Wat is een referentie?

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Studio Content Manager gebruiken. Neem contact op met je YouTube-partnermanager om toegang te krijgen.
Een referentie is een kopie van video- of audiocontent die YouTube gebruikt als bronbestand voor het vinden van Content ID-overeenkomsten. Een referentie is geen openbare YouTube-video. Een referentie is onderdeel van een item en is een van de 3 manieren waarop je intellectuele eigendom kan worden vertegenwoordigd in het rechtenbeheersysteem van YouTube.

Je maakt een referentie door een van je video's te claimen en Content ID-overeenkomsten ervoor aan te zetten. Je kunt ook een referentie maken door een spreadsheettemplate te uploaden.

Op basis van een referentiebestand maakt YouTube een digitale vingerafdruk die Content ID vergelijkt met video's die door andere gebruikers naar YouTube zijn geüpload. Als Content ID een overeenkomst vindt, wordt de video automatisch namens jou geclaimd en wordt het door jou gekozen overeenkomstbeleid erop toegepast.

Check of je de exclusieve rechten op de content bezit voordat je een referentie maakt. Als je content claimt die niet van jou is, kan dit leiden tot strafmaatregelen, zoals aansprakelijkheidstelling en beëindiging van het partnerschap. Bekijk meer informatie in het beleid voor aanleveren van referenties.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een referentie en een item?

Een referentie is 1 onderdeel van een item. Een item kan meerdere referenties hebben. Een filmitem kan bijvoorbeeld afzonderlijke referenties hebben voor de beeldverhoudingen 16:9 en 4:3.

Een item bevat informatie over intellectueel eigendom. Items bestaan uit referenties, informatie over metadata, informatie over itemeigendom en beleidsregels.
Wat is het verschil tussen een referentie en een YouTube-video?

Een referentie vertegenwoordigt je intellectuele eigendom voor het vinden van Content ID-overeenkomsten. Content ID gebruikt referentiebestanden om te zoeken naar overeenkomsten met video's die door andere gebruikers zijn geüpload.

Een video vertegenwoordigt je intellectuele eigendom op youtube.com. De video gebruikt hetzelfde mediabestand als referentie.
Hoe kies ik een referentie?

Over het algemeen raden we aan om bestanden met de volledige lengte als referentie te gebruiken in plaats van korte clips. Dat zorgt voor meer Content ID-overeenkomsten en een hogere inkomstenfrequentie.

Bekijk onze praktische tips voor referenties voor meer informatie over hoe je effectieve referenties kiest.

Wat is een referentietype?
Een referentietype bepaalt het type claim dat de referentie maakt: audiovisueel, audio of visueel.
Hoe wijzig ik het referentietype?
Klik op de pagina Items  op een item en selecteer het tabblad Referenties. Klik op Type om van referentietype te wisselen en klik daarna op OPSLAAN.
Het referentietype kan niet worden gewijzigd voor geluidsopname-items, omdat ze alleen audioreferenties moeten bevatten.
Wat betekent een referentiestatus?
De referentiestatus geeft aan of de referentie actief door gebruikers gemaakte video's claimt voor het item. Bekijk meer informatie over hoe je een referentie deactiveert.