YouTubes användarguide

Vad är policyer?

Funktionerna som beskrivs i den här artikeln gäller endast användare av Innehållshanteraren i YouTube Studio. Om du vill ha information om de allmänna policyerna på YouTube kan du läsa mer här.

I Innehållshanteraren i Studio är en policy en uppsättning regler som anger hur videor med anspråk ska hanteras.

När en video får ett anspråk avgör policyn hur en eller flera av dessa regler tillämpas:

dollartecken Generera intäkter: tillåt att videon visas med annonser.

Spåra: tillåt att videon visas utan annonser och samla in statistik om videovisningar.

Blockera: tillåt inte att videon visas på YouTube.

Om du väljer Generera intäkter granskas videor med anspråk för att kontrollera att de följer våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll innan annonser visas.

Det här alternativet anger att YouTube får visa displayannonser i en video med anspråk, men det anger inte vilken typ av annonser som visas. Du kan ange annonstyper i annonsinställningar.

Du kan tillämpa de tre åtgärderna (generera intäkter, spåra eller blockera) på två olika typer av policyer:

• Uppladdningspolicyer: policyer som tillämpas på videor med anspråk som laddas upp av kanaler som är länkade till Innehållshanteraren.
  • Matchningspolicyer: policyer som tillämpas på videor med anspråk som andra YouTube-användare laddar upp när de har Content ID-anspråk.

Läs mer om uppladdnings- och matchningspolicyer.

Du kan också använda alternativet Omdirigera för granskning för dina anspråkspolicyer. Det innebär att en manuell granskning krävs innan några anspråk är aktiva. Läs mer om hur du omdirigerar anspråk för manuell granskning.

Så här fungerar en anspråkspolicy

En anspråkpolicy består av en eller flera villkorsregler (om–så). Dessa regler avgör vilken åtgärd som ska vidtas (generera intäkter, spåra eller blockera) när vissa villkor uppfylls. Om du till exempel bara vill generera intäkter från en video för tittare i USA och Kanada, så skulle policyn lyda:

Villkor Åtgärd
(1) Om tittarens plats är USA eller Kanada Generera intäkter från videon
(2) Om tittarens plats är någon annanstans Blockera videon

Fler än en partner kan ha ett giltigt anspråk på samma video inom samma territorium. En partner kan till exempel göra anspråk på den visuella delen medan en annan gör anspråk på ljuddelen.

När flera partner har giltiga anspråk på en video, och därmed flera giltiga policyer, tillämpas den policy som medför den mest restriktiva åtgärden. Läs mer om hur policyer tillämpas.

Välja en anspråkspolicy

Användarens plats är det vanligaste villkoret i en anspråkspolicy, men du kan välja andra villkor. I allmänhet är det bäst att skapa policyer som gäller i hela världen. Lägg bara till regler som baseras på territorium när du behöver behandla tittare olika i territorier där du äger rättigheterna.

Du kan välja mellan tre fördefinierade policyer:

• Aktivera intäktsgenerering i alla länder
  • Spåra i alla länder
  • Blockera i alla länder

Du kan även läsa om hur du skapar anpassade policyer om du vill ha mer kontroll över innehållet.