To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

WAN-inställningar

Med inställningarna för WAN (långdistansnätverk) kan du styra hur Google Nest Wifi och Google Wifi ansluter till internet. Vilken typ av WAN-anslutning du har bestäms vanligtvis av internetleverantören. Kontakta internetleverantören om du har frågor om vilka inställningar du ska använda.

I WAN-inställningarna kan du visa din WAN-IP-adress och konfigurera inställningar med en av anslutningsmetoderna nedan:

Ändra WAN-inställningar

Det går bara att ändra WAN-inställningarna när Nest Wifi eller Google Wifi är offline och din mobiltelefon är ansluten till Nest Wifi- eller Google Wifi-nätverket. Koppla bort Ethernet-kabeln från routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten och vänta tills lampan pulserar med ett gult sken för Google Nest Wifi eller pulserar med ett orange sken för Google Wifi. Kontrollera att den mobila enheten fortfarande är ansluten till Nest Wifi- eller Google Wifi-nätverket.

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på WAN.
  4. Välj DHCP, Statisk eller PPPoE.
  5. Gör de önskade ändringarna och tryck på Spara .
DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) är det protokoll gör att en enhet (i detta fall din router) automatiskt kan få en IP-adress och annan relaterad information.

Om du hade en annan WAN-typ och vill gå tillbaka till DHCP gör du så här:

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på WAN.
  4. Välj DHCP.
  5. Tryck på Spara .
Läs mer om DHCP

Alla enheter som är anslutna till internet har en IP-adress. Den informerar internet vart data ska skickas, som en postadress på ett paket.

När du använder DHCP frågar Nest Wifi-routern eller den primära Google Wifi-åtkomstpunkten automatiskt enheten som är ansluten till WAN-porten, oftast ett modem, om en IP-adress. Modemet ger routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten en IP-adress under en viss tid. Detta kallas för lånetid. När lånetiden är slut förnyas det av modemet och routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten använder oftast samma adress. DHCP tilldelar routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten en ny IP-adress efter en omstart.

DHCP är ofta det standardvärde som används av internetleverantörer eftersom processen är automatisk och inte behöver konfigureras manuellt.

Statisk IP

En statisk IP-adress är en IP-adress som har reserverats specifikt för din anslutning. Den ändras inte automatiskt. Du vet om du har en statisk IP-adress, eftersom det innebär att du har reserverat en adress hos din internetleverantör.

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på WAN.
  4. Välj Statisk IP.
  5. Ange IP-adress, nätverksmask och internetgateway som tillhandahålls av din internetleverantör. När du är klar trycker du på Spara .
  6. När ändringarna har sparats ansluter du Ethernet-kabeln på nytt till routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten och modemet.
Läs mer om statisk IP

Oftast behöver man inte ge sin router en statisk IP-adress. Du behöver bara en när du vill att en extern enhet eller internettjänst ska komma ihåg enheten. Ett exempel är om du kör en server eller vill fjärransluta till hemnätverket via dess offentliga IP-adress. De flesta internetleverantörer kräver ett särskilt konto, vanligtvis ett företagskonto, för att ge dig en statisk IP-adress.

Det här är inte samma sak som att din privata enhet har en statisk IP-adress. Routern kan ha en statisk IP-adress som visas offentligt på internet. Enskilda enheter som är anslutna till routern, till exempel en laptop, smartphone eller surfplatta, kan också få statiska IP-adresser som används i ditt lokala nätverk. Dessa statiska IP-adresser visas inte för utomstående. Läs mer om statiska IP-adresser för nätverksenheter.

PPPoE

PPPoE är en förkortning för Point-to-Point Protocol over Ethernet. Det innebär att du behöver ett användarnamn och lösenord från internetleverantören innan du ansluter till internet. Så fungerar många DSL-anslutningar.

Om du inte är säker på vad ditt användarnamn och lösenord är kontaktar du din internetleverantör och ber om ditt kontonamn och lösenord för PPPoE. Du måste ange dem när du konfigurerar WAN-inställningarna manuellt.

När du har kontonamn och lösenord anger du PPPoE-informationen som följer.

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på WAN.
  4. Välj PPPoE.
  5. Ange kontonamn och lösenord. Verifiera lösenordet och tryck sedan på Spara .
  6. Anslut Ethernet-kabeln på nytt till Wifi-åtkomstpunkten.

Obs! Av säkerhetsskäl har Google Wifi och Google Nest Wifi inte stöd för WPAD (Web Proxy Auto Discovery Protocol). WPAD är enkelt att hacka, vilket gör att dina surfvanor och din data kan hamna i orätta händer. Om WPAD är aktiverat på enheten rekommenderar vi att du inaktiverar det med hjälp av enhetens användarhandbok.

Hitta en Nest Wifi- eller Google Wifi WAN-IP-adress

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på WAN.