Aanpassingen van rechten en toestemming

Creators moeten over alle nodige rechten beschikken voor content die ze naar YouTube uploaden, of alle nodige wettelijke toestemmingen hebben van de rechthebbenden van de content. Met Creator Music hebben in aanmerking komende creators toegang tot een groeiende catalogus met muziek die ze in hun lange video's kunnen gebruiken door licenties te nemen of de opbrengst te delen met de rechthebbenden van de muziek. Als ze niet vooraf een licentie kopen, kunnen in aanmerking komende creators misschien de opbrengst delen met de rechthebbenden van de muziek.

YouTube kan aanvullende muziekrechten vragen aan de rechthebbenden van de muziek, zoals uitvoeringsrechten, om muziekopbrengsten te kunnen delen. De inhouding van het opbrengstenaandeel van de creator om de kosten voor de aanvullende muziekrechten te dekken, is een aanpassing van rechten en toestemming.

Wanneer wordt een aanpassing van rechten en toestemming ingehouden?

Aanpassingen van rechten en toestemming zijn afhankelijk van het land of de regio waar het eigendom van de rechten ligt. Aanpassingen van rechten en toestemming gelden alleen in landen/regio's waar lange video's opbrengst realiseren.

Creators die in aanmerking komen, kunnen de gebruiksgegevens van muziek bekijken in Creator Music. Zo kunnen ze zien bij welke nummers ze opbrengsten kunnen delen. Nadat een video is gepubliceerd, kunnen creators via YouTube Studio checken in welke landen of regio's de video opbrengsten deelt.

Houd rekening met het volgende: Aanpassingen van rechten en toestemming zijn alleen van toepassing op lange video's, niet op livestreams of Shorts. Meer informatie over het genereren van inkomsten met livestreams en Shorts

Wat gebeurt er als de aanpassingen van rechten en toestemming niet van toepassing zijn?

Als de aanpassingen van rechten en toestemming die op deze pagina worden beschreven niet van toepassing zijn, maar YouTube via derden te weten is gekomen dat creators mogelijk niet alle nodige rechten hebben gekregen, moet de content misschien van YouTube worden verwijderd en komen creators mogelijk niet in aanmerking voor opbrengsten.

Met name als een of meer partijen via het Content ID-systeem een deel van de content claimen om inkomsten te genereren, gaan de opbrengsten die anders aan de creator zouden moeten worden betaald, naar de eiser(s). Als er meerdere eisers zijn, worden deze opbrengsten naar rato verdeeld. Google bepaalt naar eigen goeddunken in redelijkheid hoe deze opbrengsten worden verdeeld.

Meer informatie over Content ID-claims

Hoe worden aanpassingen van rechten en toestemming berekend?

Gebruikt een lange video tracks die geschikt zijn om opbrengsten te delen? Dan past Creator Music het standaard opbrengstenaandeel van 55% aan om de kosten te dekken voor muziekrechten, zoals in de onderstaande voorbeelden. Dit is afhankelijk van:

• Aantal gebruikte tracks: Hoeveel geschikte tracks voor opbrengsten delen een creator in een video gebruikt (zie de voorbeelden hieronder).
  • Aanvullende kosten voor muziekrechten: Inhouding voor extra kosten voor muziekrechten, zoals uitvoeringsrechten. Deze inhouding kan oplopen tot 5% en weerspiegelt de gemengde kosten van deze extra muziekrechten voor Creator Music-tracks die in aanmerking komen voor opbrengsten delen.
Voorbeelden van berekeningen van het opbrengstenaandeel

Voorbeeld: Gebruik van 1 track om opbrengsten te delen

Voorbeeld: Een creator gebruikt 1 track voor opbrengsten delen in een lange video. Deze creator verdient de helft van het standaard opbrengstenaandeel van 55% (27,5%). Stel dat de inhouding voor aanvullende muziekrechten in dit voorbeeld 2,5% bedraagt.

Dan verdient de creator voor deze video 25% van de totale opbrengst (27,5% - 2,5%).

Voorbeeld: Gebruik van 1 track voor opbrengsten delen
Voorbeeld Opbrengstenaandeel: 55% ÷ 2 27,5%
Voorbeeld Extra kosten voor muziekrechten - 2,5%
Voorbeeld Totale opbrengst 25%

Voorbeeld: Gebruik van 2 tracks voor opbrengsten delen en 1 gelicentieerde track

Voorbeeld: Een creator gebruikt 2 tracks voor opbrengsten delen en 1 gelicentieerde track in een lange video. Deze creator verdient 1/3 van het standaard opbrengstenaandeel van 55% (18,33%). Stel dat de inhouding voor aanvullende muziekrechten in dit voorbeeld 2% bedraagt.

Dan verdient de creator voor deze video 16,33% van de totale opbrengst (18,33% - 2%).

Voorbeeld: Gebruik van 2 tracks voor opbrengsten delen en 1 gelicentieerde track
Voorbeeld Opbrengstenaandeel: 55% ÷ 3 18,33%
Voorbeeld Aanvullende kosten voor muziekrechten -2,5%
Voorbeeld Totale opbrengst 15,83%

Kan ik bezwaar maken tegen aanpassingen van rechten en toestemming?

Als een creator een geldige reden heeft om een aanpassing van rechten en toestemming te betwisten, bijvoorbeeld omdat die alle vereiste rechten op de betreffende content bezit, kan de creator een geschil openen voor een Content ID-claim.

Creators moeten weten wat er gebeurt met inkomsten die worden gegenereerd tijdens Content ID-geschillen voordat ze een Content ID-claim betwisten.