Werkprofiel en de bijbehorende functies

Een werkprofiel is een afzonderlijk profiel op een Android-apparaat om werk-apps en -gegevens op te slaan. Met werkprofielen kunnen werk-apps en -gegevens worden gescheiden, zodat organisaties volledige controle hebben over de gegevens, apps en het beveiligingsbeleid in een werkprofiel. Tegelijkertijd behouden gebruikers de privacy over hun persoonlijke apps, gegevens en gebruik. Op apparaten die tijdens het instellen worden aangeduid als eigendom van het bedrijf, kunnen organisaties bepaalde beleidsregels afdwingen voor het persoonlijke profiel en de algemene werking van het apparaat.

Apps die zijn geïnstalleerd in het werkprofiel, zijn gemarkeerd met het icoon van een aktetas, zodat je ze makkelijk kunt onderscheiden van persoonlijke apps. Zie Wat is een werkprofiel? voor meer informatie over het gebruik van een apparaat met een werkprofiel.

Functieondersteuning voor apparaten met een werkprofiel

Belangrijkste functies

Alle EMM-providers die werkprofielen aanbieden, ondersteunen de volgende belangrijke functies:

Apparaat instellen

Functie Beschrijving
Beheer-app Download de beheer-app van de EMM-provider op Google Play om het werkprofiel in te stellen.

Apparaatbeveiliging

Functie Beschrijving
Beperkingen instellen voor het vergrendelingsscherm Stel het type toegangscode in (bijvoorbeeld pincode, patroon of wachtwoord) om een apparaat te ontgrendelen en dwing dit af.
Beperkingen voor het vergrendelingsscherm van een werkprofiel instellen Stel het type toegangscode in (bijvoorbeeld pincode, patroon of wachtwoord) om een werkprofiel te ontgrendelen en dwing dit af.
Werkgegevens wissen en vergrendelen Vergrendel en wis het werkprofiel op een apparaat op afstand.
Automatische handhaving van naleving Beperk automatisch de toegang tot gegevens en apps in werkprofielen op apparaten die niet voldoen aan het beveiligingsbeleid.

App-beheer

EMM-providers ondersteunen het beheer van Android-apps via een zakelijke versie van Google Play, genaamd Managed Google Play. Met een EMM kun je Managed Google Play-accounts* maken voor je gebruikers. Via deze accounts kan de app worden gedistribueerd naar de betreffende werkprofielen.

Functie Beschrijving
Je app-catalogus bekijken en beheren Bekijk een lijst met gekochte apps, goedgekeurde apps en privé-apps.
Apps op de achtergrond distribueren Installeer apps op de achtergrond op een apparaat, zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.
Apps downloaden met de Managed Google Play-app Gebruikers kunnen apps die voor hen zijn goedgekeurd, installeren en updaten via de Managed Google Play-app op hun apparaat.
Beheerde configuraties instellen Stel werk-apps in voor individuele gebruikers of apparaten.

*Voor organisaties met Google Workspace of Cloud Identity hebben gebruikers toegang tot Managed Google Play met hun Google Workspace- of Cloud Identity-account.

Apparaatbeheer

Functie Beschrijving
Beleid voor standaard runtime-rechten instellen   Stel het standaardantwoord in (prompt, toestaan of weigeren) voor alle verzoeken om runtime-rechten van apps in een werkprofiel.
Beleid voor specifieke runtime-rechten instellen Stel het standaardantwoord in (prompt, toestaan of weigeren) voor specifieke verzoeken om runtime-rechten van apps in een werkprofiel.

Geavanceerde functies

Naast de belangrijkste functies hierboven ondersteunen alle Android Enterprise Recommended EMM-providers met werkprofielen de volgende geavanceerde functies:

Apparaatbeveiliging

Functie Beschrijving
Geavanceerde beperkingen voor het vergrendelingsscherm instellen Stel de kwaliteit, lengte en complexiteit in van de toegangscode die vereist is om een apparaat te ontgrendelen en dwing deze beperkingen af.
De integriteit van een apparaat verifiëren Valideer de apparaatintegriteit om te bepalen of het betreffende apparaat is gemanipuleerd of aangepast. Stel geautomatiseerde regels in (bijvoorbeeld wissen en vergrendelen) voor wanneer de validatie mislukt.
Afdwingen van Google Play Protect De functie Apps verifiëren van Google Play Protect staat standaard aan en scant apps voor en na de installatie op malware.

App-beheer

Functie Beschrijving
Managed Google Play in de EMM-console Open Managed Google Play rechtstreeks via de EMM-console om werk-apps te zoeken, goed te keuren en te beheren.

Apparaatbeheer

Functie Beschrijving
Wifi-instellingen configureren Implementeer op afstand de inloginstellingen voor wifi (SSID, wachtwoord) op een apparaat.
Met een certificaat geverifieerde wifi instellen Implementeer op afstand wifi-instellingen op een apparaat, inclusief identiteit, certificaten voor klantmachtigingen en CA-certificaten.
Toegang tot geautoriseerde accounts beperken Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde zakelijke accounts kunnen communiceren met gegevens in werkprofielen door te voorkomen dat gebruikers accounts toevoegen of wijzigen.
Certificaten beheren Implementeer identiteitscertificaten en certificeringsinstanties op een apparaat om toegang tot bedrijfsbronnen in te schakelen.
Geavanceerde certificaatgegevens beheren Selecteer certificaten voor specifieke werk-apps, verwijder certificeringsinstanties en identiteitscertificaten van een actief apparaat en voorkom dat gebruikers inloggegevens in de beheerde keystore wijzigen.
Always-on VPN aanzetten Schakel Always-on VPN in voor bepaalde apps in een werkprofiel om ervoor te zorgen dat ze altijd een geconfigureerd VPN gebruiken.

Apparaatgebruik

Functie Beschrijving
Functies op het vergrendelingsscherm beheren Beheer de functies die toegankelijk zijn voor gebruikers voordat ze het vergrendelingsscherm van een apparaat en het vergrendelingsscherm van een werkprofiel ontgrendelen.

Aanvullende functies

De ondersteuning voor aanvullende functies verschilt per EMM-provider. Als je de functies wilt bekijken die worden ondersteund door een specifieke EMM, raadpleeg je de directory voor Android Enterprise-oplossingen.

Apparaat instellen

Functie Beschrijving
Google Workspace- of Cloud Identity-account Stel een werkprofiel in op een apparaat door de accountgegevens van een Google Workspace- of Cloud Identity-gebruiker in te voeren.

Apparaatbeveiliging

Functie Beschrijving
Smart Lock-instellingen configureren Zet specifieke Smart Lock-methoden aan of uit, zoals vertrouwde bluetooth-apparaten, gezichtsherkenning of spraakherkenning.

App-beheer

Functie Beschrijving
De Managed Play-app van gebruikers aanpassen Pas de lay-out van de appstore aan die wordt weergegeven in de Managed Google Play-app op een apparaat.
Door Google gehoste privé-apps ondersteunen Publiceer door Google gehoste privé-apps via de EMM-console en distribueer ze naar werkprofielen.
Extern gehoste privé-apps ondersteunen Publiceer extern gehoste privé-apps via de EMM-console en distribueer ze naar werkprofielen.

Apparaatbeheer

Functie Beschrijving
Google Workspace-accounts beheren Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde Google Workspace-accounts (of Cloud Identity-accounts) bedrijfsgegevens kunnen gebruiken.
Certificaten van derden beheren Distribueer een beheer-app voor certificaten van derden naar een werkprofiel en verleen de app rechten om certificaten te installeren in de beheerde keystore.
Toegang tot invoermethoden beheren Stel de invoermethoden in (bijvoorbeeld toetsenborden) die een gebruiker op hun apparaat kan instellen. Invoermethoden worden gedeeld voor zowel werkprofielen als persoonlijke profielen.
Toegang tot toegankelijkheidsservices beheren Stel de toegankelijkheidsservices in die op een apparaat kunnen worden aangezet.
Voorkeuren voor locatie delen instellen Geef de instellingen op voor het delen van de locatie (bijvoorbeeld hoge nauwkeurigheid, batterijbesparing, alleen sensoren, uit) voor apps in een werkprofiel.
Screenshots uitschakelen Voorkom dat gebruikers screenshots maken wanneer ze apps in een werkprofiel gebruiken.
Netwerkstatistieken ophalen Haal de statistieken voor netwerkgebruik op voor een werkprofiel.

Apparaatgebruik

Functie Beschrijving
Standaard-apps instellen voor specifieke activiteiten Stel de standaard-app voor specifieke activiteiten in. Kies bijvoorbeeld de standaardbrowser om weblinks te openen.
De gebruikersinterface voor de configuratie van werkprofielen aanpassen Stel de kleur, het logo en de algemene voorwaarden in die tijdens het instellen van het werkprofiel worden weergegeven.
De gebruikersinterface voor werkprofielen aanpassen Pas werkprofielen aan met bedrijfsbranding.
Bericht op vergrendelingsscherm aanpassen Stel een bericht in dat moet worden weergegeven op het vergrendelscherm van een apparaat.
Beleid voor het delen van contactgegevens instellen Bepaal welke contactgegevens kunnen worden gekopieerd van het werkprofiel van een apparaat naar het persoonlijke profiel.

Welke Android-apparaten worden ondersteund?

Apparaten met Android 5.1 of hoger die persoonlijk eigendom zijn of apparaten met Android 8.0 of hoger die eigendom van het bedrijf zijn. Bekijk meer informatie over het verschil tussen apparaten die persoonlijk eigendom en eigendom van het bedrijf zijn

Welke EMM-providers ondersteunen werkprofielen?

EMM-providers die werkprofielen ondersteunen, worden vermeld in de directory voor Android Enterprise-oplossingen.