Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

De internetsnelheid testen

Met de internetsnelheidstest wordt de snelheid van je internetverbinding gemeten. De verbindingssnelheid omvat onder meer de download- en uploadsnelheid.

Belangrijk: Deze functie is in sommige landen en regio's niet beschikbaar.

Je kunt de download- en uploadsnelheid voor internet testen:

1. Ga naar Google.com.
  2. Zoek naar internetsnelheid testen.
  3. Tik of klik op Snelheidstest uitvoeren.

Google werkt samen met Measurement Lab (M-Lab) om deze test uit te voeren.

Hoe de test werkt

De test duurt ongeveer 30 seconden. De internetsnelheid wordt bepaald door te meten hoeveel gegevens in die tijd kunnen worden doorgegeven via je verbinding.

Belangrijk: De test gebruikt verschillende hoeveelheden gegevens afhankelijk van hoe snel de verbinding is en waar je de test uitvoert. Een standaardtest in de Verenigde Staten gebruikt ongeveer 9,4 MB aan data, maar een test buiten de Verenigde Staten maar ongeveer 4,4 MB. Er kunnen kosten voor mobiele data in rekening worden gebracht.

Meer informatie over hoe de test werkt

De testresultaten interpreteren

Met de internetsnelheidstest worden de download- en uploadsnelheid en de wachttijd van je verbinding gemeten. De beste internetverbindingen hebben hoge download- en uploadsnelheden en een korte wachttijd.

• Downloadsnelheid is hoe snel gegevens aan je kunnen worden overgedragen. De downloadsnelheid is onder meer van invloed op hoe lang het duurt om grote bestanden te downloaden of webpagina's met veel afbeeldingen weer te geven. De downloadsnelheid wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps).
  • Uploadsnelheid is hoe snel gegevens door je kunnen worden overgedragen. De uploadsnelheid is onder meer van invloed op hoe lang het duurt om foto's op social media te plaatsen. De uploadsnelheid wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps).
  • Wachttijd meet hoe snel je een reactie van de server ontvangt. Korte reactietijden zijn belangrijk voor realtime apps, zoals videogesprekken en online games. De wachttijd wordt gemeten in milliseconden (ms).

Opmerking: Momenteel kan de test verbindingssnelheden tot 700 Mbps meten. Als je een verbindingssnelheid van meer dan 700 Mbps hebt, kunnen de resultaten lager zijn dan je werkelijke verbinding.

Waarom de testresultaten kunnen verschillen

De testresultaten kunnen in korte tijd veranderen en ze kunnen afwijken van andere resultaten van internetsnelheidstests. De resultaten kunnen vanwege veel redenen verschillen, zoals:

• Wijzigingen in de netwerkomstandigheden
  • Verschillen in waar de testservers zich bevinden
  • Verschillen in de testmethoden

Meer informatie over waarom de resultaten van M-Lab kunnen verschillen van andere testresultaten

De samenwerking tussen Google en M-Lab

Voor het uitvoeren van de test wordt je IP-adres gedeeld met M-Lab. Er worden geen andere persoonlijke gegevens gedeeld. M-Lab neemt je testresultaten (inclusief je IP-adres) op in hun verzameling van wereldwijde internetprestatiegegevens. M-Lab maakt deze gegevens openbaar beschikbaar om internetonderzoek te bevorderen.

Meer informatie over M-Lab