Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Så fungerar utvalda utdrag på Google

Ibland visas sökresultat på Google där utdraget som beskriver sidan kommer före länken till den, inte efter länken som det brukar vara. Resultat som visas på det sättet kallas utvalda utdrag. Utvalda utdrag kan visas för sig bland övriga sökresultat, i avsnittet Andra har också frågat eller tillsammans med information i Faktarutan.

Utvalda utdrag visas när detta format enligt våra system skulle hjälpa användarna att snabbare hitta det de söker efter, både med hjälp av sidbeskrivningen och när de klickar på länken för att öppna själva sidan. Särskilt den som söker på mobilen eller med hjälp av rösten har nytta av dem.

För det mesta visas ett enda resultat i ett utvalt utdrag, men det kan förekomma flera.

Så här väljs utvalda utdrag ut

Utvalda utdrag hämtas från sökresultaten vid webbsökning. Googles automatiska system avgör om en sida vore lämplig som utvalt utdrag för en specifik sökfråga. Din feedback hjälper oss att förbättra våra sökalgoritmer och kvaliteten på sökresultaten.

Tips! Om du är en webbplatsägare kan du lära dig hur du hanterar utvalda utdrag i Google Sök.

Anledningar till att utvalda utdrag kan tas bort

Utvalda utdrag tas bort om de inte följer våra policyer.

Våra system ska automatiskt filtrera bort utvalda utdrag som inte följer våra policyer. Eftersom sökningen sker i så stor skala förlitar vi oss även på rapporter från våra användare. Dina rapporter hjälper oss att förbättra våra sökalgoritmer för att undvika problem i framtiden.

Vi tar bort utvalda utdrag manuellt om de inte följer våra policyer. Om vi kommer fram till att en webbplats har andra utvalda utdrag som inte följer våra policyer – eller om själva webbplatsen bryter mot våra riktlinjer för Google Sök – kan möjligheten till utvalda utdrag tas bort för den webbplatsen.

Så här rapporterar du ett utvalt utdrag

Om det är problem med ett utvalt utdrag klickar du på Feedback under det. Du kan rapportera ett utvalt utdrag om du anser att

• det inte efterlever våra policyer
  • det innehåller felaktig eller vilseledande information
  • det inte är ett bra svar.
Tips! Du kan även lämna positiv feedback om du hade nytta av det utvalda utdraget. Detta hjälper oss också att förbättra våra automatiserade system.
Våra policyer för utvalda utdrag

Vi vill att utvalda utdrag ska vara användbara för alla. Därför har vi implementerat system som ska förhindra att de visas om innehållet strider mot Google Söks övergripande policy eller dessa policyer för funktioner i Sök:

• Farligt innehåll
  • Bedrägeri
  • Trakasserier
  • Hatiskt innehåll
  • Manipulerad media
  • Sjukvårdsrelaterat innehåll
  • Sexuellt explicit innehåll
  • Terroristinnehåll
  • Våld och blod
  • Grovt språkbruk och svordomar

Läs mer om dessa innehållspolicyer för Google Sök

För utvalda utdrag är även denna funktionsspecifika policy tillämplig:

• Motsäger konsensus inom ämnen av allmänt intresse: Informationen i utvalda utdrag av allmänt intresse – dit många samhälleliga, medicinska, vetenskapliga eller historiska frågor hör – får inte motsäga uppfattningar som är väl etablerade eller ses som konsensus bland expertisen. Vi kan ta bort information som presenteras som fakta utan belägg om individer eller grupper anklagas för allvarliga illasinnade handlingar.

Obs! Policyn ovan gäller bara vad som kan visas som ett utvalt utdrag. Den gäller inte sökresultat och medför inte att sådana tas bort.