Ajustos d'adquisició de drets

Els creadors han de tenir tots els drets necessaris del contingut que pengen a YouTube, o bé han de tenir tots els permisos legals necessaris dels titulars dels drets del contingut. Amb Música per a creadors, els creadors aptes tenen accés a un catàleg de música cada cop més extens que poden utilitzar als seus vídeos llargs amb una llicència o compartint els ingressos amb els titulars dels drets de la música. Si no es compren llicències per avançat, els creadors aptes poden compartir els ingressos amb els titulars dels drets de la música.

Per activar el repartiment d'ingressos per música, YouTube pot obtenir drets musicals addicionals, com ara els drets d'interpretació, dels titulars dels drets de la música. La deducció de la quota d'ingressos d'un creador per cobrir el cost d'obtenir drets musicals addicionals és un ajust d'adquisició de drets.

Quan s'apliquen els ajustos d'adquisició de drets?

Els ajustos d'adquisició de drets depenen del país o de la regió en què es tenen els drets. Concretament, aquests ajustos només s'apliquen als països o a les regions en què els vídeos llargs obtenen ingressos.

Per veure quines cançons compleixen els requisits per al repartiment d'ingressos, els creadors aptes poden cercar els detalls d'ús de les cançons a Música per a creadors. Un cop es publica un vídeo, els creadors poden utilitzar YouTube Studio per comprovar els països o les regions en què un vídeo comparteix els ingressos.

Informació important: els ajustos d'adquisició de drets només s'apliquen als vídeos llargs, no a les transmissions en directe ni als curts. Obtén més informació sobre la monetització de les transmissions en directe i dels curts.

Què passa quan no s'apliquen els ajustos d'adquisició de drets?

Si no s'apliquen els ajustos d'adquisició de drets que s'indiquen en aquesta pàgina, però un o més tercers informen YouTube que pot ser que els creadors no hagin obtingut tots els drets necessaris, és possible que s'hagi de suprimir el contingut afectat de YouTube i que els creadors no siguin aptes per rebre'n ingressos.

En concret, si una o més parts reclamen una part del contingut per a la monetització a través del sistema Content ID, els ingressos que d'altra manera correspondrien al creador s'han de pagar a les parts reclamants. Quan hi hagi més d'una part reclamant, aquests ingressos es compartiran entre elles a prorrata i YouTube determinarà aquest repartiment a la seva discreció raonable.

Obtén més informació sobre les reclamacions de Content ID.

Com es calculen els ajustos d'adquisició de drets?

Amb Creator Music, si un vídeo llarg utilitza cançons aptes per al repartiment d'ingressos, la quota d'ingressos estàndard del 55% s'ajusta per cobrir els costos d'obtenir els drets musicals tal com es mostra als exemples següents. Dependrà d'aquests elements:

• Nombre de cançons utilitzades: nombre de cançons aptes per al repartiment d'ingressos que un creador utilitza al seu vídeo (consulta els exemples següents).
  • Costos dels drets musicals addicionals: deducció per cobrir els costos dels drets musicals addicionals, com ara els drets d'interpretació. Aquesta deducció pot ser d'un 5% com a màxim i reflectirà el cost combinat d'aquests drets musicals addicionals en totes les cançons de Música per a creadors que siguin aptes per al repartiment d'ingressos.
Exemples de càlculs de la quota d'ingressos

Exemple: ús d'1 cançó amb repartiment d'ingressos

Exemple: el creador utilitza 1 cançó amb repartiment d'ingressos en un vídeo llarg i obté la meitat de la quota d'ingressos estàndard del 55% (27,5%). Per exemple, la deducció pels costos dels drets musicals addicionals pot ser del 2,5%.

Per a aquest vídeo, el creador guanyaria el 25 % del total d'ingressos (27,5 -2,5 %).

Exemple: ús d'1 cançó amb repartiment d'ingressos
Exemple Quota d'ingressos: 55%÷2 27,5%
Exemple Costos dels drets musicals addicionals -2,5%
Exemple Ingressos totals 25%

Exemple: ús de 2 cançons amb repartiment d'ingressos i 1 cançó amb llicència

Exemple: el creador utilitza 2 cançons amb repartiment d'ingressos i 1 cançó amb llicència al seu vídeo llarg i obté 1/3 de la quota d'ingressos estàndard del 55% (18,33%). Per exemple, la deducció pels costos dels drets musicals addicionals pot ser del 2%.

Per a aquest vídeo, el creador guanyaria el 16,33 % del total d'ingressos (18,33 %-2 %).

Exemple: ús de 2 cançons amb repartiment d'ingressos i 1 cançó amb llicència
Exemple Quota d'ingressos: 55%÷3 18,33%
Exemple Costos dels drets musicals addicionals -2,5%
Exemple Ingressos totals 15,83 %

Es poden impugnar els ajustos d'adquisició de drets?

Si un creador té un motiu vàlid per impugnar un ajust d'adquisició de drets, com ara tenir la propietat de tots els drets necessaris del contingut objecte de discussió, pot triar impugnar una reclamació de Content ID.

Els creadors han d'assegurar-se que entenen què passa amb la monetització durant les impugnacions de Content ID abans d'impugnar una reclamació de Content ID.

Obtén més informació sobre el repartiment d'ingressos amb Música per a creadors.