Vanliga frågor för föräldrar om kontrollerade konton

Vad är skillnaden mellan en kontrollerad upplevelse på YouTube och vanliga YouTube?

Barnets upplevelse påminner om den vanliga YouTube-appen och webbplatsen. Men videorna barnet kan hitta och se på, funktioner, kontots standardinställningar och integritetsskydd är annorlunda.

Vilka videor barnet kan titta på beror på vilken innehållsinställning du väljer för det kontrollerade kontot. Vissa funktioner som vanligtvis är tillgängliga på YouTube är inte tillgängliga. Titta på listan över berörda funktioner.

Eftersom sätt att uttrycka sig och community är integrerade delar i YouTube-upplevelsen arbetar vi med föräldrar och experter när vi överväger vilka funktioner som ska inkluderas.

Vad är YouTube Kids? Hur skiljer det sig från en kontrollerad upplevelse på YouTube?

YouTube Kids är vår anpassade app som har tagits fram speciellt för barn medan en kontrollerad upplevelse är ett alternativ där föräldrar ger barnen en kontrollerad version av vanliga YouTube.

Videor på YouTube Kids är ett brett men begränsat urval videor än det som finns på vanliga YouTube. Videorna har valts ut i en kombination av mänsklig granskning, handplockade listor av experter och filtrering med algoritmer.

Läs mer på youtube.com/kids.

Vad är Begränsat läge? Hur skiljer det sig från den kontrollerade upplevelsen på YouTube?

Begränsat läge är en valfri inställning på YouTube. Det filtrerar bort innehåll som potentiellt är för vuxna som du inte vill se eller inte vill att andra som använder din enhet ska se. Den används av vissa användare, som bibliotek, skolor och offentliga platser som vill ha en begränsad användarupplevelse på YouTube.

Föräldrar med barn över 13 år som har kontrollerade konton via Family Link kan också använda Begränsat läge. De kan kontrollera vilka videor deras barn kan se. Den kontrollerade upplevelsen på YouTube är tillgänglig för barn under 13 (eller relevant ålder i landet/regionen). Med den får föräldrar andra filter och kontroller för att hantera sitt barns YouTube-upplevelse.

Den nya kontrollerade upplevelsen är ännu inte tillgänglig för tonåringar över relevant ålder i deras land/region med en tillagd kontroll på sina befintliga Google-konton.

Vilka innehållsinställningar har jag att välja bland?

Det finns tre innehållsinställningar att välja bland:

• Utforska: Stämmer generellt sett in på innehållsklassificeringar för tittare över nio år. De videor som kan ses omfattar vloggar, självstudier, spelvideor, musikvideor, nyheter och annat. Inga livestreamar, utom premiärer. Vissa videor innehåller förekomster av milt våld, stötande språk eller kontrollerade substanser samt utbildningsvideor relaterat till kroppsuppfattning och kroppsförändringar samt sexuell hälsa.
  • Utforska mer: Stämmer generellt sett in på innehållsklassificeringar för tittare över 13 år. Med den här inställningen ingår en större uppsättning videor. Den omfattar bland annat livestreamar, vloggar, självstudier, spelvideor, musikvideor, nyheter, utbildningsvideor, gör det själv-videor, konst och hantverk, dans och mycket annat. Vissa videor innehåller förekomster av verkligt våld, begränsad användning av svordomar, kontrollerade substanser, icke-explicita sexuella referenser samt ämnen relaterade till fysisk, mental och sexuell hälsa och välmående.
  • Nästan hela YouTube: Här ingår nästan allt på YouTube, till exempel livestreamar. Den omfattar inte videor som markerats som barnförbjudna av våra kanaler, system och granskare. Den omfattar bland annat livestreamar, vloggar, självstudier, spelvideor, musikvideor, nyheter, utbildningsvideor, gör det själv-videor, konst och hantverk, dans och mycket annat. Vissa videor innehåller känsliga ämnen som kan vara lämpliga för äldre tonåringar, som våldsskildringar, sexuellt innehåll, nakenhet, explicita svordomar samt ämnen som psykisk ohälsa, bantning och sexuell hälsa.

Hur filtrerar YouTube bort olämpliga videor?

Våra riktlinjer för communityn anger vad som är tillåtet och inte tillåtet på YouTube. Riktlinjerna gäller alla oavsett ålder. Om du ställer in ett kontrollerat konto för ditt barn finns det policyer som avgör vilka videor som är lämpliga för de olika innehållsinställningarna.

Vi bryr oss om våra användare och arbetar hårt för att utesluta olämpliga videor, men det kan hända att våra automatiserade filter missar någon video. Du kan när som helst ändra appbehörigheter och innehållsinställningar för ditt barn. Om du hittar något som du inte tycker är lämpligt för YouTube kan du rapportera det.

Hur fungerar annonser? Visas de för mitt barn?

För att bättre kunna skydda barn är annonser i vissa kategorier förbjudna och anpassade annonser inaktiverade. Om du har en familjeprenumeration på YouTube Premium får ditt barn en annonsfri upplevelse och andra medlemskapsförmåner.

Videor där innehållsskaparen har meddelat oss om betald produktplacering eller produktstöd i sin video, via YouTubes verktyg för avisering om produktplacering och produktstöd, kommer att visas för kontrollerade konton på YouTube. Videorna måste också följa annonspolicyn för videor som är avsedda för barn.

Hur skyddar YouTube barnets integritet?

YouTube är en del av Google och följer Googles integritetspolicyer och principer. Vi vet att det är viktigt för dig att förstå vilka personliga uppgifter vi samlar in i samband med barnets Google-konto, varför vi samlar in dessa uppgifter och hur du uppdaterar, hanterar, exporterar och raderar uppgifterna. I Googles integritetspolicy och vårt integritetsmeddelande för Google-konton för barn under 13 år (eller relevant ålder i landet/regionen) förklaras integritetspraxis för ditt barns konto.

Ditt barn kan hantera och läsa mer om sina integritetsinställningar och kontroller under Din data från YouTube på sitt konto. På den här sidan finns en sammanfattning över video- och aktivitetsdata, inställningar för att hantera datan och information om hur datan används för att förbättra deras YouTube-upplevelse, till exempel att påminna dem om vad de har tittat på och visa mer relevanta rekommendationer och sökresultat. Som föräldraansvarig för barnets Google-konto kan du pausa eller rensa deras sök- och visningshistorik i Family Link eller sidan med föräldrainställningar på YouTube.

Är kontrollerade konton tillgängliga för skolor eller utbildningsorganisationer?

Betaversionen är tillgänglig för personliga konton, inte för skolor eller utbildningsorganisationer. Hur du är inloggad på enheten kan påverka om YouTube kan användas. Läs mer om kontrollerade konton.

Vem är kvalificerad för en kontrollerad upplevelse på YouTube?

Du kan konfigurera en kontrollerad upplevelse på YouTube för ditt barn som är under 13 år (eller relevant ålder i landet/regionen).

Du är inte kvalificerad för en kontrollerad upplevelse på YouTube om

• ditt barn är över 13 (eller relevant ålder i landet/regionen), såvida du inte skapade barnets kontrollerade Google-konto innan hen nådde den relevanta åldern i landet/regionen och barnet inte har tagit över hanteringen av sitt konto
  • du bor i EU och konfigurerar kontroll för ditt barn före april 2021, och barnet var under relevant ålder i landet/regionen vid det tillfället.