Forstå og administrer bruk av posisjonen din når du søker på Google

Når du søker på Google, for eksempel med Maps, Søk eller Google-assistenten, brukes den nåværende posisjonen din til å gi deg nyttigere resultater. Hvis du for eksempel søker etter kaféer, søker du sannsynligvis etter kaféer i nærheten. Posisjonen din bidrar til at du ser resultater i nærheten, selv om du ikke har tatt med et sted i søket.

Posisjonen din kommer fra en rekke kilder som brukes sammen for å anslå hvor du er. Du kan oppdatere posisjonsinnstillingene dine når du bruker Google-tjenester. Da får du søkeresultatene du vil ha, og du kan kontrollere personvernet ditt slik det passer deg.

Hvis du vil finne ut mer om hvordan posisjon fungerer, før du endrer innstillingene, finner du informasjon om hvordan Google fastslår posisjonen når du søker, nedenfor.

Oppdater posisjonen din for å få bedre lokale resultater

Hvis du søker etter noe i nærheten og ikke finner lokale søkeresultater, kan du prøve disse løsningene:

• Legg til den nåværende posisjonen din i søket, for eksempel kaféer i Bergen.
  • Sørg for at enheten sender posisjon til Google når du søker. Følg fremgangsmåten nedenfor for å administrere posisjonsinnstillingene for enheten din.

Når du logger på Google-kontoen din, får du bedre resultater. Hvis du for eksempel ofte søker når du er hjemme eller på jobben, kan du angi eller oppdatere hjemme- eller jobbadressen din for å hjelpe Google med å gi deg bedre resultater fra disse stedene.

Administrer posisjonsinnstillingene for enheten din

Telefoner og nettbrett kan sende posisjonsinformasjon til apper og nettsteder hvis posisjonsinnstillingen for enheten din er slått på, og hvis du har tillatt det i app- og nettleserinnstillingene dine. Du kan kontrollere om posisjonen sendes fra enheten til apper eller nettsteder, inkludert google.com, ved å endre posisjonstillatelsene.

Viktig: Før du administrerer app- eller nettlesertillatelser, må du sørge for at enhetens posisjon er slått på for telefonen eller nettbrettet du bruker. Finn ut hvordan du administrerer posisjonsinnstillingene på Android-enheten din.

Administrer posisjonstillatelser

For nettsteder

Når du besøker et nettsted i en nettleser, for eksempel Chrome, kan du slå posisjonstillatelser av eller på for selve nettleseren og for nettsteder som ber om posisjonen din, for eksempel google.com.

Hvis du vil at et nettsted, som google.com, skal ha tilgang til enhetens posisjon, må du slå på posisjonstillatelse for både nettleseren og nettstedet.

Slå posisjonstillatelser på eller av for nettleseren din

Du kan kontrollere om nettleseren din kan bruke posisjon i det hele tatt.

1. Åpne Innstillinger-appen Innstillinger på Android-enheten din.
  2. Trykk på Posisjon og så Apptillatelser.
  3. Trykk på nettleserappen din, for eksempel Chrome.
  4. Velg posisjonstilgang for nettleserappen: Tillat eller Avvis.

Viktig: Noen av disse trinnene fungerer bare på Android 10 eller nyere. Finn ut hvordan du kontrollerer apptillatelsene dine, inkludert posisjonsinnstillinger i tidligere versjoner av Android.

Slå posisjonstillatelser på eller av for nettsteder

Hvis nettleseren din kan bruke posisjon, kan du kontrollere om nettleseren din sender posisjonen din til bestemte nettsteder, for eksempel google.com.

1. Åpne nettleseren på Android-enheten din, og gå til google.com.
  2. Til høyre for adressefeltet trykker du på Mer Mer og så Informasjon Informasjon og så Nettstedsinnstillinger.
  3. For å gjøre endringer, trykk på Posisjonstilgang under «Tillatelser». Hvis du ikke ser «Tillatelser»- eller «Posisjonstilgang»-delen, kan det hende nettstedet ikke har noen bestemte posisjonstillatelser.
  4. Velg Tillat eller Blokkér.

Finn ut mer om hvordan du endrer nettstedstillatelser i Chrome.

Viktig: Det kan noen ganger ta lang tid før nettleseren din finner den nåværende enhetsposisjonen. For å gi deg søkeresultater raskt kan google.com bruke enhetens posisjon fra forrige gang du brukte Google. Denne posisjonen lagres i en informasjonskapsel som er konfigurert til å utløpe etter seks timer. Finn ut mer om administrering av informasjonskapsler.

For apper

Hvis du søker etter en bestemt app, for eksempel Google-appen eller Google Maps, kan du kontrollere om posisjon er tilgjengelig for appen. Det gjør du ved å bruke posisjonstillatelsene på enheten din.

1. Åpne Innstillinger-appen Innstillinger på Android-enheten din.
  2. Trykk på Posisjon og så Apptillatelser.
  3. Trykk på appen du bruker til å søke, for eksempel Google-appen Google Søk eller Google Maps Kart.
  4. Velg posisjonstilgang for denne appen: Tillat eller Avvis.

Viktig: Noen av disse trinnene fungerer bare på Android 10 eller nyere. Finn ut hvordan du kontrollerer apptillatelsene dine, inkludert posisjonsinnstillinger i tidligere versjoner av Android.

Slik fastslår Google posisjonen din når du søker

Når du søker på Google, for eksempel med Maps, Søk eller Google-assistenten, anslås den nåværende posisjonen din basert på flere kilder, avhengig av hvilke som er tilgjengelige. Disse kildene brukes sammen for å fastslå hvor du befinner deg:

Viktig: De fleste av disse stedskildene kan kontrolleres ved hjelp av enhetens tillatelser, kontoinnstillingene dine eller andre innstillinger. Nedenfor kan du finne ut mer om hvordan valgene dine påvirker personvernet ditt og posisjonen din.

Kilder for å fastslå posisjon når du søker

Når du søker på Google, finner du informasjon om hvordan posisjonen din anslås, nederst på resultatsiden.

Posisjonen til enheten din

Mange enheter, for eksempel telefoner og datamaskiner, kan finne den nøyaktige posisjonen sin. Denne typen nøyaktig posisjon er nyttig i apper, for eksempel Google Maps for å gi veibeskrivelser, eller for å hjelpe deg med å få nyttige søkeresultater i nærheten. Enkelte søk er avhengige av å vite mer nøyaktig hvor du er, for eksempel søk etter kaféer, busstopp eller minibanker. Du får vanligvis nyttigere resultater når du har slått på posisjonstillatelser.

Følg fremgangsmåten ovenfor for å administrere enhetsbaserte posisjonsinnstillinger og velge om posisjon skal være tilgjengelig når du søker. Avhengig av hvilken enhet du har, kan du vanligvis slå posisjonen på eller av for enkeltapper og -nettsteder og for selve enheten.

Hvis enhetens posisjon blir brukt for å gi deg søkeresultater, står det Fra enheten din i posisjonsinformasjonen nederst på søkeresultatsiden.

Viktig: Det kan noen ganger ta lang tid før nettleseren din finner den nåværende enhetsposisjonen. For å gi deg søkeresultater raskt kan google.com bruke enhetens posisjon fra forrige gang du brukte Google. Denne posisjonen lagres i en informasjonskapsel som er konfigurert til å utløpe etter seks timer. Finn ut mer om administrering av informasjonskapsler.

Hjemme- eller jobbadressen din – fra stedene du har merket

Hvis du angir hjemme- eller jobbadressen din, kan de brukes til å anslå posisjonen din når det er sannsynlig at du befinner deg på et av disse stedene.

Du kan endre eller slette hjemme- eller jobbadressen i Google Maps.

Hvis posisjonen til stedene du har merket, blir brukt til å finne søkeresultater, står det Fra stedene dine (hjemme) eller Fra stedene dine (jobb) i posisjonsinformasjonen nederst på søkeresultatsiden.

Posisjonsloggen din

Hvis du er logget på Google-kontoen din og har slått på posisjonsloggen, kan Google bruke den nylige posisjonen til en av de påloggede enhetene dine for å anslå den nåværende posisjonen din. Hvis du for eksempel er logget på og bruker Google Maps på en datamaskin, kan du se hvor du er på kartet, basert på posisjonen til telefonen din for noen minutter siden, selv om du ikke har brukt telefonen nylig. Hvis du setter posisjonsloggen på pause, kan den sist opplastede posisjonen din brukes i opptil 24 timer.

Hvis den nylige posisjonsloggen din blir brukt til å anslå den nåværende posisjonen din for å gi deg søkeresultater, står det Fra posisjonsloggen din i posisjonsinformasjonen nederst på søkeresultatsiden.

Hvis du ikke vil at nye oppføringer skal lagres i Google-kontoen din, kan du sette posisjonsloggen på pause. Du kan også bruke Google Maps-tidslinjen for å slette eventuelle posisjonsloggoppføringer.

Finn ut hvordan du administrerer posisjonsloggen.

Den tidligere aktiviteten din på Google-nettsteder og i Google-apper

Hvis du er logget på Google-kontoen din og har slått på Nett- og appaktivitet, kan aktiviteten din på Google-nettsteder og i Google-apper og -tjenester lagres i Google-kontoen. Noen av oppføringene i aktiviteten din kan inkludere området der du befant deg på de aktuelle tidspunktene. Hvis aktiviteten din inkluderer en nøyaktig posisjon, kan denne posisjonen bli lagret i aktiviteten.

I enkelte tilfeller kan områder du har søkt etter tidligere, brukes til å anslå den nåværende posisjonen din. Hvis du for eksempel søker etter kaféer i Bergen og deretter neglesalong, kan Google vise neglesalonger i Bergen.

Du kan se og kontrollere nett- og appaktiviteten din på myactivity.google.com. Finn ut hvordan du ser og kontrollerer aktiviteten i kontoen din.

Hvis du ikke er logget på Google-kontoen din, kan Google lagre posisjonsinformasjon for tidligere søk fra enheten du bruker, for å gi deg mer relevante resultater og anbefalinger. Hvis du slår av avlogget søkeaktivitet, bruker ikke Google tidligere søk til å anslå posisjonen din. Finn ut mer om hvordan du søker og surfer privat.

Hvis den tidligere aktiviteten din blir brukt til å få søkeresultater, står det Basert på den tidligere aktiviteten din i posisjonsinformasjonen nederst på søkeresultatsiden.

IP-adressen til internettilkoblingen din

En IP-adresse, også kalt internettadresse, tildeles enheten av internettleverandøren din. Det er et krav for å kunne bruke internett. IP-adresser brukes til å opprette tilkoblingen mellom enheten din og nettstedene og tjenestene du bruker.

IP-adresser er grovt sett basert på geografi. Dette betyr at alle nettsteder du bruker, inkludert google.com, kan få informasjon om det generelle området der du er.

Hvis IP-adressen din blir brukt til å anslå det generelle området for søket ditt, står det Fra IP-adressen din i posisjonsinformasjonen nederst på søkeresultatsiden.

Viktig: Internett fungerer ikke uten IP-adresser. Når du bruker nettsteder, apper og tjenester som Google, kan de vanligvis oppdage noe informasjon om posisjonen din.

Posisjonskontroller og personvernet ditt

Når du søker på Google, anslår Google alltid det generelle området du søker fra. Når Google anslår det generelle området der du er, betyr det at Google kan gi deg relevante resultater og holde kontoen din sikker ved å registrere uvanlig aktivitet, for eksempel pålogging i en ny by.

Et generelt område er større enn 3 km² og har minst 1000 brukere, slik at det generelle området i søket ditt ikke identifiserer deg, noe som bidrar til å beskytte personvernet ditt. Dette betyr at et generelt område vanligvis er mye større enn 3 km² utenfor byene. Det anslåtte generelle området kommer fra posisjonskildene som er beskrevet i denne artikkelen.

Hvis du gir posisjonstillatelser til google.com eller Google-apper på enheten din, bruker Google den nøyaktige posisjonen din for å gi deg de beste søkeresultatene. Nøyaktig posisjon betyr nøyaktig der du er, for eksempel en bestemt adresse eller gate.

Hvis du angir hjemme- eller jobbadressen din og Google anslår at du er hjemme eller på jobb, brukes den nøyaktige adressen for søket ditt.