Vanliga frågor om uppdateringen av användarvillkoren

Våra senaste användarvillkor inkluderar uppdateringar om de här ämnena: ansiktsigenkänningsdata, YouTubes rätt att generera intäkter samt amerikansk skattskyldighet. Villkoren gäller i USA sedan november 2020 och utanför USA från och med 1 juni 2021.

Varför har användarvillkoren ändrats?

Vi på YouTube uppdaterar våra användarvillkor med jämna mellanrum för att säkerställa att de är tydliga, enkla att förstå och att de uppfyller våra partners, annonsörers och tittares behov.

Med den här uppdateringen av användarvillkoren vill vi klargöra begränsningarna kring insamlingen av ansiktsigenkänningsdata. Vi vill vara öppna mot dig om våra rättigheter att visa annonser på olika områden på plattformen. Vi visar till exempel annonser i videor, toppannonsen på startsidan och i olika sökresultat. I den här uppdateringen klargör vi även hur utbetalningar av intäkter från YouTube kommer betraktas som royaltyer ur ett amerikanskt skatteperspektiv, samt att Google kommer ta ut källskatt för sådana utbetalningar om det krävs enligt lag.

Vilka är de viktigaste förändringarna?

Här är en sammanfattning över ändringarna:

• Begränsningar för ansiktsigenkänning. I användarvillkoren står det att du inte får samla in information som kan identifiera en person utan dennes tillstånd. Villkoren har alltid omfattat ansiktsigenkänningsdata, men i de nya villkoren förtydligas uttryckligen detta.

• YouTubes rätt att generera intäkter. Vi börjar visa annonser på ett begränsat antal varumärkessäkra videor på kanaler som inte deltar i YouTubes partnerprogram och inte har något avtal om intäktsgenerering. Intäkterna från de här annonserna kommer inte att delas, men kreatörer kan fortfarande ansöka till YouTubes partnerprogram när de uppfyller kvalifikationskriterierna, som förblir desamma.

• Royaltybetalningar och källskatt. Om du har rätt till betalningar från YouTube genom ett annat avtal mellan dig och YouTube (till exempel genom YouTubes partnerprogram) behandlas dessa betalningar som royaltyer från och med 1 juni 2021. Google kommer att ta ut källskatt för sådana betalningar om det krävs enligt lag.

Hur påverkar det min intäktsgenerering via YPP?

Ändringarna i den här uppdateringen av användarvillkoren påverkar inte inställningar för intäktsgenerering via YouTubes partnerprogram (YPP).

Partners utanför USA bör skicka in fullständiga skatteuppgifter i AdSense för YouTube så snart som möjligt för att fastställa om amerikansk källskatt är tillämplig på utbetalningarna. Google kan börja ta ut källskatt på utbetalningar från och med utbetalningen i juli 2021 (för intäkterna i juni) om källskatt är tillämplig. Om du vill veta mer kan du läsa sammanfattningen i hjälpcentret: Amerikanska skattekrav för YouTube-intäkter

Har det här något att göra med EU:s upphovsrättsdirektiv eller GDPR?

Nej, det här har inget att göra med EU:s upphovsrättsdirektiv eller GDPR.

Vad innebär det här för min integritet eller data?

Vi har inte gjort några ändringar i hur vi hanterar din information. Du kan läsa allt om vår integritetspraxis i Googles integritetspolicy och integritetsmeddelandet för YouTube Kids. Kom ihåg att du när som helst kan granska dina integritetsinställningar på Google-kontot samt anpassa och bestämma hur dina uppgifter används.