Hantera appuppdateringar

När apparna på användarnas enheter hålls uppdaterade får användarna tillgång till de senaste funktionerna samtidigt som apparna blir säkrare och mer stabila. I den här artikeln beskriver vi vad du som IT-administratör kan göra så att du alltid har den senaste versionen av en app installerad på organisationens hanterade enheter.

Så fungerar uppdateringar som standard

Som standard uppdateras appar automatiskt när följande villkor är uppfyllda:

• Enheten är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk.
  • Enheten laddas.
  • Enheten är inaktiv (dvs. den används inte aktivt).
  • Appen som ska uppdateras körs inte i förgrunden.

Normalt söker Google Play efter appuppdateringar en gång om dagen, så det kan ta upp till 24 timmar innan en appuppdatering läggs till i uppdateringskön. När en app har lagts till i kön uppdateras den automatiskt nästa gång villkoren ovan är uppfyllda.

I avsnitten nedan beskrivs hur slutanvändare och IT-administratörer kan ändra standardförfarandet för uppdateringar på en enhet.

Uppdateringsinställningar som är tillgängliga för användare

Slutanvändaren kan modifiera kravet på Wi-Fi-nätverk genom att ändra inställningarna för automatisk uppdatering på enheten. Användaren kan välja något av följande alternativ:

• Uppdatera appar via vilket nätverk som helst.
  • Uppdatera appar endast via Wi-Fi (detta är standardinställningen).
  • Uppdatera inte appar.

I nästa avsnitt beskrivs hur du kan åsidosätta slutanvändarens inställning.

Uppdateringsinställningar som är tillgängliga för IT-administratörer

Som IT-administratör kan du åsidosätta användarnas uppdateringsinställningar och därmed anpassa hur appar ska uppdateras på enheter du hanterar. Om din EMM-leverantör har stöd för de här funktionerna hittar du inställningar för dem på EMM-konsolen. Om du inte hittar inställningarna på EMM-konsolen kontaktar du EMM-leverantören.

Ställa in nätverksbegränsningar

Du kan ställa in en nätverksbegränsning och åsidosätta den inställning som slutanvändaren gjort. Följande alternativ finns tillgängliga:
  • Uppdatera appar via vilket nätverk som helst.
  • Uppdatera appar endast via Wi-Fi (detta är standardinställningen).
  • Uppdatera inte appar.
  • Låt slutanvändaren välja.

Observera att även om nätverksbegränsningen görs tvingande påverkas inte de övriga villkoren, utan de gäller fortfarande och apparna uppdateras bara när följande villkor är uppfyllda:

• Enheten laddas.
  • Enheten är inaktiv (dvs. den används inte aktivt).
  • Appen som ska uppdateras körs inte i förgrunden.

Om du vill åsidosätta de begränsningarna kan du ställa in en underhållsperiod (se nedan).

Ställa in en underhållsperiod

Du kan ställa in en underhållsperiod då följande villkor ignoreras:
  • Enheten laddas.
  • Enheten är inaktiv (dvs. den används inte aktivt).
  • Appen som ska uppdateras körs inte i förgrunden.

Underhållsperioden anges i form av en starttid (i enhetens lokala tid) och en varaktighet (mellan 30 minuter och 24 timmar).

Observera att nätverksbegränsningen inte påverkas om du ställer in en underhållsperiod, utan hanteras separat (se ovan om detta).

Det kan ta upp till 24 timmar innan en appuppdatering läggs till i uppdateringskön. När en app har lagts till i kön uppdateras den automatiskt under nästa underhållsperiod om nätverksvillkoret är uppfyllt. Därför kan det ta upp till 48 timmar innan en app uppdateras när en underhållsperiod har ställts in.

Ställa in en minimiversion

Om du anger en minimiversion åsidosätts standardbeteendet för uppdateringar och enhetsanvändningen avbryts. Denna metod är därför endast avsedd för kritiska uppdateringar.
Om du vill att en app ska uppdateras direkt när utvecklaren publicerat uppdateringen kan du ange en minimiversion för appen. Om den version av appen som för närvarande är installerad på enheten är äldre än den angivna minimiversionen uppdateras appen omedelbart till den senaste tillgängliga versionen. Villkoren ignoreras och det blir ingen fördröjning på 24 timmar innan uppdateringen görs tillgänglig på en enhet.
IT-administratören bör bara använda den här metoden i en nödsituation och aldrig som ett sätt att uppdatera appar under en längre tid.

Andra faktorer som påverkar appuppdateringar

Det finns några andra faktorer som kan påverka när och hur snabbt appar uppdateras på en Android-enhet:

• Inställningar för applansering: Apputvecklaren har möjlighet att lansera uppdateringar för Android-appar i etapper. Det kan leda till att en appuppdatering först bara blir tillgänglig för vissa enheter i maskinparken.
  • Väntande installationer: Appuppdateringar ställs i kö och installeras en i taget. Om det finns flera appar med väntande uppdateringar på en enhet kan det ta längre tid än väntat innan alla uppdateringarna har installerats.

Vanliga scenarier vid uppdatering av appar

Säkerställa att uppdateringar skickas regelbundet

Gör följande på EMM-konsolen så att uppdateringarna ska skickas regelbundet och i tid:
  1. Ställ in en underhållsperiod.
  2. Om enheterna inte brukar vara anslutna till ett Wi-Fi-nätverk under underhållsperioden väljer du Uppdatera appar via vilket nätverk som helst som nätverksbegränsning (exakt vad alternativet heter kan variera).

Med dessa inställningar uppdateras apparna inom 48 timmar från det att utvecklaren publicerat uppdateringen.

Förhindra att appar uppdateras medan enheten används

Som standard uppdateras inte appar medan en enhet används. När en underhållsperiod har ställts in på EMM-konsolen ignoreras denna begränsning. Därför rekommenderar vi att du ställer in en underhållsperiod när enheten normalt inte används (t.ex. på natten).

Inaktivera appuppdateringar helt

Att inaktivera appuppdateringar är generellt sett inte att rekommendera, men du kan behöva göra det tillfälligt så att ingenting ska ändras oväntat på enheterna när det är av avgörande betydelse att de fungerar normalt. Det bör finnas en inställning för att inaktivera appuppdateringar på EMM-konsolen.

Kom ihåg att aktivera appuppdateringar igen när den kritiska perioden har varit.

Validera den nya versionen av en app innan den distribueras

Du kan validera en ny version av en app som du har utvecklat innan den distribueras till maskinparken genom att konfigurera ett slutet test av appen. Med ett slutet test kan du hantera testare via Google Grupper eller direkt via EMM-konsolen om EMM-leverantören har stöd för det. Kontakta EMM-leverantören om du inte hittar funktionen på EMM-konsolen.
När det gäller appar som utvecklats utanför organisationen kan du kontakta appens utvecklare och be dem att konfigurera ett slutet test åt dig. Det går inte att validera den nya appversionen utan att göra ett slutet test.

Få ut en kritisk appuppdatering så snabbt som möjligt

Om du anger en minimiversion åsidosätts standardbeteendet för uppdateringar och enhetsanvändningen avbryts. Denna metod är därför endast avsedd för kritiska uppdateringar.
Om du behöver få ut en appuppdatering så snabbt som möjligt ställer du in den senaste versionen som minimiversion för appen på EMM-konsolen.
IT-administratören bör bara använda den här metoden i en nödsituation och aldrig som ett sätt att uppdatera appar under en längre tid.

Vanliga frågor

Går det att förhindra appuppdateringar i en jobbprofil?

Det finns en enda version av en app på Android-enheter, även om appen har installerats både i en personlig profil och en jobbprofil. Det innebär att appen uppdateras samtidigt i båda profilerna. Det går alltså inte att förhindra appuppdateringar i jobbprofilen, eftersom apparna kan uppdateras i den personliga profilen.

Kan jag välja vilken version av en app som ska installeras?

Nej, det går inte att välja vilken version av en app som ska installeras eller uppdateras till. Endast den senaste tillgängliga versionen av en app kan installeras.

Går det att inaktivera uppdateringar av Google Play Butik och Google Play-tjänster?

Nej, det går inte att inaktivera uppdateringar av Google Play Butik eller Google Play-tjänster. Uppdateringar av dessa appar har kritisk betydelse för enhetens säkerhet och tillförlitlighet.

Felsökning

Om appar på enheter du hanterar inte uppdateras automatiskt trots att du har följt råden i den här artikeln rekommenderar vi att du skickar en felrapport till EMM-leverantören:

1. Ställ in en kort underhållsperiod (t.ex. 30 minuter) på EMM-konsolen.
  2. Låt en enhet vara i viloläge under en längre tid än den underhållsperiod som ställdes in i steg 1.
  3. Sammanställ en felrapport och skicka den till EMM-leverantören för undersökning.