Vad är en referens?

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.
En referens är en kopia av en video eller ett ljud som YouTube använder som källfil för Content ID-matchning. En referens är inte en video som visas offentligt på YouTube. En referens är en del av en tillgång och är en av tre representationer av din immateriella egendom i YouTubes system för rättighetshantering.

Du skapar en referens genom att göra anspråk på en video och aktivera Content ID-matchning för videon. Du kan även skapa referenser genom att ladda upp kalkylarksmallar.

YouTube skapar ett digitalt fingeravtryck utifrån en referensfil. Sedan används Content ID för att jämföra det med videor som laddats upp på YouTube av andra användare. När en matchning görs med Content ID görs det automatiskt ett anspråk på videon för din räkning. Sedan tillämpas din matchningspolicy.

Se till att du har exklusiva rättigheter till innehållet innan du skapar en referens. Om du gör felaktiga anspråk på innehåll du inte äger kan det leda till påföljder som juridisk ansvarsskyldighet och uppsägning av partnerskapet. Läs mer i policyn för referensleverans.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan en referens och en tillgång?

En referens är en komponent av en tillgång. En tillgång kan ha fler än en referens. Till exempel kan en filmtillgång ha separata referenser med bildformaten 16:9 och 4:3.

En tillgång är en behållare med information om en viss immateriell egendom. Tillgångar består av referenser, information om metadata, information om äganderätt för tillgångar och policyer.
Vad är skillnaden mellan en referens och en YouTube-video?

En referens är representationen av din immateriella egendom vid Content ID-matchning. Du laddar upp en referensfil som Content ID sedan använder som referens för att söka efter matchningar av videor som laddats upp av användare.

En video är representationen av din intellektuella egendom på youtube.com. Videon har samma mediefil som referens.
Hur väljer jag en referens?

I allmänhet rekommenderar vi att du väljer fulllängdsfiler som referenser i stället för korta klipp. Fullängdsreferenser ger fler Content ID-matchningar och bättre intäktsgenerering.

Du kan läsa mer om hur du väljer effektiva referenser i Rekommenderade metoder för referenser.

Vad är en referenstyp?
En referenstyp avgör vilken typ av anspråk anspråket gäller: ljud, bild eller båda.
Hur ändrar jag referenstypen?
Öppna sidan Tillgångar och klicka på en tillgång och välj fliken Referenser. Klicka på Typ för att byta referenstyp och klicka sedan på SPARA.
Observera att referenstypen inte kan ändras för ljudinspelningstillgångar, eftersom de bara ska innehålla ljudreferenser.
Vad betyder en referensstatus?
Referensstatus anger om referensen aktivt gör anspråk på användargenererade videor för tillgången. Läs om hur du inaktiverar en referens.