Justering som følge av rettighetsklareringer

Skapere må enten inneha alle de nødvendige rettighetene til innhold de laster opp på YouTube, eller inneha alle de nødvendige juridiske tillatelsene fra rettighetshaverne av innholdet. Med Creator Music får kvalifiserte skapere tilgang til en musikkatalog som stadig vokser, med låter de kan bruke i lange videoer, enten ved å lisensiere musikken eller ved å dele inntektene med rettighetshaverne av musikken. Kvalifiserte skapere som ikke har kjøpt lisens på forhånd, kan ha mulighet til å dele inntektene med rettighetshaverne.

For å kunne dele musikkinntektene kan det hende YouTube må klarere andre musikkrettigheter, for eksempel fremføringsrettigheter, med rettighetshaverne. Fradraget fra inntektsandelen til skaperen dekker kostnadene for klarering av andre musikkrettigheter og er dermed en justering som følge av rettighetsklareringer.

Når gjelder justeringer som følge av rettighetsklareringer?

Justeringer som følge av rettighetsklareringer avhenger av landet/regionen rettighetene eies i. Nærmere bestemt gjelder justeringer som følge av rettighetsklareringer bare i land/regioner der lange videoer genererer inntekt.

For å se hvilke sanger som kvalifiserer til inntektsdeling, kan kvalifiserte skapere sjekke bruksinformasjonen for musikkspor i Creator Music. Når en video er publisert, kan skaperen sjekke hvilke land/regioner inntektene for videoen deles i, i YouTube Studio.

Husk: Justeringer som følge av rettighetsklareringer gjelder bare for lange videoer, ikke direktesendinger eller Shorts-videoer. Finn ut mer om inntektsgenerering for direktesendinger og Shorts-videoer.

Hva skjer når justeringer som følge av rettighetsklareringer ikke gjelder?

Når justeringer som følge av rettighetsklareringer (som beskrevet på denne siden) ikke gjelder, men en eller flere tredjeparter gjør YouTube oppmerksom på skapere som kanskje ikke har skaffet seg alle de nødvendige rettighetene, kan det hende at det aktuelle innholdet må fjernes fra YouTube, og at skaperne kanskje ikke er kvalifisert til å motta inntekter i forbindelse med dette innholdet.

I tilfeller der én eller flere parter gjør krav på deler av innhold for inntektsgenerering via Content ID-systemet, blir inntektene som ellers skulle vært utbetalt til skaperen, utbetalt til partene som gjør krav på innholdet. Når mer enn én part gjør krav på innholdet, deles inntektene mellom partene på pro-rata-basis. YouTube bestemmer pro-rata-andelen etter eget skjønn.

Finn ut mer om Content ID-krav.

Hvordan beregnes justeringer som følge av rettighetsklareringer?

Hvis du bruker Creator Music-spor som er kvalifisert til inntektsdeling, i lange videoer, justeres den ordinære inntektsdelingen på 55 % for å dekke kostnadene knyttet til klarering av musikkrettigheter, som vist i eksemplene nedenfor. Dette avhenger av følgende:

• Antall spor som brukes: hvor mange spor kvalifisert for inntektsdeling som brukes i videoen (se eksempler nedenfor).
  • Tilleggskostnader knyttet til musikkrettigheter: fradrag som skal dekke tilleggskostnader knyttet til musikkrettigheter, for eksempel fremføringsrettigheter. Fradraget kan være på opptil 5 % og gjenspeiler de avstemte tilleggskostnadene knyttet til musikkrettigheter for Creator Music-sporene som er kvalifisert til inntektsdeling.
Eksempler på beregninger av inntektsdeling

Eksempel 1: bruk av ett spor med inntektsdeling

Eksempel: Skaperen bruker ett spor med inntektsdeling i en lang video og tjener halvparten av standardandelen på 55 % (27,5 %). Fradraget for tilleggskostnadene knyttet til musikkrettigheter kan for eksempel være på 2,5 %.

I dette tilfellet tjener skaperen 25 % av totalinntekten (27,5 % - 2,5 %).

Eksempel: bruk av ett spor med inntektsdeling
Eksempel Inntektsandel: 55 % ÷ 2 27,5 %
Eksempel Tilleggskostnader knyttet til musikkrettigheter - 2,5 %
Eksempel Totalinntekt 25 %

Eksempel: bruk av to spor med inntektsdeling og ett lisensiert spor

Eksempel : Skaperen bruker to spor med inntektsdeling og ett lisensiert spor i en lang video og tjener en tredjedel av standardandelen på 55 % (18,33 %). Fradraget for tilleggskostnadene knyttet til musikkrettigheter kan for eksempel være på 2 %.

I dette tilfellet tjener skaperen 16,33 % av totalinntekten (18,33 % - 2 %).

Eksempel: bruk av to spor med inntektsdeling og ett lisensiert spor
Eksempel inntektsandel: 55 % ÷ 3 18,33 %
Eksempel Tilleggskostnader knyttet til musikkrettigheter - 2,5 %
Eksempel Totalinntekt 15,83 %

Kan justeringer som følge av rettighetsklareringer bestrides?

Hvis en skaper har en gyldig grunn til å bestride en justering som følge av rettighetsklareringer, for eksempel hvis hen eier alle de nødvendige rettighetene til det aktuelle innholdet, kan skaperen velge å bestride et Content ID-krav.

Skapere må sette seg inn i hva som skjer med inntektsgenereringen mens en Content ID-tvist pågår, før de eventuelt bestrider et Content ID-krav.