Gesproken zoekopdrachten en spraakacties met 'Oké Google' gebruiken

Met je stem kun je acties uitvoeren, zoals zoeken, routebeschrijvingen opvragen en herinneringen instellen. Als je bijvoorbeeld wilt weten of er regen wordt voorspeld, zeg je: 'Oké Google, heb ik morgen een paraplu nodig?' Op bepaalde apparaten kun je ook 'Hey Google' zeggen.

Gesproken zoekopdrachten inschakelen

1. Open de Google-app Google Zoeken op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik rechtsonder op Meer Meer en vervolgens Instellingen en vervolgens Spraak.
  3. Tik onder 'Oké Google' op Voice Match.
  4. Schakel Toegang via Voice Match in.

Een gesproken zoekopdracht starten

1. Open de Google-app Google Zoeken op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Zeg 'Oké Google' of tik op Microfoon Microfoon.

Tip: Op bepaalde telefoons kun je ook 'Hey Google' zeggen.

Je instellingen voor 'Oké Google' wijzigen

'Oké Google'-instellingen die je kunt wijzigen

De instellingen kunnen per apparaat en per Google-appversie verschillen. Niet alle instellingen zijn voor alle talen beschikbaar.

Meer informatie over het wijzigen van je instellingen voor de Google-app.

Als je 'Oké Google' kunt zeggen

• Toegang via Voice Match of Vanuit elk scherm:
    Als je scherm is ingeschakeld of als je apparaat aan het opladen is, kun je 'Oké Google' zeggen vanuit elk scherm. Door deze instelling kan het zijn dat voor andere spraakservices bepaalde hotwords of activeringsopdrachten niet werken.
  • Tijdens het autorijden:
    Je kunt 'Oké Google' zeggen terwijl je Google Maps en Android Auto gebruikt.
  • Altijd aan:
    Je kunt 'Oké Google' zeggen, ongeacht of je scherm is in- of uitgeschakeld.

Als je scherm is vergrendeld

• Ontgrendelen via Voice Match:
    Wanneer je 'Oké Google' zegt vanuit een beveiligd vergrendelingsscherm en we het geluid van je stem kunnen herkennen, kun je Google opdrachten geven of sites bezoeken zonder je apparaat handmatig te ontgrendelen.
  • Persoonlijke resultaten:
    Bekijk persoonlijke resultaten voor je spraakopdrachten, zelfs wanneer je apparaat is vergrendeld.

Spraakmodel 'Oké Google'

• Spraakmodel opnieuw trainen:
    Train Google opnieuw om het geluid van je stem te herkennen. Dit kun je doen als Google je stem niet herkent wanneer je 'Oké Google' zegt. Als deze instelling niet wordt weergegeven, schakel je 'Vanuit elk scherm' of 'Altijd aan' in.
  • Spraakmodel op apparaat verwijderen:
    Verwijder alles wat je aan Google hebt laten horen om je stem op dat apparaat te herkennen.
Problemen met 'Oké Google' oplossen

Meer informatie over hoe je problemen met 'Oké Google' kunt oplossen.

'Oké Google'-spraakopnamen verwijderen

Wanneer je de Assistent instelt om Voice Match te gebruiken, worden de opnamen opgeslagen in je Google-account. Je kunt deze opnamen zoeken en verwijderen vanuit je Google-account.

1. Ga op je Android-telefoon of -tablet naar myactivity.google.com.
  2. Klik aan de linkerkant op Andere Google-activiteit en vervolgens Inschrijving voor Voice Match en vervolgens Gegevens bekijken.
  3. Klik rechtsboven op Meer Meer en vervolgens Alles verwijderen.

Manieren waarop je je stem kunt gebruiken

Als gesproken zoekopdrachten beschikbaar zijn in jouw taal en land, kun je de meeste van deze voorbeelden gebruiken. Sommige zijn niet in alle talen beschikbaar.

Account, privacy en zoeken
Je accountinstellingen wijzigen: 'Open Google-accountinstellingen.'
Je zoekgeschiedenis bekijken: 'Laat mijn Google-zoekgeschiedenis zien.'
Je privacyinstellingen wijzigen: 'Wijzig mijn Google-privacyinstellingen.'
Je beveiligingsinstellingen wijzigen: 'Wijzig mijn Google-beveiligingsinstellingen.'
Agenda, alarmen, herinneringen en informatie

Een alarm instellen: 'Stel een alarm in voor 7 uur 's morgens' of 'Stel een alarm in voor elke vrijdagmorgen om 7 uur.'

Een herinnering instellen: 'Herinner me eraan John te bellen om 6 uur 's avonds' of 'Herinner me eraan tulpen te kopen op de Dam.'

Een Google Agenda-afspraak maken: 'Maak een agenda-afspraak voor een etentje in Den Haag, zaterdag om 7 uur 's avonds.'

Je aankomende facturen bekijken: 'Mijn facturen' of 'Mijn Ziggo-facturen in 2018'.

Uw planning controleren: 'Hoe ziet mijn dag er morgen uit?' of 'Wanneer is mijn volgende vergadering?'.

Communiceren met vrienden en familie

Een bekende bellen: 'Bel Linda Hamersma' of 'Bel mam'.

Een bekende sms'en: 'Sms Jason dat ik vijf minuten later ben.'

Een e-mail verzenden: 'Stuur een e-mail naar Christine, onderwerp nieuwe schoenen, bericht, ik kan niet wachten om je mijn nieuwe schoenen te laten zien, punt.'

Routes en reizen

Route opvragen: 'Navigeer naar Johan Cruijff Arena' of 'Route naar Reitdiep 120, Groningen.'

Plaatsen in de buurt zoeken: 'Waar is de dichtstbijzijnde koffiebar?'

Feiten en snelle antwoorden

De tijd vragen: 'Hoe laat is het in Londen?'

Nagaan wat voor weer het is: 'Moet ik vandaag een jas aan?' of 'Wat voor weer is het morgenochtend?'

Triviavragen beantwoorden: 'Waar is Albert Einstein geboren?' of 'Hoe oud is Beyoncé?'

De fooi berekenen: 'Wat is de fooi voor 42 euro?'

Woorden of zinnen vertalen: 'Hoe zeg je komkommer in het Spaans?'

Een woord definiëren: 'Wat betekent vraatzucht?'

Eenheden omrekenen: 'Hoeveel is 16 ounce in kilo's?'

Een wiskundig probleem oplossen: 'Wat is de wortel van 2209?'

Een pakket volgen vanuit je Gmail-orderbevestiging: 'Waar is mijn pakket?'

Meer apps waarin u 'Ok Google' kunt gebruiken

U kunt 'Ok Google' zeggen om spraakopdrachten uit te voeren met andere apps op uw apparaat. Dit is momenteel alleen beschikbaar voor bepaalde apps en alleen bepaalde woordgroepen werken.

Meer apps die werken met 'Ok Google'

• Flixster: 'Show me Inception on Flixster.' (Laat Inception op Flixster zien)
  • Instacart: 'Show instacart availability.' (Laat de beschikbaarheid van instacart zien)
  • Lincoln: 'Start my Lincoln MKZ.' (Start mijn Lincoln MKZ)
  • NPR One: 'Listen to NPR.' (Luister naar NPR)
  • NextPlus: 'Send a message with NextPlus.' (Verzend een bericht met NextPlus)
  • Realtor.com: 'Show rentals near me on Realtor.' (Laat huurwoningen in de buurt zien op Realtor)
  • Shazam: 'Shazam this song.' (Shazam dit nummer)
  • Telegram: 'Send a Telegram message to Mom.' (Stuur een Telegram-bericht naar mam)
  • Threema: 'Send a Threema message to Kate.' (Stuur een Threema-bericht naar Kate)
  • TripAdvisor: 'Show attractions near me on TripAdvisor.' (Laat bezienswaardigheden bij mij in de buurt zien op TripAdvisor)
  • Trulia: 'Show homes for sale in Boston on Trulia.' (Laat huizen die te koop zijn in Boston zien op Trulia)
  • TuneIn Radio: 'Open TuneIn in car mode.' (Open TuneIn in de automodus)
  • Walmart: 'Scan my receipt on Walmart.' (Scan mijn bon op Walmart)
  • WhatsApp: 'Send a WhatsApp to Joe.' (Stuur een WhatsApp naar Joe)
  • Wink: 'Activate home mode on Wink.' (Activeer de thuismodus op Wink)
  • Viber: 'Send a message with Viber.' (Verzend een bericht met Viber)
  • Zillow: 'Show me open houses nearby on Zillow.' (Geef open huizen in de buurt weer op Zillow)

Bekijk meer voorbeelden van spraakopdrachten.

Google leert sommige van uw favoriete apps herkennen

Wanneer u de app-naam niet vermeldt voor sommige verzoeken (u zegt bijvoorbeeld alleen 'scan my receipt' (scan mijn bon)), kunt u de app openen vanuit de zoekresultaten. Nadat u dit een paar keer heeft gedaan, weet Google dat u de app wilt openen en wordt dit niet meer gevraagd.

Als u elke keer wilt worden gevraagd voordat de app wordt geopend:

1. Zeg of typ de spraakopdracht.
  2. Annuleer door op te tikken.
  3. Herhaal dit een aantal keren.
De app wordt niet meer automatisch gestart en wordt weer in de zoekresultaten weergegeven. In sommige gevallen duurt dit enkele minuten.

Waar u gesproken zoekopdrachten kunt gebruiken

Deze opdrachten zijn beschikbaar in het Engels in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, India, Ierland, Singapore en Zuid-Afrika.

Uw apparaat moet versie 4.0 of hoger van de Google-app hebben en 'Web- en app-activiteit' moet zijn ingeschakeld.