Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Hoe werken Google-samenvattingen?

In de zoekresultaten van Google worden soms vermeldingen weergegeven waarin het fragment met een beschrijving van de pagina vóór de link naar een pagina wordt geplaatst in plaats van erna, zoals dit met de standaardindeling gebeurt. Resultaten die op deze manier worden weergegeven, worden samenvattingen genoemd. Je kunt samenvattingen vinden binnen de algemene zoekresultaten, in het gedeelte 'Mensen vragen ook' of in combinatie met informatie in de Kenniskaart.

We laten samenvattingen zien als onze systemen hebben vastgesteld dat deze indeling mensen helpt sneller iets te ontdekken, zowel via de beschrijving van de pagina als wanneer ze op de link klikken om de pagina te lezen. Deze samenvattingen zijn vooral nuttig voor mensen die een mobiel apparaat gebruiken of via spraakopdrachten iets zoeken.

Samenvattingen bevatten meestal één vermelding, maar het kan voorkomen dat er meer vermeldingen worden getoond.

Hoe samenvattingen worden gekozen

Samenvattingen zijn afkomstig van vermeldingen in online zoekopdrachten. De automatische systemen van Google bepalen of een pagina een goede samenvatting voor een specifieke zoekopdracht is. We gebruiken je feedback om onze zoekalgoritmen en de kwaliteit van je zoekresultaten te verbeteren.

Tip: Als je een website-eigenaar bent, kun je meer lezen over hoe je samenvattingen in Google Zoeken beheert.

Waarom we samenvattingen kunnen verwijderen

Samenvattingen worden verwijderd als ze niet voldoen aan ons beleid.

Onze automatische systemen zijn zo ontworpen dat er geen samenvattingen worden weergeven die niet voldoen aan ons beleid. Maar omdat het aantal zoekopdrachten zo groot is, vertrouwen we ook op meldingen van onze gebruikers. We gebruiken je meldingen om onze zoekalgoritmen te verbeteren zodat we in de toekomst problemen kunnen voorkomen.

Gemelde samenvattingen worden handmatig verwijderd als we vaststellen dat ze niet voldoen aan ons beleid. Als uit onze beoordeling blijkt dat een website andere samenvattingen bevat die in strijd zijn met ons beleid of als de site zelf in strijd is met onze Google Zoeken Essentials, komt de site mogelijk niet meer in aanmerking voor samenvattingen.

Een samenvatting melden

Als je een probleem ondervindt met een samenvatting, klik je onder de samenvatting op Feedback. Je kunt een samenvatting melden als je denkt dat deze:

• niet voldoet aan ons beleid,
  • onjuiste of misleidende informatie bevat, of
  • een antwoord geeft dat je niet bevalt.
Tip: Je kunt ook positieve feedback geven als je de samenvatting nuttig vindt. Op die manier kunnen we onze automatische systemen ook verbeteren.
Ons beleid voor samenvattingen

We willen ervoor zorgen dat samenvattingen nuttig zijn voor iedereen. Daarom hebben we systemen ontwikkeld om te voorkomen dat samenvattingen worden getoond die in strijd zijn met het algemene beleid van Google Zoeken of deze beleidsregels voor zoekfuncties:

• Gevaarlijke content
  • Misleidende praktijken
  • Intimiderende content
  • Haatdragende content
  • Gemanipuleerde media
  • Medische content
  • Seksueel expliciete content
  • Terroristische content
  • Geweld en bloedvergieten
  • Vulgair of grof taalgebruik

Meer informatie over dit contentbeleid voor Google Zoeken

Voor samenvattingen wordt ook dit aanvullende functiespecifieke beleid toegepast:

• Tegenstrijdige consensus over onderwerpen van maatschappelijk belang: Samenvattingen over content die is gerelateerd aan algemeen belang, waaronder veel civiele, medische, wetenschappelijke en historische zaken, mogen niet in strijd zijn met gefundeerde support (al dan niet van experts). We kunnen informatie die zonder ondersteunend bewijs als feit wordt gepresenteerd verwijderen als deze informatie individuen of groepen van ernstige kwaadwillende handelingen beschuldigt.

Tip: Dit beleid is alleen van toepassing op wat kan worden weergegeven als samenvatting. Het beleid is niet van toepassing op vermeldingen in online zoekopdrachten en kan er niet voor zorgen dat dergelijke vermeldingen worden verwijderd.