To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

WAN-instellingen

Met de instellingen voor extern netwerk (WAN) kun je bepalen hoe Google Nest Wifi en Google Wifi verbinding maken met internet. Het soort WAN-verbinding dat je gebruikt, wordt meestal bepaald door je internetprovider. Neem contact op met je internetprovider als je vragen hebt over welke instellingen je moet gebruiken.

In de WAN-instellingen kun je je WAN-IP-adres bekijken en instellingen regelen met een van de onderstaande verbindingsmethoden:

WAN-instellingen wijzigen

Als je de WAN-instellingen wilt wijzigen, moet Nest Wifi of Google Wifi offline zijn en moet je mobiele telefoon zijn verbonden met je Nest Wifi- of Google Wifi-netwerk. Koppel daarvoor de ethernetkabel los van je router of primaire Wifi-punt en wacht tot het lampje geel (Google Nest Wifi) of oranje (Google Wifi) knippert. Ga na of je mobiele apparaat nog steeds is verbonden met je Nest Wifi- of Google Wifi-netwerk.

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.
  3. Tik op WAN.
  4. Kies DHCP, Statisch of PPPoE.
  5. Breng je wijzigingen aan en tik op Opslaan .
DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) is het protocol waarmee een apparaat (in dit geval je router) automatisch een IP-adres en andere relevante gegevens krijgt.

Doe dit als je een ander soort WAN hebt ingesteld en je terug wilt naar DHCP:

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.
  3. Tik op WAN.
  4. Kies DHCP.
  5. Tik op Opslaan .
Meer informatie over DHCP

Elk apparaat dat verbinding maakt met internet, heeft een IP-adres. Dat adres laat internet weten waar gegevens naartoe moeten worden gestuurd, net als een postadres op een pakketje.

Als je DHCP gebruikt, vraagt je Nest Wifi-router of primaire Google Wifi-punt het apparaat dat op de WAN-poort is aangesloten, meestal een modem, automatisch om een IP-adres. Je modem geeft je router of primaire Wifi-punt een bepaalde tijd een IP-adres. Dat wordt de leasetijd genoemd. Als de lease verloopt, verlengt de modem de lease en blijft de router of het primaire Wifi-punt meestal hetzelfde adres gebruiken. DHCP wijst een nieuw IP-adres aan je primaire Wifi-punt toe nadat het opnieuw is opgestart.

DHCP is vaak de standaard die internetproviders gebruiken omdat het proces automatisch verloopt en er geen handmatige instellingen vereist zijn.

Statische IP

Een statisch IP-adres is een IP-adres dat specifiek is gereserveerd voor je verbinding en dat niet automatisch wijzigt. Je moet een adres hebben gereserveerd bij je internetprovider om een statisch IP-adres te krijgen.

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.
  3. Tik op WAN.
  4. Kies Statische IP.
  5. Geef het IP-adres, het subnetmasker en de internetgateway op die door je internetprovider zijn geleverd. Als je klaar bent, tik je op Opslaan .
  6. Nadat de wijzigingen zijn opgeslagen, sluit je de ethernetkabel opnieuw aan op je router of primaire Wifi-punt en modem.
Meer informatie over statische IP-adressen

De meeste gebruikers hebben geen statische IP-adressen nodig voor hun router. Je hebt er alleen een nodig als je wilt dat een extern apparaat of externe internetservice je apparaat onthoudt. Bijvoorbeeld als je een server hebt of als je op afstand toegang tot je thuisnetwerk wilt krijgen via het openbare IP-adres. Opmerking: De meeste internetproviders vereisen een speciaal account (meestal bedoeld voor bedrijven) om een statisch IP-adres aan je toe te wijzen.

Dat is anders dan wanneer een persoonlijk apparaat een statisch IP-adres heeft. Je router kan een statisch IP-adres hebben dat zichtbaar is voor de rest van internet. Afzonderlijke apparaten die zijn verbonden met je router, zoals een laptop, smartphone of tablet, kunnen ook statische IP-adressen krijgen die worden gebruikt voor je lokale netwerk. De buitenwereld krijgt deze specifieke statische IP-adressen niet te zien. Meer informatie over statische IP-adressen voor je netwerkapparaten

PPPoE

PPPoE is de afkorting voor Point-to-Point Protocol over Ethernet. Dit betekent dat je een specifieke gebruikersnaam en een specifiek wachtwoord van je internetprovider nodig hebt voordat je toegang kunt krijgen tot internet. Dit is typisch voor veel DSL-verbindingen.

Als je niet weet wat je gebruikersnaam en je wachtwoord zijn, neem je contact op met je internetprovider en vraag je je PPPoE-accountnaam en -wachtwoord op. Je moet deze opgeven wanneer je handmatig je WAN-instellingen configureert.

Als je je accountnaam en wachtwoord hebt, kun je je PPPoE-gegevens zo opgeven:

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.
  3. Tik op WAN.
  4. Kies PPPoE.
  5. Geef je accountnaam en -wachtwoord op. Bevestig het wachtwoord en tik vervolgens op Opslaan .
  6. Sluit de ethernetkabel opnieuw aan op je Wifi-punt.

Opmerking: Ter beveiliging van je netwerk ondersteunen Google Wifi en Google Nest Wifi het WPAD-protocol (Web Proxy Auto-Discovery) niet. WPAD kan makkelijk worden gehackt, waardoor je browsegedrag of gegevens openbaar kunnen worden gemaakt. Als WPAD is aangezet op je apparaat, raden we je aan de gebruikershandleiding van het apparaat te bekijken en het protocol uit te zetten.

Een WAN-IP van Nest Wifi of Google Wifi zoeken

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.
  3. Tik op WAN.