Veelgestelde vragen over de geüpdatete Servicevoorwaarden

In onze meest recente Servicevoorwaarden zijn deze specifieke onderwerpen geüpdatet: gezichtsherkenningsgegevens, het recht van YouTube om inkomsten te genereren en belastingverplichtingen in de VS. Deze Voorwaarden gelden in de Verenigde Staten vanaf november 2020 en buiten de VS vanaf 1 juni 2021.

Waarom zijn de Servicevoorwaarden gewijzigd?

We updaten onze Servicevoorwaarden regelmatig zodat ze duidelijk en makkelijk te begrijpen zijn. Ook zorgen we ervoor dat ze voldoen aan de behoeften van onze partners, adverteerders en kijkers.

Met deze update van onze Servicevoorwaarden verduidelijken we de beperkingen die van toepassing zijn op het verzamelen van gezichtsherkenningsgegevens. We bieden ook transparantie over de rechten die we hebben om op verschillende plekken op het platform advertenties te tonen. We tonen bijvoorbeeld advertenties bij video's, in de masthead op de homepage en in diverse zoekresultaten. In deze update wordt ook uitgelegd dat opbrengsten die door YouTube worden betaald, in het Amerikaanse belastingstelsel beschouwd gaan worden als royaltybetalingen en dat Google belasting gaat inhouden op deze betalingen zoals de wet dat voorschrijft.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Hier volgt een overzicht van de wijzigingen:

• Beperkingen op gezichtsherkenning. In de Servicevoorwaarden stond al dat je geen informatie mag verzamelen waarmee een persoon zonder zijn toestemming kan worden geïdentificeerd. Gezichtsherkenningsinformatie viel daar altijd al onder, maar in de nieuwe Servicevoorwaarden wordt dit expliciet benoemd.

• Het recht van YouTube om inkomsten te genereren. We gaan geleidelijk advertenties weergeven bij een beperkt aantal merkveilige video's op kanalen die niet in het YouTube-partnerprogramma zitten of geen overeenkomst voor het genereren van inkomsten hebben. De opbrengsten uit deze advertenties worden niet gedeeld, maar creators kunnen zich nog steeds aanmelden voor het YouTube-partnerprogramma zodra ze voldoen aan de deelnamecriteria. Deze blijven hetzelfde.

• Royaltybetalingen en belastinginhouding. Als je een overeenkomst met YouTube hebt die je recht geeft op betalingen van YouTube (bijvoorbeeld via het YouTube-partnerprogramma), worden deze betalingen vanaf 1 juni 2021 beschouwd als royalty's. Google zal belasting inhouden op zulke betalingen zoals de wet dat voorschrijft.

Wat betekent dit voor de inkomsten die ik genereer via het YPP?

Deze update van de Servicevoorwaarden heeft geen invloed op je instellingen voor inkomsten genereren via het YouTube-partnerprogramma (YPP).

Partners buiten de Verenigde Staten moeten zo snel mogelijk hun volledige belastinggegevens in AdSense voor YouTube indienen. Met die informatie kunnen we bepalen of er Amerikaanse belastinginhouding van toepassing is op hun betalingen. Als er voorheffingen van toepassing zijn, kan Google vanaf juli 2021 belasting inhouden op betalingen. Dit heeft dus al invloed op de inkomsten van juni. Bekijk het overzicht in het Helpcentrum voor meer informatie: Amerikaanse belastingvereisten voor YouTube-inkomsten.

Heeft dit te maken met de auteursrechtrichtlijn van de Europese Unie of de AVG?

Nee, dit heeft niets te maken met de Auteursrechtrichtlijn van de Europese Unie of de AVG.

Wat betekent dit voor mijn privacy of gegevens?

We hebben geen wijzigingen aangebracht in de manier waarop we met je gegevens omgaan. Meer informatie over onze privacyprocedures vind je in het Privacybeleid van Google en de Privacyverklaring van YouTube Kids. In je Google-account kun je altijd je privacyinstellingen bekijken. Ook kun je hier je gegevens en je instellingen voor personalisatie beheren.