Vanliga frågor för föräldrar om kontrollerade konton

Vad är skillnaden mellan ett kontrollerat konto och ett vanligt YouTube- eller YouTube Music-konto?

Barnets kontrollerade konto liknar ett vanligt YouTube- eller YouTube Music-konto, men tillgängliga funktioner och inställningar varierar.

Innehållet ditt barn kan spela upp beror på vilken innehållsinställning du väljer för det kontrollerade kontot. Vissa funktioner som vanligtvis är tillgängliga på YouTube och YouTube Music är inte tillgängliga. En lista med funktioner som inte är tillgängliga finns i Vad är en kontrollerad upplevelse på YouTube?.

Eftersom sätt att uttrycka sig och community är viktiga delar av YouTube arbetar vi med föräldrar och experter när vi avgör vilka funktioner för kontrollerade konton som påverkas.

Vad är YouTube Kids? Hur skiljer det sig från ett kontrollerat konto på YouTube?

YouTube Kids är vår anpassade app som har tagits fram speciellt för barn. Med ett kontrollerat konto väljer föräldrarna en innehållsinställning som begränsar vad barnen kan hitta och spela upp på YouTube och YouTube Music.

Videor på YouTube Kids är ett brett men begränsat urval videor än det som finns på vanliga YouTube. Videorna väljs ut med hjälp av en kombination av metoder. Videorna väljs genom mänsklig granskning och spellistorna handplockas av experter. Algoritmisk filtrering gör det också lättare att välja lämpliga videor.

Du kan läsa mer om skillnaderna mellan YouTube Kids och kontrollerade konton i Förstå era alternativ som familj.

Vad är Begränsat läge? Hur skiljer det sig från ett kontrollerat konto på YouTube?

Begränsat läge är en valfri inställning på YouTube. Det filtrerar bort potentiellt barnförbjudet innehåll som du inte vill se eller inte vill att andra som använder din enhet ska se. Användare som vill ha en mer begränsad YouTube-upplevelse, till exempel bibliotek, skolor och offentliga platser, brukar aktivera Begränsat läge.

Föräldrar med barn över 13 år som valt att ha kontroll över sin tonårings Google-konto kan även använda Begränsat läge för att filtrera bort innehåll som kan vara avsett för vuxna.

Kontrollerade konton är inte tillgängliga för tonåringar över relevant ålder i landet/regionen som har tillagd kontroll på sina befintliga Google-konton. Kontrollerade konton är tillgängliga för barn under 13 år (eller relevant ålder i landet/regionen) och ger föräldrar kontroll att hantera sitt barns YouTube-upplevelse.

Vilka innehållsinställningar har jag att välja bland när jag konfigurerar ett kontrollerat konto för mitt barn?

Du kan välja mellan tre innehållsinställningar:

• Utforska: Stämmer generellt sett in på innehållsklassificeringar för tittare över nio år. Videorna som kan ses omfattar vloggar, tutorials, spelvideor, musikvideor, nyheter och annat. Inga livestreamar, förutom premiärer. I vissa videor förekommer milt våld, stötande språk eller kontrollerade substanser. Vissa videor kan även ha utbildningsinnehåll om kroppsuppfattning och kroppsförändringar samt mental och sexuell hälsa.
  • Utforska mer: Stämmer generellt sett in på innehållsklassificeringar för tittare över 13 år. Med den här inställningen ingår en större uppsättning videor. Den omfattar bland annat livestreamar, vloggar, tutorials, spelvideor, musikvideor, nyheter, utbildningsvideor, gör det själv-videor, konst och hantverk, dans och mycket annat. I vissa videor förekommer verkligt våld, begränsad användning av svordomar eller kontrollerade substanser. Icke-explicita sexuella referenser samt ämnen relaterade till fysisk, mental och sexuell hälsa och välmående kan också förekomma.
  • Nästan hela YouTube: Den här inställningen omfattar nästan allt på YouTube med undantag för videor som är markerade för personer över 18 år och andra videor som kanske inte är lämpliga för tittare som använder kontrollerade upplevelser. Den omfattar bland annat livestreamar, vloggar, tutorials, spelvideor, musikvideor, nyheter, utbildningsvideor, gör det själv-videor, konst och hantverk, dans och mycket annat. Vissa videor innehåller känsliga ämnen som kan vara lämpliga för äldre tonåringar, som våldsskildringar, barnförbjudet innehåll, nakenhet, explicita svordomar samt ämnen som psykisk ohälsa, bantning och sexuell hälsa.

Läs mer i Innehållsinställningar för familjer som använder kontrollerade upplevelser.

Kan jag ge mitt barns kontrollerade konto åtkomst till YouTube Music eller YouTube TV?

Kontrollerade konton kan användas med YouTube Music. Innehållsinställningen du väljer för ditt barns kontrollerade konto gäller även för innehåll från YouTube Music när barnet loggar in på appen eller webbplatsen.

Vad händer om jag inte kan ladda ned YouTube eller YouTube Music på mitt barns iOS-enhet?

Föräldrar som vill ladda ned YouTube- eller YouTube Music-appen bör granska sina inställningar för innehåll och integritet på barnets iOS-enhet.

Kan mitt barn använda YouTube på min tv om hen har ett kontrollerat konto?

Kontrollerade konton kan användas för YouTube på de flesta kvalificerade smart-tv:ar, Microsoft Xbox, Nintendo Switch och Sony PlayStation. Kontrollerade konton kan inte användas på äldre Android TV-enheter.

Hur skapar jag ett kontrollerat konto med en enhet med Google Assistent?

Om du vill lägga till ditt barn följer du anvisningarna i Låta barn använda Google Assistent på dina enheter.  Om du lägger till barnets Google-konto och röst på enheten kan kontrollerade konton använda Google Assistent på delade enheter.

Hur filtrerar YouTube bort olämpligt innehåll?

Våra riktlinjer för communityn beskriver vad som är tillåtet och inte tillåtet på YouTube. Riktlinjerna gäller alla oavsett ålder. Om du ställer in ett kontrollerat konto för ditt barn finns det policyer som avgör vilket innehåll som är kvalificerat för de olika innehållsinställningarna.

Vi bryr oss om våra användare och arbetar hårt för att utesluta olämpligt innehåll, men det kan hända att våra automatiserade filter missar något. Du kan när som helst ändra appbehörigheter och innehållsinställningar för ditt barn. Om du hittar något som du inte tycker är lämpligt för YouTube kan du rapportera det.

Hur fungerar annonser med kontrollerade konton?

För att bättre kunna skydda barn är annonser i vissa kategorier förbjudna och anpassade annonser inaktiverade. Personer som tittar på innehåll avsett för barn kan se en annonsbumper före och efter en videoannons som visas. Bumpern signalerar när en annons börjar och slutar. Om du har en familjeprenumeration på YouTube Premium får ditt barn annonsfritt innehåll och andra delade förmåner för medlemskap.

Videor där kreatören har meddelat oss om betald produktplacering eller produktstöd i sin video kan visas för kontrollerade konton på YouTube. Videorna måste också följa annonspolicyn för videor som är avsedda för barn.

Hur skyddar YouTube barnets integritet?

YouTube är en del av Google och följer Googles integritetspolicyer och principer. Vi vet att det är viktigt för dig att förstå vilka personliga uppgifter vi samlar in i samband med ditt barns Google-konto. Vi förstår också att du behöver veta varför vi samlar in dem och hur du kan styra och radera informationen. I Googles integritetspolicy och integritetsmeddelandet för Google-konton tillhörande barn under 13 år (eller relevant ålder i landet/regionen) finns mer information om vår integritetspraxis.

Ditt barn kan hantera och läsa mer om sina integritetsinställningar och kontroller under Din data från YouTube på sitt konto. På den här sidan finns en sammanfattning över video- och aktivitetsdata och inställningar för hantering av den. På sidan finns även information om hur datan används för att förbättra deras YouTube-upplevelse, till exempel att påminna dem om vad de har tittat på och ge rekommendationer.

Som föräldraansvarig för barnets Google-konto kan du pausa eller rensa deras sök- och visningshistorik i Family Link. Du kan även rensa historiken från sidan Föräldrainställningar på YouTube.

Är kontrollerade konton tillgängliga för skolor eller utbildningsorganisationer?

Kontrollerade konton är för närvarande tillgängliga för personliga konton. Kontrollerade konton är inte tillgängliga för skolor eller utbildningsorganisationer. Hur du är inloggad på enheten kan påverka om YouTube kan användas. Läs mer om kontrollerade konton.

Vem är kvalificerad för ett kontrollerat konto på YouTube?

Du kan skapa ett kontrollerat konto på YouTube för ett barn som är under 13 år (eller relevant ålder i landet/regionen).

Du är inte kvalificerad för ett kontrollerat konto på YouTube om