöihisi.
  • Joskus käytäntötiedot eivät näy, koska käytäntö on ohitettu (rajoittavampi käytäntö voi esimerkiksi ohittaa vähemmän rajoittavan).

Usein kysyttyä tulojen jakamisesta

Miten voin poistaa sisältökohteiden tulojen jakamisen käytöstä?
Jos sisältökohteen tuloja voidaan jakaa, voit ottaa käyttöön lisenssistrategian ja rajoittaa käytön alle 30 sekuntiin videoissa, joiden pituus on yli 3 minuuttia. Tulojen jakamista ei voi poistaa kokonaan käytöstä ehdot täyttävissä sisältökohteissa.
Jos videosta on tehty tekijänoikeusvaatimus, lopetetaanko sen tulojen jakaminen sisällöntuottajan kanssa?
Jos sisällöntuottajan lataamassa videossa käytetään tulojen jakamiseen sopivaa kappaletta ja muuta kolmannen osapuolen sisältöä, josta tehdään tekijänoikeusvaatimus, vaatimus estää videon tulojen jakamisen (ellei sisällöntuottaja kiistauta vaatimusta onnistuneesti).
Voinko muokata käytäntöä vaatimuksen kohteena olevissa videoissa, joiden tuloja jaetaan?
Kyllä. Kumppanit voivat muokata käytäntöjä tulojen jakamiseen sopivissa, vaatimuksen kohteena olevissa videoissa sekä sisältökohteissa, joihin vaatimus perustuu. Jos kumppani päättää soveltaa estokäytäntöä, video saatetaan estää.
Onko tulojen jakaminen käytössä vanhemmissa videoissa?
Videoiden tulot eivät ole jaettavissa, jos niissä käytetään sisältöä, josta on tehty vaatimus ennen Creator Musicin muutoksen voimaantulopäivää. Jos kuitenkin lisäät Creator Musicin muutoksen voimaantulopäivän jälkeen sisältökohteen omistajuuden videoon, joka on ladattu ennen kyseistä päivää, videon tuloja voidaan jakaa.
Miten sopivuus tulojen jakamiseen ja lisensointiin liittyvät toisiinsa?

Creator Musicin muutoksen allekirjoittaneet kumppanit:

Milloin videon tulojen jakaminen lopetetaan?
Videon tulojen jakaminen lopetetaan tietyissä tilanteissa:
  • Sisältökohteen omistajuuden muutos: Sisältökohteen omistajuus on esimerkiksi siirretty kumppanille, joka ei ole allekirjoittanut Creator Musicin muutosta. Tässä tapauksessa vaatimus muuttuu Content ID ‐vaatimukseksi.
  • Käytäntömuutokset: Sisältökohteen käytäntö on esimerkiksi muutettu estokäytännöksi.
  • Kolmannen osapuolen tekijänoikeusvaatimus: Sisällöntuottaja esimerkiksi lataa videon, jossa käytetään tulojen jakamiseen sopivaa kappaletta ja muuta kolmannen osapuolen sisältöä, josta tehdään tekijänoikeusvaatimus. Tällöin tekijänoikeusvaatimus estää videon tulojen jakamisen (ellei sisällöntuottaja kiistauta vaatimusta onnistuneesti).

Lue lisää